Spørsmål og svar

Er det skadelig å tilberede mat i mikrobølgeovnen?

Annet, 16

Heisann! :) Jeg har et spørsmål angående "mikrobølgeovner". Det er mye hat og kjærlighet rundt maskinen, og jeg lurer på- er det 100% trygt å bruke mikrovnebølgen daglig? Jeg kan ikke hele veien skru på ovnen, og jeg elsker å lage mugcakes eller lage mat i mikrobølgeovnen. Kan det kanskje skade næringen, proteiner eller fettsyrer hvis den er i en skrudd på mikrobølgeovn? For eksempel, så smelter jeg smør- eller tar og bruker en avocado i mikrobølgeovnen for å lage noe. Blir avokadoen sin næring forandret slik at det kan være skadelig, eller mister det næring? Har merket at ting pleier å miste smaken sin i mikrobølgeovnen, så det motiverte meg til å spórre Tusen takk! <3

Svar

Hei!

Jeg kan godt forstå at du lurer på dette.

Forskning viser at oppvarming av mat i mikrobølgeovn generelt ikke gir økt risiko med hensyn til dannelse av skadelige stoffer. Undersøkelser viser også at næringsstoffer bevares like godt eller bedre enn ved vanlig koking og steking. Mat som tilberedes i mikrobølgeovnen kan beholde mer av vitaminer og mineraler, fordi mikrobølgeovner koker raskere og fordi det kan tilsettes mindre vann enn ved tradisjonell koking.

Det finnes imidlertid enkelte matvarer som ikke bør varmes i mikroen, hovedsakelig fordi de kan miste noen av næringsstoffene sine når de utsettes for høy temperatur. Dette gjelder spesielt kjøtt, hvit ris, brokkoli, melk og melkeprodukter. Disse matvarene vil imidlertid også miste de samme næringsstoffene når de varmes opp på annen måte, som i ovn eller kjele.

Du kan derfor trygt fortsette å tilberede mat i mikrobølgeovnen uten å være bekymret for dette.

Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen

Besvart: 22.12.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål