Vil man kunne gå mer ned i vekt når kroppen går i sparebluss?
Jente, 18
Hei! Jeg har forstått det sånn at hvis man spiser for lite går kroppen i sparingsmodus og forbrenner færre kalorier. Betyr det at noen prosseser i kroppen blir svekket fordi det ikke gis energi til å drive dem? Og i så fall hvilke prosesser er det? Jeg er 160cm og veier 90 kg. Den siste måneden har jeg gått ned fire kilo, ca en kg i uka. Jeg teller ikke kalorier, men holder meg til en litt mindre porsjon til frokost, lunsj middag og kvelds. Også spiser jeg ca 2 mellommåltider. All maten jeg spiser er sunn og variert. Og jeg trener ca 1 time 3 ganger i uka. Jeg vil fortsette å gå ned i vekt men, har forstått at det vil være vanskelig å holde den nede pga kroppen settes i sparemodus. Er det noe jeg kan gjøre for å unngå det? Om jeg er i mer aktivitet vil forbrenningen da økes? Eller stopper kroppen bare en annen prosess for å holde forbrenningen nede? Hvis jeg fortsetter å ha et kaloriunderskudd og trene, vil kroppen etterhvert gå ut av sparemodus?
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Du har rett i at dersom man spiser for lite så vil kroppen gå i sparebluss for blant skrur ned forbrenningen. Som du også sier så vil noen prosesser bli nedprioritert, men kroppen vil prioritere det mest kritiske. Det er likevel ikke anbefalt å spise så lite at kun de kritiske prosessene blir ivaretatt.
Det er dessverre helt normalt at det er vanskeligere å gå ned i vekt når du allerede har gått ned såpass mye. Dette er først og fremst fordi at kroppen din begynner å jobbe i mot deg. Når kroppen din merker at vekten går mye ned, så gjør den det den kan for å forhindre dette. Det gjør den ved å sette ned forbrenningen din og å gi deg signaler som gjør at du kjenner deg mer sulten. Det er derfor det er så vanskelig å opprettholde en vektnedgang, særlig dersom man har gått ned ved å spise veldig lite mat.
Til og med når du begynner å spise mer igjen, vil forbrenningen være lav. Kroppen prøver å komme tilbake til den vekta du hadde før du gikk ned i vekt. Det er derfor det er så vanskelig å holde vekta nede etter at du har gått ned noen kilo. Mange kan merke at vekten øker mer eller mindre igjen etter en vektreduksjon. Det er derfor viktig å holde på gode vaner som fungerer for deg og din hverdag.
Når vektnedgangen etter hvert stopper opp, tror noen at det eneste riktige er å spise enda mindre. Det må man ikke gjøre, fordi kroppen kommer til et punkt man ikke kan spise mindre og fortsatt få i seg nok næringsstoffer.
Når man ikke kan spise mindre, men fortsatt vil gå mer ned i vekt så må man skifte fokus over til å heller øke aktivitetsnivået. Det er også viktig å tenke litt over hvor hardt ønsker du å nå akkurat et spesifikt tall på vekten. Kanskje er det ikke verdt å veie en lavere vekt hvis man må opprettholde en livsstil man ikke liker. Du har gjort en kjempegod jobb og lagt ned en stor innsats allerede. Husk å tenke litt over når du vil være fornøyd og til hvilken pris.
Kostholdsendringer som er fornuftige er å kutte ned på søtsaker, brus, energidrikk, kjeks, is, kake osv. Ha maks én dag i uka med utskeielser. I tillegg er det lurt å velge fullkornsprodukter (grovt brød, fullkornsris, havre osv.) og spise mye grønnsaker. Det å øke fiber- og grønnsaksinntaket, samt redusere godteri kan redusere overflødig fett, i kombinasjon med trening.
Ellers er dette våre generelle kostråd for et sunt og variert kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.
Det mest effektive og beste er derfor å spise sunn mat samtidig som du trener hele kroppen din i hver økt. Gjerne en kombinasjon av styrke og utholdenhetstrening. 3 øker i uken er veldig bra og kan gi deg resultater etter noen måneder. Se tips til øvelser i artiklene jeg legger ved.
Hvis du synes dette med mat, kropp og trening er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 31.8.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
