Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)
PRIORITER: Du kan ikke rekke alt i hverdagen. Stress ned, og prioriter det viktigste. Foto: Colourbox

Bruk stresset til noe positivt. Hva og hvordan du tenker om noe, påvirker hvordan du føler. Hvis du stopper opp og merker hva og hvordan du tenker om det som stresser deg, kan du finne alternative måter å se på situasjonen på. Finnes det andre forklaringer?

Husk at du kan ta kontroll på tankene dine. Her er noen eksempler på hvordan det du tenker trolig vil påvirke hvordan du føler:

Sett av "grubletid"

Sett av 10 til 15 minutter når du er skjerpet, våken og har overskudd. Tenk gjennom alt du bekymrer deg for, og som du tror kan plage deg når du skal legge deg til å sove. Skriv ned det du tenker på.

Hvis slike tanker allikevel kommer når du skal legge deg – ha en bok klar på nattbordet. Skriv ned det du tenker på og si til deg selv at dette vil du ta tak i, i morgendagens grubletid.

Få oversikt

Når du har mye du skal gjøre, kan du føle at det blir for mange ting samtidig, og at alt virker like viktig.

Da kan det hjelpe å lage en oversikt over alt som skal gjøres og når de skal gjøres. Skriv det ned slik at du ser det foran deg. Nå kan du sortere hva du vil prioritere, og planlegge når det skal gjøres.

Se for deg situasjonen på forhånd

Hvis det er noe du gruer deg spesielt til å gjøre, kan du se for deg i hodet at du gjør det.

Det kan for eksempel være et foredrag du skal holde foran klassen. Gå gjennom i detalj det du skal gjøre og si, hvordan du skal stå, og hvor de andre er i rommet.

Når du øver deg på denne måten er det større sjanse for å takle presset når det gjelder som mest.

Senk kravene til deg selv

Stress er ofte knyttet til en følelse av at du ikke strekker til. Det kan føles som at alle andre er bedre enn deg, og får til mer enn deg.

Hvis du har det slik kan det være lurt å dele opp alle tankene og ideene du har om alt du skal få til i fire ulike bokser.

  1. Hva vil du gjøre?
  2. Hva må du gjøre?
  3. Hva bør du gjøre?
  4. Hva tenker du at alle andre gjør som du også syns du bør gjøre?

Ta en ny vurdering. Er det noe som kan vente? Noe som egentlig ikke er så viktig for DEG? Når livet er krevende må du gi deg selv lov til å kutte ned på alle ”bør”-oppgavene.

Ta vare på deg selv

Hvis du får et sår på armen din må du rense såret, ha på plaster og beskytte den delen av deg selv til såret har begynt å gro.

Når vi derimot får emosjonelle ”sår” – for eksempel når vi gruer oss veldig, når vi feiler eller når vi blir avvist, er det typisk å tenke om og om igjen på hva som gikk galt. Vi forteller oss selv hvor dårlige vi er, at vi ikke er bra nok, at vi ikke fortjener bedre og at det ikke er rart det gikk galt.

Dette er det motsatte av å pleie såret. Prøv heller å snakke til deg selv slik du ville gjort om du skulle trøstet en god venn.

Vær sosial

Omgi deg med mennesker som er viktige for deg! En av de beste måtene å stresse mindre på er å ha nære og trygge relasjoner. Det er derfor lurt å bruke ekstra tid med mennesker du er glad i. Det handler ikke om å ha flest venner, men det å ha god kvalitet i vennskapet.

Koble av

Av og til er det helt greit å ikke gjøre noe som helst, eller bare gjøre noe som er avslappende.

Fakta

Å være nervøs, stressa og spent kan også komme til nytte for deg. Idrettsutøvere er gode på dette. De bruker kroppens stressreaksjoner til å hjelpe dem, og få dem videre. Ikke noe som begrenser dem. Det gjør en forskjell hvilket perspektiv vi velger å ha.

Skrevet av Familieterapeuten, ung.no

Sist oppdatert: 29.12.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)
PRIORITER: Du kan ikke rekke alt i hverdagen. Stress ned, og prioriter det viktigste. Foto: Colourbox

Fakta

Å være nervøs, stressa og spent kan også komme til nytte for deg. Idrettsutøvere er gode på dette. De bruker kroppens stressreaksjoner til å hjelpe dem, og få dem videre. Ikke noe som begrenser dem. Det gjør en forskjell hvilket perspektiv vi velger å ha.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Har du slitsomme tanker, grubling og tankekjør?

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Her får du råd som kan hjelpe.

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Ingen får til alt. Hvis du føler du har for mye å gjøre, må du kanskje velge bort noe. Her er noen råd.

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente