Spørsmål og svar

Mister mat næringsstoffer under tilberedning?

Jente, 15

Hei, stemmer det at mat som kokes, stekes eller varmes i mikroovnen mister mye nœringsstoffer? F.eks hvis jeg lager havregrøt kvelden før og varmer den opp dagen etter, eller varmer middagsrester? Takk for svar på forhånd!

Svar

Hei!

Selv om næringsinnholdet kan påvirkes noe ved tilberedning, så er dette generelt sett lite. Du trenger derfor ikke bekymre deg for å miste næring ved å koke, steke eller varme maten din i mikrobølgeovnen.

Et unntak er vannløselige vitaminer (som B-vitaminer og C-vitamin) som kan lekke ut i kokevannet når du koker mat, og da særlig grønnsaker. For å begrense dette, kan det være lurt å bruke så lite vann som mulig og gjerne inkludere kokevannet i måltidet.

I vedlagte artikler kan du lese mer om de ulike næringsstoffene og finne tips til et sunt og variert kosthold.

Ønsker deg alt godt og håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 24.6.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål