Introvert, ekstrovert, eller midt i mellom?

Når får du mest energi? Når du er alene, med andre, eller litt begge deler? Uansett personlighetstype, er du like viktig.

Usikker jente står aleine (colourbox.com)
HVA ER DU? Grovt sett kan vi si at en tredjedel er introverte, en tredjedel ekstroverte og den siste tredjedelen verken eller.

Mennesker har forskjellige personligheter, men de fleste har trekk som gjør at de faller i en av de to hovedkategoriene introvert og ekstrovert.

Du må ikke være enten det ene eller det andre. Introvert og ekstrovert er ytterpunkter på en skala vi befinner oss på.

Allikevel er de fleste enten litt mer ekstrovert, eller litt mer introvert. Det har ofte sammenheng med hvordan de forholder seg til andre mennesker, og hvordan de gir og får energi.

Grovt sett kan vi si at en tredjedel er introverte, en tredjedel er ekstroverte og den siste tredjedelen er midt i mellom.

Hva er forskjellen?

Introverte foretrekker gjerne å være alene, eller sammen med noen få mennesker.

De vil tenke gjennom og analysere ting før de snakker, og de liker å planlegge godt.

Energien kommer når de er alene, og de bruker mye energi på å være sammen med mange andre.

Ekstroverte foretrekker å være sammen med andre.

De analyserer ting ved å snakke om dem, og de kan ofte være impulsive.

Energien kommer av å være sosial, og det krever ofte mye energi å være i sitt eget selskap.

Sjenert, eller bare introvert?

En del kan oppfatte introverte som sjenerte, men dette er to forskjellige ting. Å være introvert gjør deg ikke nødvendigvis sjenert, og motsatt.

Det koster ofte mye energi å være med mange mennesker samtidig. De introverte må derfor «lade opp» med alenetid.

Er han/hun "fulladet", kan en introvert framstå som sosial og utadvendt.

Introverte kan også være dyktige formidlere, men kanskje ikke de mest spontane. Mange av ferdighetene introverte har, har kommet gjennom lang øving.

Ekstroverte – dårlige til å lytte?

Siden ekstroverte gjerne liker å prate, tror mange at de er dårlige til å lytte og høre på hva folk har å si. Dette kan stemme, men ikke alltid.

En ekstrovert stiller ofte åpne spørsmål. «Fortell mer om…» eller «Så du sier at…» kan få andre til å bli mer pratsomme enn de ellers ville vært. Det kan også gjøre at andre føler seg vel i deres selskap.

Vi trenger begge

Om du er introvert eller ekstrovert, er det viktig å godta deg selv som nettopp det.

Det er helt greit om du hygger deg best alene. Det er helt greit om du trives best i store grupper.

Vi trenger faktisk begge typene like mye. Ta et gruppearbeid på skolen som et eksempel. Da trengs både den som snakker, og som får folk til å reagere på det de sier, og den som er stille en lang stund mens de vurderer det som blir sagt, før de stiller et par veldig viktige spørsmål.

Det er også viktig å huske på at alle ikke er som deg. Respekter forskjellene, og finn ut hvordan dere kan dra nytte av ulikhetene!

Fakta

Å være sjenert er ikke det samme som å være introvert. Er man sjenert har man gjerne lyst til å være mer sosial, men får det kanskje ikke helt til. Er man introvert har man rett og slett ikke like stort behov for å være sosial.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 04.02.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Usikker jente står aleine (colourbox.com)
HVA ER DU? Grovt sett kan vi si at en tredjedel er introverte, en tredjedel ekstroverte og den siste tredjedelen verken eller.

Fakta

Å være sjenert er ikke det samme som å være introvert. Er man sjenert har man gjerne lyst til å være mer sosial, men får det kanskje ikke helt til. Er man introvert har man rett og slett ikke like stort behov for å være sosial.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Ti tips til småprat

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Sosial angst eller bare sjenert – hva er forskjellen?

Føler du deg nervøs og anspent rundt andre? Det er vanlig å være sjenert, men når det er til hinder i hverdagen kan det utvikle seg til sosial angst.

Jente i begynnelsen av tenårene ser ned mot kameraet og holder hånden opp for å hindre at fotografen kommer nærmere.
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente