Spørsmål og svar

Sliter med luft i magen, hva kan det skyldes og hva gjør jeg?

Jente, 20

Hei. Jeg er en 20 år gammel jente. Jeg trener omtrent 5 ganger i uka, og er mye aktiv med tur også. Jeg har også et godt og variert kosthold. Til frokost spiser jeg gjerne havregrøt eller yoghurt med granola og frukt. Til middag går det mye i fisk og kylling-retter. Jeg sliter med at jeg er mye oppblåst, som kan være ubehagelig til tider, men det er aldri smerter. I tillegg har jeg også veldig mye luft i magen. Dette gjør meg veldig ukomfortabel og flau rundt andre. Dette har nå pågått i en lang periode, og jeg ønsker å få en slutt på det. Derfor ønsker jeg tips fra dere om f.eks matvarer eller tiltak mot luft i magen og bedre guthealth. Og eventuelt matvarer som er med på å øke luft i magen. Takk på forhånd.

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Oppblåsthet er plagsomt og dessverre noe mange av oss sliter med, spesielt i perioder. Som oftest skyldes dette luft/tarmgass. Over halvparten av tarmgassen skyldes luft som vi har svelget. Resten skyldes bakterier i tarmen som bidrar til å fordøye maten og som produserer gass som et biprodukt.

For mange som sliter med mye luft i magen vil enkle råd som innebærer å svelge mindre luft og å unngå de mest gassproduserende matvarene hjelpe.

Disse rådene reduserer sjansen for å svelge mye luft:

  • Sitt ned når du spiser, og ta det rolig. Ikke spis fort, og ikke snakk mens du spiser. Tygg hver bit godt.
  • Ikke drikk kullsyreholdig drikke som brus og energidrikk.
  • Ikke bruk sugerør.
  • Ikke tygg tyggegummi, eller sug på kjærlighet på pinne eller annet hardt godteri.
  • Ikke røyk.

Ellers er dette eksempler på matvarer som øker sjansen for luft i magen og som du med fordel kan forsøke å spise mindre av for en periode:

  • Belgfrukt som linser, bønner og erter.
  • Grønnsaker som rosenkål, kål, gulrøtter, blomkål, brokkoli, artisjokk og løk.
  • Svisker, fersken, aprikos, epler, pærer og banan.
  • Matvarer med mye fint hvetemel, som loff, boller osv.
  • Søtningsmidler som fruktose, og søtningsmidler som slutter på -ol. (Sorbitol, mannitol, maltitol.) Disse finnes typisk i sukkerfrie pastiller og godterier.

Forsøk å følge en del av disse rådene for å se om du føler deg noe bedre. Gjør du ikke det, kan du bestille en time hos fastlegen din for en generell sjekk og for å utelukke at det foreligger en grunn til mageplagene dine. I enkelte tilfeller kan det være symptomer på sykdom som cøliaki eller en annen matallergi/-intoleranse.

En del plages også med en tilstand som kalles irritabel tarm, og for mange som har denne tilstanden kan det hjelpe å følge en diett med med FODMAP-reduserte matvarer. Dette kan fastlegen din gi deg mer informasjon om hvis det er aktuelt.

Ønsker deg alt godt og håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 18.4.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål