Hva bør jeg spise når jeg har diabetes?
Gutt, 17
Jeg har alltid lurt på dette. Hva kan diabetikere gjøre for å få leve mest mulig normalt? Trenger fort svar :)
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Diabetes er en sykdom hvor kroppen ikke produserer insulin på egenhånd, noe som fører til at man får et høyt blodsukker. All maten vi spiser påvirker blodsukkeret vårt i ulik grad, og de med diabetes er avhengig av å få tilført insulin for å få ned blodsukkeret etter måltider.
Har man diabetes bør man derfor være spesielt flink til å unngå å spise for mye av matvarer med mye sukker og raske karbohydrater, da dette fører til en rask blodsukkerstigning. Eksempler på slike matvarer er pizza (med fin hvetebunn) og godterier som jo inneholder mye sukker.
Når det er sagt betyr det ikke at en med diabetes ikke kan spise slike matvarer i det hele tatt, men det krever at man er ekstra påpasselig med medisinen man tar. Har man diabetes type 1 bruker man insulin, og må ofte justere dosen dersom man inntar denne typen matvarer.
Ellers gjelder omtrent de samme kostrådene for pasienter med diabetes som for befolkningen forøvrig med tanke på et sunt og variert kosthold:
- Spis regelmessig for å unngå for store svingninger i blodsukkeret: 4 hovedmåltider + 1-3 mellommåltider per dag.
- Spis fargerike grønnsaker (til alle måltider): salat, agurk, tomat, paprika og andre grønnsaker.
- Spis frisk frukt og bær uten tilsatt sukker i tilknytning til annet måltid. Vær imidlertid forsiktig med banan, papaya, mango og druer, da de øker blodsukkeret mer enn annen frukt.
- Velg fortrinnsvis grovt brød med hele korn, minst halvparten av melet bør være grovt/sammalt mel.
- Spis fet fisk (laks, sild, makrell og ørret)
- Spis fugl og rent kjøtt uten synlig fett
- Spis gjerne nøtter i små mengder (ca. en neve per dag)
- Bruk bønner, linser og belgfrukter
Godterier bør først og fremst forbeholdes helger. Det finnes ulike typer godterier som er tilsatt kunstig søtning fremfor vanlig sukker, noe som kan være gunstig hos diabetikere da dette gir en mindre påvirkning på blodsukkeret. Det finnes også alternativer til sukker med mindre blodsukkerøkende effekt som man kan bruke når man baker.
Jeg vil råde deg til å ta en titt på diabetesforbundet sine hjemmesider, da de har mye nyttig informasjon om kosthold, oppskrifter, forskjeller på ulike typer karbohydrater og mer. Dersom du ønsker mer informasjon om hva du bør spise er det også mulig å be fastlegen om en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog for mer veiledning.
Jeg legger ved et par artikler som du kan ta en titt på.
Jeg håper dette var til nytte, og ønsker deg lykke til!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 11.2.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

