Amfetamin og metamfetamin

Amfetamin og metamfetamin gir sterk oppkvikkende rus. Rusmidlene er regulert som narkotika og er ulovlige.

Hvitt pulver, sprøyte og skje (foto: colourbox.com)
BRUKSMÅTER: Amfetamin og metamfetamin finnes i ulike varianter som sniffes, injiseres med sprøyte, spises, drikkes eller røykes.

Amfetamin og metamfetamin er det vanligste ulovlige rusmiddelet i Norge etter cannabis. Det vet vi basert på spørreundersøkelser, prøver fra kloakk og tester av personer som blir tatt i trafikken.

Amfetamin kan oppdages i blodprøver i 1-2 døgn og i urin i 2-10 døgn etter bruk.

Amfetamin

Amfetamin kalles som regel for speed, men også pepper og makka.

Amfetamin selges som pulver og piller. Pulveret kan sniffes eller løses opp i vann og injiseres med sprøyte rett i blodet. Du kan også spise eller drikke stoffet. Rusen varer 3-6 timer, men noen tar nye doser og er kontinuerlig ruset i flere dager.

Metamfetamin

Metamfetamin finnes som pulver og i fast form. Ice er en variant av metamfetamin i form av krystaller. Disse røykes, og om du inhalerer dampen, blir du ruset med en gang.

Metamfetamin er kjent under gatenavn som meth, crystal, ice, glass og meta.

Rusen

Hvis du bruker andre rusmidler og medisiner samtidig, kan effekten bli sterkere og mer uforutsigbar.

Virkningene av amfetamin og metamfetamin er svært like fordi de er nært beslektede kjemiske forbindelser.

Metamfetamin er mer fettløselig og gir derfor raskere effekt i sentralnervesystemet enn amfetamin. Metamfetamin er derfor noe mer potent; du trenger lavere dose for å oppnå tilsvarende effekt. I tillegg vil noe av stoffet omdannes til amfetamin, slik at rus fra inntak av metamfetamin vil vare litt lenger enn amfetaminrus.

Bruk av disse stoffene gir:

 • en følelse av økt energi og hevet stemningsleie med høy selvtillit
 • rastløshet og pratsomhet, ofte usammenhengende og i høyt tempo
 • ukritisk oppførsel med overvurdering av egne evner
 • dårlig konsentrasjon, gjerne med oppheng på én ting
 • nervøsitet og svimmelhet
 • søvnløshet, følelse av å være våken og kvikk
 • manglende appetitt
 • irritabilitet eller aggresjon
 • noen ganger: tankeforstyrrelser, panikk, forvirring og paranoia

Synlige fysiske tegn på at noen ruser seg på amfetamin:

 • store pupiller
 • høy puls, blodtrykk og temperatur
 • raskt pust
 • svette og skjelving
 • kan blø neseblod (sniffing)
 • uvanlige kjevebevegelser, for eksempel tygging uten å spise

Er du bekymret for venner, familie eller kjærestens rusbruk? Det er viktig å snakke med noen om hvordan du har det, og husk at det aldri er ditt ansvar å redde noen fra misbruk!

Alvorlige bivirkninger psykisk og fysisk

Mangel på søvn er en viktig årsak til at amfetamin kan gjøre deg psykisk ubalansert.

Overbelastning på hjertet kan gi fysiske skader som hjerterytmeforstyrrelser og hjerteinfarkt.

Amfetamin misbrukes ofte mye i flere dager sammenhengende. Den som er ruset får da lite søvn og mat. Når stoffet ikke lenger gir noe særlig effekt, er man gjerne helt utmattet og kan bli svært forvirret og deprimert, eller gå inn i en paranoid psykose med følelse av å være forfulgt.

Noen opplever å se og høre ting som ikke er virkelige, dette er symptomer på psykose. Konsekvensen kan være at en ruset person gjør ting de ellers ikke ville ha gjort, som å skade seg selv eller andre.

Som regel forsvinner psykiske symptomer i løpet av 1–3 døgn. Hos noen kan plagene bli mer varige. Hvis du i utgangspunktet er sårbar for å få en psykisk lidelse, kan amfetamin utløse denne.

Ring 113

Ring 113 hvis du er sammen med en du tror har en psykose (vrangforestillinger, hallusinasjoner) eller tegn på alvorlig fysisk sykdom som for eksempel pusteproblemer, kramper, høy kroppstemperatur og nedsatt bevissthet. Vent til ambulansen kommer og fortell det du vet om hva personen har ruset seg på. Helsepersonell har taushetsplikt.

Det finnes ingen motgift mot amfetamin, men sykehusinnleggelse kan være nødvendig.

Avhengighet og avvenning

Personer som tar disse stoffene jevnli fremstår ofte som angstfylte, søvnige og underernærte. Bruk av amfetamin over lengre tid kan føre til at dosen må økes noe for å få samme rusopplevelse (dette kalles "toleranseutvikling").

Typisk avhengighet utvikles ved at du blir vant til å få den oppstemte følelsen rusen gir. Etter hvert blir du mer og mer opptatt av stoffet, og til slutt er amfetamin det eneste du interesserer seg for. Andre ting i livet blir mer eller mindre ubetydelig.

En som er "på kjøret" kan holde på i over en uke, men til slutt vil sult og utmattelse ta overhånd og gjøre det umulig å fortsette. Noen havner på sykehuset og må rehabiliteres.

Det er ikke vanlig med sterke fysiske abstinenser etter amfetaminbruk. Når man slutter med stoffet kan man få verk i muskler og ledd, angst, urolig søvn og vonde drømmer. Dyp depresjon er også vanlig, og det er fare for selvmord.

Medisinsk bruk

Når amfetamin og lignende stoffer brukes i medisiner, er dosene så lave at de ikke gir rusvirkning.

Amfetaminer kan gis som behandling for narkolepsi. Det kan også gis til personer med diagnosen ADHD for å dempe motorisk uro og bedre konsentrasjonsevnen (motsatt effekt av den man får ved misbruk).

Ulovlig narkotika

Amfetamin og metamfetamin står på narkotikalisten. Det er straffbart å lage det, selge det, oppbevare det, og å bruke det. Amfetaminlignende stoffer er også på dopinglisten for idrettsutøvere.

Å kjøre bil i ruset tilstand er både ulovlig og farlig. Amfetamin og metamfetamin kan, avhengig av dose, gi ulovlige høye rusverdier i flere døgn etter bruk.

Du vet ikke hva du får

Det som selges på gaten i Norge er sjelden rent amfetamin eller metamfetamin, men kan være blandet ut med en rekke tilsetningsstoffer. En vanlig brukerdose (en såkalt "kvarting") er ca. 250 mg urent stoff. En slik dose kan inneholde 50 - 150 mg rent amfetamin/metamfetamin eller mer. Du kan bli gitt andre stoff som er giftigere. Det finnes flere hundre stoffer som ligner på amfetamin.

Skrevet av Redaksjonen i samarbeid med RUStelefonen

Sist oppdatert: 18.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Hvitt pulver, sprøyte og skje (foto: colourbox.com)
BRUKSMÅTER: Amfetamin og metamfetamin finnes i ulike varianter som sniffes, injiseres med sprøyte, spises, drikkes eller røykes.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Oversikt over gode hjelpetjenester

På ung.no finner du oversikt over gode hjelpetjenester, enten du har det vanskelig hjemme, trenger noen å snakke med, eller har spørsmål om alt fra alkohol til forelskelse.

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Helsepersonell har taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Helsesykepleier og taushetsplikt

Hvorfor blir du avhengig?

Bruk av rusmidler og tobakk, kan føre til avhengighet. Men hvorfor blir vi avhengige, og hvordan oppleves det?

Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)