Får du dårligere karakterer fordi du bruker mye tid på deltidsjobben? Føler du at alltid må takke nei til sosialt med venner for å rekke leksene? Gjør treningen at du kommer hjem sent, og får for lite søvn?

Kanskje vil du være den som får til alt? Det kan hende du må justere litt på det idealet.

Se signalene før det går for langt

Kanskje du kjenner at det som var gøy før, ikke er like gøy lenger. Kanskje du blir lett kvalm, eller vondt i magen.

Kroppen din prøver å si ifra. Den sier: "Nå er det for mye! Jeg må ha litt ro også. Pause!"

Ta signalene på alvor. Prøver du å ignorere dem blir de bare sterkere. Da vil du til slutt bli utbrent, eller "møte veggen".

Hvor kommer presset fra?

Hvem er det som forventer at du skal prestere? Er det deg selv, foreldre, venner eller litt av alt? Tenk litt på det.

Det er en del av livet å finne ut hvor dine grenser går. DU må finne ut hva du kan prioritere, hva du kan kutte ut og hvilke mål du kan justere.

Da har du muligheten til å få et liv som ikke er for travelt, men passe travelt.

FAKTA

Kort fortalt

 • Tenk over: Når slapper du av?
 • Tenk over: Hva gir energi, og hva stjeler energi?
 • Justér målet: Sett deg mål som er oppnåelige. Du kan nå mye, men ikke alt på én gang!
 • Vær din egen bestevenn, og gi deg det rådet du ville gitt bestevennen som prøver å rekke ALT.
 • Husk at du velger for ditt liv. Ta gode valg som gjør at du har det bra, trives og får til passe mye.
 • Sett av tid til å gjøre "ingenting."
 • Husk søvn!

Går det utover skolegangen?

Gjør alt presset og stresset at det blir vanskelig å følge med i timene på skolen? Har du for lite tid til å øve før prøver?

Ta tak i hverdagen din før karakterene går nedover. I menyene under får du råd om hva du kan gjøre, enten det er jobben eller fritidsaktiviteter som tar overhånd.

 • arrow_drop_down_circle  Når jobben tar overhånd
  Det er fint å tjene sine egne penger, og en deltidsjobb kan være bra å ha når du skal søke jobb i framtiden. Likevel kan jobben stjele tid og overskudd fra andre ting.

  Disse spørsmålene kan du stille deg selv:

  • Gjør jobben at du kommer sent hjem og får sovet mindre, slik at du ikke er opplagt på skolen dagen etter?
  • Tar jobben tid du egentlig kunne trengt til skolearbeid?
  • Hender det at du ikke får øvd skikkelig til prøver/tentamen på grunn av jobbing kvelden før?
  • Er det vanskelig å konsentrere seg om lekser fordi du har dårlig tid eller har tankene mange steder på en gang?

  Svarer du ja på flere av spørsmålene, kan det være et tegn på at jobbingen påvirker skolegangen din negativt. Det er viktig at du tar signalene på alvor og finner rutiner for å prioritere skolearbeidet.

  Snakk med arbeidsgiveren om en bedre løsning. Jobb for skoleelever skal ikke gå ut over skolegangen.

  Kanskje klarer dere å finne en løsning? Du kan kanskje spørre arbeidsgiveren din om det er mulig å jobbe litt mindre i perioder hvor du har mye skolearbeid?

  Hvis dette ikke er mulig, bør du vurdere å kutte ut jobbing i en periode og heller søke deg en ny jobb senere.

 • arrow_drop_down_circle  Når trening og fritidsaktiviteter tar overhånd
  Kanskje satser du innen idrett og vil bruke mye tid på trening. Eller du er aktiv i lokalpolitikken? Du vil få med deg mest mulig. Klarer du å holde fokus på skolearbeidet samtidig?

  • Lær deg å si nei: Det viktig at du lærer deg å sette grenser for din egen tid. Du må tørre å fortelle treneren at du har en viktig naturfagsprøve å lese til, og at du dermed ikke kan bli med på kampen. Treneren er der for å finne løsninger.
  • Lag rutiner: Lag lister og oversikt over når du skal gjøre hva. Skaff deg en kalender der du skriver inn hvilke lekser du skal gjøre de forskjellige dagene og hvilke andre aktiviteter du har. Med en god plan, er det lettere å få med seg mer.
  • Meld i fra i god tid når du ikke kan være med: Med en god plan for dagene dine, ser du tidlig når noe kolliderer. På den måten vil du også se hvilke aktiviteter du må prioritere bort, og kan si i fra til treneren/lederen/arrangøren i god tid om at du ikke får vært med.

Lytt til kroppen

Det er lov å være sliten. Og er du ufokusert eller lei, bør du lytte til kroppen.

Både skolearbeid, jobb og fritidsaktiviteter er viktig. Likevel er det også utrolig viktig at du får nok søvn, spiser sunt og regelmessig, og holder deg i aktivitet.

Når du må velge bort noe

Det å måtte velge bort noe kan være veldig vanskelig. Hva du skal velge bort, er det stort sett bare du som kan finne ut av.

Når du har valgt bort noe, vil du få mer tid på det du har igjen. Da vil du også få en større glede av å gjøre det.

Kanskje får du også tid til å slappe av og bare gjøre ingenting, noe som er helt nødvendig for alle innimellom. Prøv å være "her og nå".

Gode råd fra helsesykepleier

 • Ingen rekker alt! Hvis du presser inn mye over tid, kan det kjennes som du har mye overskudd og rekker mye en god stund, men så kan det plutselig bli slutt på kreftene og overskuddet.
 • Det er viktig å kjenne på signalene fra kroppen, og komme dette i forkjøpet slik at du har det bra og slik at det du driver med gir overskudd og ikke slitasje. Livet er nå og i livet må alle gjøre noen valg og prioriteringer. Noen slike signaler kan være søvnproblemer, hodepine, dårligere konsentrasjon og følelsene av lite energi.
 • Når du går på skolen, og også ønsker å drive med en eller flere fritidsaktiviteter, MÅ du kanskje velge å ikke jobbe, eller du MÅ kutte ned på fritidsaktivitetene.
 • Husk at søvn er kjempeviktig for både fysisk og psykisk helse, og for å greie og prestere og orke alt du skal i hverdagen.

Gode råd fra ungdom

 • Overgangen til ungdomsskole og videregående skole kan for mange være ganske krevende. Når du starter på ungdoms- og videregående skole, kan det være vanskelig få tid til det man faktisk har lyst til å gjøre.
 • Et lurt tips kan være å ikke utsette ting. Hvis det er noe du må gjøre, gjør det med en gang. Har du for eksempel i oppgave å vaske huset en gang i uken, er det lurt å ikke utsette det til neste uke. Det er også lurt å tenke slik når det kommer til skolearbeid. Ikke utsatt alt til kvelden før prøven, men øv litt hver dag.
 • Å ikke utsette ting gjør at du unngår å gå rundt med en følelse av at det er noe du hele tiden må gjøre. Hvis du vet at du har gjort alt du skal, blir det mye lettere å tilbringe tid sammen med venner på slutten av dagen.