Spørsmål og svar

Hvorfor går jeg ikke opp i vekt?

Jente, 15

Heiii! Jeg er helt normal vekt og ligger på 50 kg som 15 åring. Jeg spiser utrolig mye, men legger aldri på meg. Det vil jeg fordi jeg har lyst på en større rumpe. Har telt kaloriene og har til og med fått hjelp av min storebror til å hjelpe meg med å telle for å være helt sikker på om kaloriregningen er riktig. Jeg bruker vekt og teller gram og alt er riktig. Vi kom fram til at jeg spiser litt over 6000 kalorier hver dag. Har spist akkurat det samme i litt over 4 uker med akkurat samme mat for å se om jeg går opp i vekt. Men det gjør jeg ikke. Hvorfor gjør jeg ikke der når jeg spiser 6 tusen kalorier hver eneste dag. Det gir ikke mening. Jeg er lei av det og jeg vil ha en større rumpe men det er så vanskelig. Derfor lurer jeg om dere har andre måter å få en større rumpe på? Og er det noe feil med meg?

Svar

Hvor mye du veier og hvor lett/vanskelig du legger på deg er for en stor del genetisk bestemt. Vi er alle født med ulike gener som i stor grad styrer hvor høy forbrenning vi har, altså hvor mye kalorier kroppen vår bruker på å holde oss i gang. Vi kan ikke forandre genene våre. Ettersom du kan spise så mye som 6000 kcal per dag uten å legge på deg, tyder det på at du har en veldig høy forbrenning.

Eneste måte for å legge på seg er at kroppen ligger i kalorioverskudd, som vil si at man spiser mer energi (kalorier) enn man forbrenner. I tillegg vil tung styrke på muskelgruppen man ønsker å øke kunne bidra. Det høres ut som du gjør begge deler uten å oppleve å gå opp i vekt. Dessverre kan jeg ikke hjelpe deg med andre metoder for å få større rumpe.

Det eneste jeg kan råde deg til er og fortsette som du gjør med både mat og trening. Ofte tar det litt tid før man ser resultater. Ellers er dette våre generelle anbefalinger når det gjelder kosthold for å gå opp i vekt:

  • Forsøk å spis litt oftere og litt mer til hvert måltid og velg matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.
  • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
  • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
  • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
  • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
  • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
  • Ha raps-/olivenolje på salaten
  • Ha raps-/olivenolje i smoothie
  • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
  • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
  • Spis kveldsmat hver dag
  • Unngå å bruke lettprodukter
  • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
  • Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du kan ta en titt på.

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 17.6.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål