Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)
ET ORK? Blir du stressa av alt du skulle ha gjort i løpet av en uke, har vi noen gode tips til deg i denne artikkelen.

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)
ET ORK? Blir du stressa av alt du skulle ha gjort i løpet av en uke, har vi noen gode tips til deg i denne artikkelen.

Jeg fikk 5 i matte mens jeg gikk Vg1. Men så begynte jeg å jobbe og det ødela alt for meg. Jeg jobber opp til 4 dager i uka fra 15:00 til 21:00 og når jeg kommer hjem klarer jeg ikke å jobbe med leksa. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Skal jeg slutte å jobbe? Men jeg har jo lyst å tjene penger også.

Jente, 17 år

Kjenner du deg igjen?

Noen spørsmål du bør stille deg selv

  • Gjør jobben at du kommer hjem sent og får sovet mindre, slik at du ikke er opplagt på skolen dagen etter?
  • Tar jobben tid du egentlig kunne trengt til skolearbeid?
  • Hender det at du ikke får øvd skikkelig til prøver/tentamen på grunn av jobbing kvelden før?
  • Er det vanskelig å konsentrere seg om lekser fordi du har dårlig tid eller har tankene mange steder på en gang?

Svarer du ja på flere av spørsmålene, kan det være et tegn på at jobbingen påvirker skolegangen din negativt. Det er viktig at du tar signalene på alvor og finner rutiner for å prioritere skolearbeidet.

Samtidig er det å ha en deltidsjobb noe positivt. Du får erfaring fra arbeidslivet, tjener egne penger og vil stille sterkere når du søker andre jobber senere. Kanskje klarer du å finne "en gylden middelvei"? Du kan kanskje spørre arbeidsgiveren din om det er mulig å få jobbe litt mindre i perioder hvor du har mye skolearbeid? Jobbe i helger i stedet for på hverdagene? Kanskje kan det være et alternativ å dele stillingen din med en annen om det går an. Foreslå gjerne dette for arbeidsgiver.

Til syvende og sist er det sånn at jobb for skoleelever ikke skal gå ut over skolegangen. Dette er også nedfelt i loven. Snakk derfor med arbeidsgiveren din. Spør om det finnes måter å tilrettelegge for deg eller gi deg avlastning i perioder hvor du har mye å gjøre. Hvis dette ikke er mulig og du føler at jobben påvirker prestasjonene dine på skolen, bør du vurdere å kutte ut jobbing i en periode og heller søke deg en ny jobb senere.

 

 

Trening og andre fritidsaktiviteter

Kanskje satser du innen idrett og vil bruke mye tid på trening. Eller du er aktiv i lokalpolitikken? Du er nødvendig på håndballkampen for at dere skal være nok spillere til å stille lag. Møter du ikke opp, føler du at det er "din skyld" at laget ikke får spilt kampen. Eller du skal holde innlegg på møtet du er innkalt til. Mange ønsker at du skal stille opp, og selv vil du få med deg mest mulig. Klarer du å holde fokus på skolearbeidet samtidig?

    Lær deg å si nei! Det viktig at du lærer deg å sette grenser for din egen tid. Du må tørre å fortelle treneren at du har en viktig naturfagsprøve å lese til, og at du dermed ikke kan bli med på kampen. Treneren er der for å finne løsninger. Ofte kan man flytte kamptidspunktet, låne med en spiller fra et annet lag eller avtale med motstanderen å spille med en mindre på banen. Resultatet av naturfagsprøven kan få konsekvenser for deg senere, så tør å prioritere.

    Lag rutiner: Lag lister og oversikt over når du skal gjøre hva. Skaff deg en kalender der du skriver inn hvilke lekser du skal gjøre de forskjellige dagene og hvilke andre aktiviteter du har. Samtidig kan du føre inn fotballkamper, langhelgen på hytta med familien og alle treninger du har de neste ukene, slik at du hver uke og hver dag er forberedt på hva du skal gjøre. På den måten kan du fordele lekser og skolearbeid best mulig på forhånd. Med en god plan, er det lettere å få med seg mer.

    Meld i fra i god tid når du ikke kan være med: Med en god plan for dagene dine, ser du tidlig når noe kolliderer. På den måten vil du også se hvilke aktiviteter du må prioritere bort, og kan si i fra til treneren/lederen/arrangøren i god tid om at du ikke får vært med. Sier du fra i god tid om at du ikke kan være med, er det lettere å finne løsninger som ikke går ut over andre.

 

 

Lytt til kropp og karakterer

Er det vanskelig å følge med i timene på skolen? Har du for lite tid til å øve før prøver? Ta tak i hverdagen din før karakterene går nedover. Det kan være vanskelig å ta igjen det tapte i ettertid, og karakterene har betydning for hvilke muligheter du kan velge blant senere. Ta derfor signalene på alvor med en gang!

Det er lov å være sliten. Og er du ufokusert eller lei, bør du lytte til kroppen. Både skolearbeid, jobb og fritidsaktiviteter er viktig. Likevel er det også utrolig viktig at du får nok søvn, spiser sunt og regelmessig, og holder deg i aktivitet. Dette gir overskudd og bedre evne til å fokusere på alt du skal gjøre. Sett også av tid til å gjøre "ingenting". Gå en tur, vær med venner, se en film eller les en bok.

 

 

Gode råd fra helsesykepleier

Ingen rekker alt! Hvis du presser inn mye overtid, kan det kjennes som du har mye overskudd og rekker mye en god stund, men så kan det plutselig bli slutt på kreftene og overskuddet. Signaler på at det har blitt for mye kan være at du blir oftere syk, at du får søvnproblemer, at du føler deg kvalm, har vondt i hodet, er svimmel, føler deg stresset og urolig, får dårligere konsentrasjon og hukommelse, blir lettere irritert eller yter dårligere på skolen, på jobb og i idrett eller annet du driver med. Du kan også føle deg energiløs eller føle at du er lei deg og vil gråte.

For noen ender det med sykemelding og et lengre fravær både fra skole, jobb og fritidsaktiviteter. Det er viktig å komme dette i forkjøpet slik at du har det bra og slik at det du driver med gir overskudd og ikke slitasje. Livet er nå og i livet må alle gjøre noen valg og prioriteringer. Når du går på skolen, og også ønsker å drive med en eller flere fritidsaktiviteter, MÅ du kanskje velge å ikke jobbe, eller du MÅ kutte ned på fritidsaktivitetene. Har du gode venner du ønsker å være litt sammen med på fritiden, og kanskje også en kjæreste, blir det for mye å rekke alt sammen.

Husk at søvn er kjempeviktig for både fysisk og psykisk helse, og for å greie og prestere og orke alt du skal i hverdagen. De fleste ungdommer trenger mellom åtte og ni timers søvn. Hvis man jobber og tjener penger, kan man også lett få et økt pengeforbruk, og behovet for å jobbe og tjene mer øker og øker. Vær bevisst på dette og ikke legg opp til et stort pengeforbruk, så trenger du heller ikke å jobbe så mye.

Gode råd fra ungdom

Overgangen til ungdomsskole og videregående skole kan for mange være ganske krevende. Mange er vant til å ikke ha så veldig mye skolearbeid på barneskolen. Man hadde mye tid til å bruke på det man virkelig likte, som for eksempel å være med venner eller å dra ut å spille fotball. I tillegg hadde mange ofte flere aktiviteter de skulle følge opp.

Når man da skal starte på ungdoms- og videregående skole, kan det være vanskelig få tid til det man faktisk har lyst til å gjøre. Man føler ofte man må bruke mesteparten av tiden sin på skole, og hvis man har noe til overs, brukes dette på en aktivitet eller to. Hvordan skal man da få tid til å kunne slappe helt av med venner og familie?

Et lurt tips kan være å ikke utsette ting. Hvis det er noe du må gjøre, gjør det med en gang. Har du for eksempel i oppgave å vaske huset en gang i uken, er det lurt å ikke utsette det til neste uke. Dette fører kun til at du får dobbelt så mye å gjøre i uken som kommer. Det er også lurt å tenke slik når det kommer til skolearbeid. Ikke utsatt alt til kvelden før prøven, men øv litt hver dag. Ta deg gjerne en halvtimes pause når du komme hjem fra skolen, før du får det overstått.

Å ikke utsette ting gjør at du unngår å gå rundt med en følelse av at det er noe du hele tiden må gjøre. Hvis du vet at du har gjort alt du skal, blir det mye lettere å tilbringe tid sammen med venner på slutten av dagen. Det blir også mye morsommere å være med venner når du vet at du ikke trenger å dra hjem klokken åtte for å gjøre norskstilen som skal leveres i morgen!

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
17.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
bøys
1
03.05.2017 10:48:36
jeg har mye som skjer i hverdagen så når jeg skal spille må jeg gjøre det om natten så er jeg trøtt om skole dagen og sliten... :(
Bla
0
18.04.2017 22:35:14
Kåt på ex'en min. Liker han fremdeles. Han vil sikkert ha hvem som helst. Han flørter noen ganger. Men ikke bare m meg. Han sårer meg. Men jeg slutter liksom aldri å elske han. Kan gjerne pule han. Hva gjør jeg for å få han iteresert igjen?????
Pia888
0
18.04.2017 00:35:38
Jeg har begynt sammen semester tre ganger på en sammen skole, og kan ikke gå videre til andre semester. Pga at språk vansker. Jeg består alle eksamen , men ikke muntlig på norsk. Så nå jeg har en sjanse til begynne på nytt sammen semester. Bør jeg begynne denne studium eller bytter jeg til andre? Eller slutter jeg til å studere?
Nils Kåre
1
17.04.2017 21:24:51
Jeg har alltid prioritert gaming fremfor skolearbeid og trening, likevel så tjener jeg over 500 000 i året, at man må prioritere skole er bare reinspikka bullshit.
Nei
1
26.01.2018 12:14:42
Du har feil, deal with it
Liten Katt
4
28.03.2016 09:05:13
mandag:trening tirsdag: korps onsdag:fløyte torsdag:annenhveruke piano og trening fredag: trening lørdag: lekser+øving av piano og fløyte søndag: det samme. flyr rundg og er alles englebarn. ingen skjønner at jeg gar for mye. skjønte det ikke selv før for noen dager siden
NK
0
28.09.2016 19:14:09
Samme her!
Gitt opp livet :(
10
20.03.2016 22:56:32
Jeg må skrive en egenrapport nå, men jeg klarer det ikke! Jeg vet ikke hva som stopper meg nå for tiden. Jeg føler jeg har gitt opp skolen totalt. Jeg aner ikke hvordan jeg skal få motivasjonen tilbake. Jeg har ikke peiling på hvor jeg skal begynne engang. Alt som egt har med skole å gjøre, gjør meg trist, umotivert, lei meg, snart gal, hvis ikke jeg allerede er. Jeg er stuck! Det er som om jeg står inni en runding og bare svever rundt, og kommer meg ingen steder. Jeg bare er inni der og føler meg innestengt i mine oppgitte følelser ovenfor skolearbeid og livet! :(

Jeg skulle så inderlig ønske at jeg greide å ta meg sammen, sånn som jeg alltid har greid før! Før beit jeg meg sammen og gjorde alt selv om jeg var sliten og var på nippen til å gi opp. Men nå er all den tålmodigheten borte. Jeg vet hvor heldig jeg er, og jeg vet at jeg burde sette pris på at jeg faktisk har mulighet til å gå på skole, sammenlignet med andre barn fra hele verden. Men kanskje jeg forventer så mye av meg selv at jeg blir helt syk av det? Fordi det er jo faktisk sånn at jeg sjeldent blir fornøyd med arbeidene mine. Nærmest på alle oppgavene tenker jeg at det jeg har gjort ikke er bra nok og jeg skulle gjort så mye mer og mye bedre, om jeg bare hadde orket.
Jeg hadde aldri trodd at en jente som meg, som alltid ga 100% hele tiden, skulle oppleve noe sånt som dette. Vet dette ikke er et "stort" problem sammenlignet med andre verre problemer, men jeg er helt dø innvending, og det verste er at jeg ikke engang vet hvorfor :( Noen ganger føles det som om kroppen min lever, mens sjela mi er dø...
Når man får slike følelser, blir livet helt meningsløst fordi håpet blir helt borte :( (red: skriv gjerne inn til oss i ung.no/oss så fort vi åpner spørretjenesten 29. mars. )
NK
0
28.09.2016 19:16:30
Prestasjonspress.
Utmattet 10ende klassing!!
7
09.02.2016 18:19:37
Hvorfor har vi lekser på fritiden?? Det blir jo ingen fritid! Jeg står opp før klokken seks om morgenen for å komme meg på skolen, og så etter en syv timers skoledag så kommer jeg hjem til enda mer skole! Lekser, innleveringer, øving til prøver og alt det der tar all tiden min!! Jeg har aldri fri. Jeg jobber med skolearbeid mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, og til og med fredag, lørdag og søndag!! Alt skolearbeidet har i tillegg gitt meg vonde ryggsmerter og daglig hodepine som jeg ikke blir kvitt! Det bør bli gjort en endring!!!
Ikke stress
1
25.04.2016 16:55:09
Sånn serr, ikke stress for mye. Jeg gjorde det, og ble helt utslitt. Jeg angrer ganske mye på at jeg stressa på ungdomsskolen. Så slapp litt av
Sola
3
22.12.2015 22:28:52
Mandag:turn Tirsdag:spilling Onsdag:korps Torsdag: dans Fredag:endelig slappe av!
Kjvh
0
22.12.2015 22:29:33
Gu
Julius
4
05.10.2015 12:28:27
Jeg har nå begynt å miste troverdigheten til det norske skole systemet. Jeg har nå begynt på mitt første år på videregående skole (Vg1) og i hver norsk time så er jeg den som har feil, mens like svarer basiske ting jeg har lært på ungdomsskolen. Disse tingene som jeg lærte på ungdomsskolen jeg ting jeg har blitt fortalt jeg kommer til å trenge på videregående, men når jeg kommer på videregående så er alt feil og jeg er den læreren ikke liker fordi jeg argumenterer for å bruke de metodene jeg har lært på ti år i skole. Dette er bare feil galt.
Ali
1
19.05.2015 02:03:50
En i klassen er slem mot oss jeg likte skolen til hun bled slem
Tomklovn
3
09.03.2015 15:53:32
Hei☺️✌️ Hvorfor har noen skoler ikke lekser men resten av landet må det? Vi mister fritiden! Jeg har konsentrasjons-vanskene ADHD å Tourettessyndrom og jeg sliter i timene i skolen og er den typiske \'klassens klovn\" men jeg kan liksom ikke noe for det! Men etter jeg begynte på ungdomsskolen så har det blitt bedre! Elsker lææreren min! Men klarer ikke å få med meg alt! Så å ha lekser skulle ikke vært lovlig! Spørsmålet mitt: hvorfor har ikke alle skoler lekser?
truth
1
29.09.2015 23:15:52
fordi livet er uretferdig
Rish
0
18.01.2015 22:01:07
Hva husker du best 2014
Jente 17
5
20.10.2014 12:48:41
Jeg har funnet ut at med minimal innsats kan jeg likevel enkelt klare å få fire i alle fag utenom gym. Derfor gjør jeg minimalt først, og så utsetter jeg resten helt til kvelden før prøven. På denne måten får jeg som oftest en femmer. Når det gjelder lekser, er det helt greit å ha kort repetisjon... men hvis leksene blir for lange, er det fort gjort å heller bare droppe hele leksa. Jeg mener at hvert fag kun burde ha rundt 5 minutters lekser. Det kan for eksempel være å skulle lese to-tre sider og skrive stikkord, eller gjøre to-tre oppgaver. Lengre lekser enn det blir fort kjedelig.
jente 14
2
13.11.2015 17:11:51
jeg er helt enig med deg, selv om jeg bare er 14 år er snittet mitt på skolen på godt over 5 selv om jeg legger utrolig lite konsentrasjon og innsats i både timene og med lekser. Leksene gidder jeg bare å gjøre hvis læreren skjekker dem. Skulle ønske det fantes egne skoler for de som har veldig lett for å ta til seg nytt stoff der man slapp å gjøre lekser:)
anonym
6
24.09.2014 13:37:26
sku ikk vært låv m lækse får jo ikje ti t nåkka på fritda ... skole heile dagen så lækse å når du e færdi m d så e d kveld ...... hata lækse
Mohammed
0
23.09.2015 10:56:51
eniig bro
ahmed tubiradur
6
28.08.2014 10:50:49
vist jeg gjøre lekser jeg blir ikke populær bare dom. men jei spille spill og blir kul. det er lett å spile, men ikke lett å gjere lekser. gjøre som meg. dropp ut av skule og leve lykkelig med 3 koner 18 år og mye masse weed
Dodat
8
28.08.2014 12:22:38
Haha! jeg må bare le av de weed greiene dine.. husk at du skader kroppen din og du blir ikke noe kul av å drive med hasj eller å droppe ut av skolen! det er bare dumt å jeg anbefaler deg til å begynne på skolen igjen... De pengene du bruker på Hasj kan du bruke på noe helt annet. så plzz bare fordi du har lyst til å ha dårlig fremtid så trenger du ikke å gi andre dårlig tips!
realisten
5
18.06.2014 18:42:12
Dette forumet burde hete "Oss som har dysleksi, og sliter med generell orden og beherskelse i hverdagen" siden jeg blir trist av å se at så mange norske ungdommer er totalt noldus
VeraBooH
4
29.01.2014 19:20:16
Jeg lager en timeplan på PC-en min.Jeg lager sånn timeplan skolen gir meg, sånn jeg har til timer og sånt. Også har jeg en almanakk i tillegg som jeg syntes funker veldig bra til å skrive ned planer med venner og sånt. =)
hei
2
26.01.2014 15:41:11
jeg å skrive lekseplan som forteller meg hva jeg må gjøre til hvilken dag. Ellers glemmer jeg det.
Pål
8
14.01.2014 18:19:53
Folk burde være glad for at de har en skole å gå til. Tenk på de barna som ikke engang får sjangse til å utdanne seg, og her sitter dere å syter om lekser? Om ikke du gjør alle leksene dine - gjør hvertfall noen, lær temaet i faget og pugg før prøver. Kanskje ikke alle arbeidsgivere bryr seg om karaktersnittet/vitnemålet ditt, men du kommer til å angre på at du ikke gjorde mer på skolen da en mulig arbeidsgiver ikke vil ha deg p.g.a. det!
The King 14
0
26.09.2016 16:51:16
lekser burde ikke ekistere, det sluker opp fritiden og sjela. Hvis rerene lærer deg det du skal på skola trenger du ikke lekser, dermed mer fritid. Jeg tar buss, ofte er det kø og jeg kommer hjem ofte klokka 16.30, så må jeg gjøre lekser, presentasjoner, lese i 40 minutter i ei bok, øve til prøver/tentamener/eksamener, lære et 2 nye språk(Nynorsk og tysk), i tilleg må jeg skrive bokrapport på ei bok annen hver uke. Og i tillegg må jeg finne ut hva jeg vil ta på VGS!
The King 14
1
26.09.2016 16:54:59
I tillegg plages jeg med mye fravær, vondt i magen, ofte mye stress. Astma. Er mye hos legen.
Planleggeren
2
30.09.2013 16:32:11
Jeg skriver planer .
Christer
1
21.09.2013 22:58:30
Hei hvordan går det med deg?
En person
0
20.08.2016 22:18:02
Bare bra! :D
Andrea
18
27.03.2013 22:03:57
Det er lurt å gjøre leksene fra 1. kl og oppover. Hvis man blir vant til å gjøre lekser blir det mye enkler å gjøre de etterhvert også går det mye fortere og man får mer tid til å gjøre andre ting! For da lager man seg sine egne måte å gjøre lekser på. Det samme med prøver, eksamner og tentamner man lager seg sine egne måter å øve til.
hei
0
13.11.2015 17:14:23
hvis man begynner med lekser i en så tidlig alder har man også veldig lett for å bli skolelei og miste konsentrasjonen fullstendig - ditt valg!
Fantastisk artikkel
13
14.03.2013 19:57:13
Føler nesten att denne artikkelen var skrevet til meg! mange gode tips og råd og ta meg seg. Rett før jeg leste denne artikkelen ga jeg faktisk beskjed til treneren min om at jeg slutter på laget, grunnet skolearbeid og jobb, samt jeg trenger tid til å gjøre "ingenting" som å surfe og game. og selvfølgelig være med venner!
Kalle
3
15.11.2012 15:03:16
Stress er årsaken til de fleste problemer, http://www.doktor24.no
hester
3
14.11.2012 14:04:16
Hester, hestedyr eller hestefamilien (Equidae) er en delgruppe av de upartåede hovdyrene. Ved siden av villhest omfatter gruppen esler og sebraer. Det er fortsatt uavklart om vanlig hest skal regnes som en egen art eller en underart av villhest, slik den er oppført her. En slik oppføring er i henhold til IUCNs rødliste, som kun nevner sju nålevende arter.
Sigur
8
14.11.2012 00:04:51
Hei, vil bare poengtere at karaktere i mange tilfeller ikke har noe å si. Selv har jeg sjeldent gjort lekser hjemme, men har gjort det helt OK på skolen. Går idag på økonomihøyskole 1 klasse, å har allerede fikset meg traniee kontrakt som eiendomsmegler. Det var verken basert på karakterer eller hvor mye lekser jeg har gjort. Men rett og slett på at jeg har et meget bra snakketøy og tidligere arbeidserfaring med gode resultater. Du kan nå langt her i livet uten 5-6 i snitt fra skolen, sålenge du har pågangsmot og ikke være redd for å hoppe ut å ta en utfordring.
Vivian
1
13.11.2012 20:18:24
Du bør gjøre ditt beste uansett, egentlig. Selv om du føler at det du lærer vil du ikke ha bruk for senere fordi du skal drive med hest, vil det være til nytte i andre anledninger her i livet. Man vet aldri hvor man ender opp hen - om noen år har du kanskje skiftet mening, og synes at økonomi høres mer spennende ut enn å jobbe i en stall med hest.
Silje 18
0
13.11.2012 14:18:26
Har ikke gjort lekser siden barneskolen, gikk ut av ungdomsskolen med 5,2 i snitt og har fortsatt 4'ere og 5'ere nå i 3.klasse på videregående uten å gjøre en eneste lekse. Det du sier er bare tull.
noran
2
12.11.2012 14:29:12
eg e sinnsykt lei av lekser men eg tenke jo heila tiden på framtiden men det e så vanskelig fordi de forventer så mye av deg at det ikke er mulig og når du får prøve så får du nesten ikke noe av det du har lest-.- uhh men eg tørr ikk og si en drit om karakterene te moren min eg e sinnsykt redd for ka hu komme te og si T.T vett aldri.... :) hade
petter spreten
2
11.11.2012 21:47:55
Gjør smarte karriere valg for teori er ikkje alt. Skal du ha eit liv med luksus og velholdenhet må du tørre og satse absolutt alt.
Jenso
11
08.11.2012 22:27:58
overskrifta er helt feil. gjør ikke lekser men har 4,5 i snitt. Det som er viktig er det man kan. skolesystemet er utdatert å trenger en oppgradering. Selv om man gjør oppgavene man har i lekser, betyr ikke det nødvendigvis at du har lært en dritt. Du går på skole for å lære. Jeg lærer av å gå på skole, og jobbe og få undervisning. ikke av å gjøre oppgaver hjemme. Det gjør meg ufokusert ellers og jeg blir stressa. Long story short: Det som teller er det du har lært. ikke hva du har gjort men ikke kan. LÆR det
Sofie
6
08.11.2012 10:25:47
Kommentar til THEA =) Du er så heldig at du tar skolen lett. Det er ikke alle som gjør det. Det syns jeg at du skal respektere. Jeg synes det var ganske så frekt det siste du skrev, om at vi må stoppe å gjøre lekser. Det kan for enkelte føles som en tvang fra din side. Jeg mener ikke å være en skikkelig bitch nå, men jeg sier bare det jeg mener og det har jeg full rett til ♥
Lise
2
07.11.2012 20:51:41
Så at Ane hadde kommentert at det ser bedre ut på jobbsøknaden med gode karakterer. Selvfølgelig er dette sant. Men, det er absolutt ingen arbeisgivere som ser på vgs-karakterene dine. Jeg er i midten av 20-årene, og har hatt masse forskjellige jobber. Selv da jeg søkte min første jobb da jeg gikk på vgs, hadde de ingen interesse av karakterer og fravær. Det går på personlighet, interesser og erfaring. Derimot er gode karakterer fra vgs svært viktig hvis man skal ta høyere utdanning gjennom samordnaopptak. Jo bedre karakterer jo lettere er det å komme inn på ønsket studie. Men når det gjelder høyere utdanning er det heller ikke slik at de som gjorde det best på vgs gjør det best her.
THEA =)
0
07.11.2012 16:04:28
Har ikke gjordt lekser siden 7. går nå i tiende. Jeg ligger på 4 og har det helt fint. Ordenskarakteren min ligger ganske langt nede, men herregud man klarer seg fett uten lekser. Det eneste som er litt kjipt er de samtalene med barnevernet (også pga. oppførsel), lærer, rektor, miljøarbeidere og foreldre om det at jeg må gjøre lekser. Jeg vil gjerne gå en halvtime time lenger på skolen for å sleppe det maset. Jeg har ikke noen spesielle fritidsinterreser, men jeg er vel med vennene mine fra halv tre til ti, så og si. Det er ofte de ikke kan for de sier: jeg må gjøre leksene mine, og gjerne for ellers blir foreldrene sure. Det er bare teit, lekser er teit og meningsløst. Hvorfor skal jeg gjøre noe hjemme som jeg kan gjøre på skolen? De skal bare være glad at jeg møter tidsnok og har med tinga mine!! Dere som gjør lekser, STOPP og følg heller med i timene på skolen.
Ehhh
0
25.04.2016 17:10:56
Du ligger på er 4'er fordi du mest sannsynlig ikke er fullt retard. De fleste greier det om de følger med, så.. Dessuten, noen lærer mer av stoffet av å gjøre lekser. Inkludert meg
Vilde
5
06.11.2012 21:51:30
Enig med deg!! Vil du unngå å bli en av de mange som lever på penger fra NAV, vær så god ikke gjør lekser da får du oppnådd det.
Sara
6
06.11.2012 20:11:07
Uansett om du synes skolen er kjedelig eller ei, så tenk på at det er nyttig med lekser. Ønsker du feks å bli frisør må du fortsatt ha gode karaktere, fordi en rekke yrker er meget attraktive. Sier bare at det er lurt å gjørelkeser, slik at det står 4 ikke 3 på vitnemålet ditt fra videregående. Leste at noen sa man kunne gå hos privatist, IKKE SATS PÅ DET! Å ta opp ett fag hos privatist koster over 20 000 kr i året, jeg understreker ETT fag. I tillegg er det lurt å gjøre ditt beste også på ungdomsskolen fordi på videregående er det det grunnleggende fra grunnskolen som fagene på videregående bygger på. Har du er bra snitt( fra 4 og oppover) er det mye lettere å søke andre yrker hvis du skulle angre på valget ditt. Jeg anbefaler også alle til å ha bestemt seg for det en ønsker å bli på ungdomsskolen, altså når du søker studieprogram da det er svært mange som ikke trives med valget sitt, men det finnes jo alltid muligheter for å ombestemme seg. Og hvis du er usikker på om du skal velge et yrkesfaglig eller studieforberedene utdanningsprogram så anbefaler jeg at dere leser mer om TAF, som tilbys på Kuben yrkesarena i Oslo og også studiespesialisering- teknologi, innovasjon og entrepenørskap, da dette er et studieprogram for de som ønsker generell studiekompetanse og også fag innen realfag trenger mer variasjon i skolehverdagen. Alt i alt, gjør ditt beste. Det er alltid godt nok! Hilsen en jente som ønsker at man skal ta det riktige valget i livet:-D
Mit synspunkt
3
06.11.2012 20:00:41
lekser er grunnleggende for utanningen din ettersom den lærer deg opp til å takle stress og eventuelt tolmodighet. Dette er openbart viktige egenskaper for en fremtid med en god jobb. Det er viktig å pushe seg selv fordi det gir deg erfaring å med å jobbe hardt.
Ane
14
06.11.2012 09:52:48
Jeg vil bare påpeke at man kan ikke drite i leksene dersom man vil nå langt. Det ser mye bedre ut på jobbsøknaden med et gjennomsnitt på 4,8 enn 2,3. Når man følger med i timene får man også mer kunnskap som man kan trenge videre i livet. I norsk lærer man å skrive artikler og debattinnlegg, og i matte lærer man uttrykk og formler som man kan trenge dersom man f.eks. blir sjef i et stort firma. Da får man med en gang et stort ansvar og man må kunne uttrykke seg på en skikkelig måte, skrive taler og kanskje føre regnskap. Ikke "drit i leksene", men gjør ditt beste.
Vel vel....
4
06.11.2012 03:18:11
Jeg er ferdig på videregående. Vil dere ha noen tips? Til dere som går på grunnskolen: 1-9 kan dere gjøre hva faen dere vil, og da mener jeg seriøst absolutt hva dere enn vil! Det er lurt å ikke ødelegge gjenstander da du er erstatningspliktig. Det er lurt at du lærer deg det enkleste innen matte, pluss, minus, gange og dele. Dette er sunt og vil komme godt med, særlig plussregning, da det kan hende du må gjøre noen overslag i butikken. Det er bullshit det at læreren sier: Dette får dere også på videregående, så dere må lære det nå! For å si det slik, så lærer du det når du kommer på videregående også. Når det kommer til 10. klassen så må du tenke gjennom hva det er du vil videre i livet. Vil du bli noe som lege, advokat og den slags, må du være flink det siste året av grunnskolen. Men dette varierer fra fylke til fylke. Det finnes noen skoler i forskjellige fylker som de med lave karakterer også kommer inn på. Hvis du vet på forhånd at det finnes en slik skole i ditt område, så kan du rett og slett drite i 10. klassen også. Fordi at vitnemålet fra grunnskolen er det ingen, og da mener jeg INGEN som er interessert i. Så var det over til videregående. Går du yrkesfag er det viktig at du er flittig på utplasseringen, det er viktig å få gode referanser når du skal søke jobb videre, ellers så er det svært viktig når det kommer til fravær. På videregående er det veldig viktig at du er på skolen så mye som over hode mulig. Fordi at fraværet fra begge årene kommer på vitnemålet. Når det gjelder karakterer, så kan du drite i første halvår hvert år. Men det er ikke lurt da du kommer opp i eksamen. Når det kommer til studiespesialisering er det også viktig her at du har lite fravær og at du står på for å få gode karakterer, husk det er lov å gjøre det dårlig i ett eller to fag, det går alltid an å ta opp fag hos en privatist. Denne linja bør du velge hvis du vil bli disse ettertraktede yrkene som lege, advokat osv. som jeg også nevnte tidligere. Kort oppsummering: skal du bli noe som lege eller advokat eller den slags: GJØR LEKSENE DINE! Skal du bli frisør eller rørlegger eller selger: DRIT I LEKSENE DINE! fordi at i disse yrkene lærer du intet nyttig før du kommer på videregående!
Michelle
1
29.10.2014 19:24:28
Vet at det er lenge siden dette svaret er lagt ut, men jeg må bare svare. Wow, om du tror at noen kan "drite i 1-10 klasse" og så komme på studiespesialisering på videregående og plutselig gjøre alle leksene sine og få gode nok karakterer til å komme inn på sitt studieønske har du virkelig misforstått. Barne- og ungdomsskolen lærer deg grunnleggende kunnskap som hjelper deg videre, i tillegg til at du lærer hvordan du best jobber med skolearbeid. Jeg er heller ikke enig i at det er "bullshit" at læreren sier at du trenger å lære noen ting som vil bli bygd videre på videregående, for dette har jeg opplevd i mange tilfeller - jeg har spesielt lagt merke til det i tilfeller der jeg ikke hadde lært det jeg burde ha lært på barne- og ungdomsskolen. For å greie seg godt på skolen og videre i arbeidslivet er det nok lurt å jobbe jevnt og godt gjennom alle årene fra 1. klasse på barneskolen til siste året på videregående.
Thea
2
05.11.2012 18:30:43
i opplæringsloven står det ingenting om lekser, det betyr at du ikke må gjøre lekser, sier du nei til lekser vil ikke læreren kunne si noe på det. (vil du gjøre skolearbeid hjemme har du full rett til det) men å sette anmerkning på noe som er frivilleg (for det er det lekser er) er helt for jævlig. Jeg er medlem av Rød Ungdom (i Moss) og vi er for en leksefri skole. dette er helt relevant for at unge mennesker skal kunne få ha en fritid!!! Jeg vil ha fritid etter skolen, ikke lekser :)
:)
5
05.11.2012 09:42:28
hva faen er det du sier, lekser er laget bare for å få annmerkninger, den eneste grunnen til at jeg gjør lekswer er for å ikke få annmerkning. det hadde vært mye bedere om skoler ikke hadde hatt lekser. Syntes det er slitsomt nok å gå på skole.
Chica95
0
03.11.2012 15:50:22
Det eneste man kan gjøre er å være konsekvent på hva man velger av hva man skal drive med. Jeg har vg2 studiekom. med dans, som tar en del lengere tid enn vanlig allmenn, i tillegg trener jeg etter skolen og har en fast jobb to ganger i uka, pluss før hadde jeg to andre jobber deltid. Den tiden med de tre jobbene var jeg veldig deprimert og nede og hadde null energi. Jeg strevde meg gjennom skolehverdagene og sov gjennom helgene. Da gjorde jeg et viktig valg, å prioritere det som var mest nødvendig og hva jeg likte best, og det hjalp MYE! Så nå trener jeg en gang i uka, jobber 5 timer i uka og klarer å ha et sosialt liv i helgene. :D
Klaus Nomi
2
03.11.2012 15:43:19
Jeg skjønner ikke hvordan folk klarer å bruke så mye tid på lekser, nå bruker jeg minst en time hver dag, men det er fordi leksene mine innebærer å spille gitar og piano + notelære osv. siden jeg går Musikk-linja. Alle andre lekser enten dropper jeg, uten at noen merker det, eller så gjør jeg dem på 5 minutter. Så burde ikke være noe problem egentlig!
Anoym
8
02.11.2012 10:17:39
Bare fordi du liker lekser betyr ikke det at vi andre gjør det. Tenk over at det er et flertall av de som ikke liker lekser.
Sarika
5
01.11.2012 07:33:00
Jeg synes ikke lekser er noe dritt! Synes det er kjempegøy, faktisk! Kunne gjerne ha lengre skoletid og mer lekser :) Mer tentamen,prøver og sliketing. Gleder meg til Vidregående mer utfordring
lekser
0
12.03.2016 12:07:06
Er enig med deg, elsker lekser og gjør gjerne mer i helgene
Patrick
21
14.10.2012 20:54:31
skule er skule og fritid burde vere fritid ikkje skule/lekser
Ole
8
18.09.2012 13:03:51
Står opp klokka 7 kommer hjem fra jobb klokka 18:15 sitter på pcen helt til jeg legger meg, 0 venner.
Gernyt
4
11.09.2012 14:49:32
Man blir bare mer stressa av å tenke på ALT man skal gjøre og se fremover i tid. Best å ikke bare tenke på det du gjør her og nå har jeg funnet ut.
hj
8
11.09.2012 11:01:12
lekser er noe drit! man blir ikke smartere av det, og det bare tar all fritida di!
Sander
6
10.09.2012 09:55:35
Lekser er driiiiit kjedelig

Spørsmål og svar

Trenger tips på åssen jeg kommer til å få 5,9 snitt
Hei, og takk for spørsmål! Jeg kjenner ikke deg, men på det du skriver så får jeg et inntrykk av at du jobber hardt og oppnår gode resultater p...
Hva er galt med meg?
Hei Det er ikke noe galt med deg, selv om følelsene er litt kaotiske og sterke.  Det som kan være litt godt når følelsene er slik, er å prate m...
Må ha jobb for å henge med i samfunnet. Tungt ved siden av skolen. 
Hei og takk for spørsmål!  Husk at du ikke er alene om å være i en familie med dårlig råd.  Mange kan ha det slik, selv om det ikke er noe so...
Stresser mye pga. skole. Hvordan stresse mindre?
Hei og takk for spørsmål!   Det høres ut som du har mye å gjøre, og at du blir veldig stresset av det. Det er heller ikke så rart at man føl...
Vil jeg måtte betale tilbake stipendet dersom jeg dropper ut av skolen?
Hei Dersom du avbryter studiene, så er det viktig å melde i fra til Lånekassen at du har sluttet. Dersom du selv sier i fra så raskt som mulig, s...
Hvordan kan jeg takle hverdagen og presset bedre?
Hei! I artikkelen jeg har lagt ved finner du flere råd til hvordan du bedre kan prioritere tiden din og hva du kan gjøre. Jeg har også lagt ved en...
Stress på skolen
Hei Jeg forstår at du strever med dårlig samvittighet for at du ikke presterer godt nok på skolen samtidig som du kjenner på at kravene du opplev...
Jeg begynner å bli sykt sliten å lei av skole og alt annet forsovitt
Hei For meg høres det ut som du har hatt det ganske travelt.  Det kan gå helt greit å ha det travelt og gjøre mye, men hvis det blir sånn at ma...
Er det for sent å rette opp i mine dårlige karakterer?
Hei! Antakelig er det ikke for sent å rette opp i karakterene. Jeg ville gått rett til læreren din - helst allerede i morgen (mandag), og spørre ...
Hvorfor har vi lekser?
Hei Lekser kan være en læringsform som også er litt nyttig.  Forslaget ditt med å heller ha en ekstra skoletime, er jo et alternativ.  Dette er...
Jeg vet ikke om jeg vil konfirmeres kristelig likevel
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Slik jeg forstår det er det ikke bare det at d...
Trenger veiledning i forhold til valg av videregående skole og idrett
Hei Takk for spørsmål!   Vi har forståelse for at dette er et vanskelig valg å ta for deg. Det kan på mange måter være stas å være så go...
Hvor mye er det vanlig å jobbe ved siden av videregående skole?
Hei Dette varierer veldig fra person til person. Noen har kapasitet til å jobbe mye, mens noen har mange hobbier og oppgaver ved siden av skolen. De...
Kjæresten min får brukt mye mer tid med min familie enn jeg selv får.
Hei Jeg forstår det slik at du er sjalu på kjæresten din fordi han får mer tid med din familie enn det du selv får. Jeg forstår at det kanskje f...
Stressa før eksamen og føler meg deprimert
Hei Du forteller at du har det litt strevsomt nå.  Det å starte på en utdanning, flytte hjemmefra, få større avstand til gode venner og føle s...
Hvordan kan man finne ut om man har "flink pike syndrom" ?
Hei og takk for at du skriver til oss Det som ofte kalles for "flink pike syndrom", er jo ingen diagnose, slik du også sier.  Det er plagene du har...
Alle har krav til meg og jeg orker ikke mer.
Hei Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Det stilles større krav til ungdommer på ungdomsskolen en det det blir gjort til barn på barn...
Har det ikke særlig bra med meg selv for tiden.
Hei Det ER slitsomt når mange rundt en har problemer.  Det gir både bekymringer og det blir et stort fokus på ting som tapper mer energi enn det ...
Se alle