Legger man på seg av å spise frukt? Hvilke karboydrater er det i frukt?
Gutt, 14
Hei jeg spiser mye frukt og lurer på hva slags karbohydrater det er i frukt? Og legger jeg på meg av å spise frukt?
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
I frukt kommer karbohydratene hovedsaklig fra fruktose (fruktsukker) og noe kostfiber.
Om man legger på seg handler i utgangspunktet om hvor mye man spiser sammenliknet med hvor mye man forbrenner. Spiser man mer (flere kalorier) enn man forbrenner vil vekten gå opp, mens vekten vil gå ned dersom man spiser mindre (færre kalorier) enn man forbrenner.
Frukt inneholder fruktsukker. Dette er imidlertid ikke samme type sukker som du finner i blant annet godterier og brus. Selv om det er mye fruktsukker i frukt, inneholder frukt også mye vann og lite fett, og dermed generelt lite kalorier. Det skal derfor svært mye frukt til for at man skal kunne legge på seg av det.
Frukt inneholder dessuten en rekke vitaminer og mineraler som er nyttige for kroppen vår. Det er derfor bra å spise mye frukt hver eneste dag, som del av et ellers sunt og variert kosthold :)
I denne artikkelen kan du finne flere tips til et sunt og variert kosthold og her kan du lese om de ulike næringsstoffene.
En hovedregel når det kommer til kosthold er ikke å unngå karbohydrater, men å unngå for mye tilsatt sukker. Dette er sukker som tilsettes matvarer industrielt for å gi det en type egenskap som f.eks lengre holdbarhet, søtere smak eller konsistens. Rent næringsmessig er det ikke noe poeng med tilsatt sukker. I frukt er det derimot kun naturlig sukkerkilder, så dette trenger man først og fremst ikke begrense :)
Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler der du blant annet kan lese mer om kalorier og hvor mye mat man trenger.
Hvis du synes dette med mat, kropp og vekt er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Hvis du vil vite mer om karbohydrater vil jeg råde deg til å lese videre på gode informasjonskilder slik som diabetesforbundet, Store Medisinske leksikon (SML) og Norsk Helseinformatikk. Alle lenkene tar deg til sider som forklarer mer om dette med karbohydrater og sukker.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 29.4.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
