Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Inneklima på skolen

Bilde av et klasserom med pulter og stoler. (www.colourbox.com)
FRISKT: Lufta på klasserommet skal være frisk og god, og du skal også ha godt med lys over pulten din.

Det er dårlig luft i klasserommet. Hva kan jeg gjøre?

Offentlig og kvalitetssikret
Bilde av et klasserom med pulter og stoler. (www.colourbox.com)
FRISKT: Lufta på klasserommet skal være frisk og god, og du skal også ha godt med lys over pulten din.

Har du slitt med hodepine på skolen fordi det er så tung luft i klasserommet? Eller blir du fort veldig sliten og trøtt? Da kan det være noe galt med inneklimaet.

Hvordan skal lufta i et rom være?

Som elev har du krav på frisk luft i klasserommet.

  • Lufta skal være frisk og behagelig
  • Det bør ikke være for mye CO2 i lufta (over 1000 ppm)
  • Det skal være godt lys over pulten din, minst 300 lux
  • Temperaturen bør ligge mellom 19 og 26 grader

Hvem kan jeg si ifra til?

Mål temperaturen og skriv klage til rektor om det er for kaldt. Det er rektors ansvar å sørge for et godt skolemiljø. Derfor må han eller hun finne en løsning slik at dere får undervisningen dere har krav på i et rom som er passe varmt.

Du eller tillitseleven i klassen kan derfor snakke med rektor om det er noe som ikke er som det skal være. Gjerne skriv et brev med så mange fakta som mulig. Rektor må gi dere et godt svar.

Klag til fylkesmannen

Hvis dere har klaget til rektor uten at problemet er løst, kan dere klage videre til Fylkesmannen.

Les Paragraf § 9A-7 i opplæringsloven for å sjekke ut reglene for fysisk skolemiljø.

Du kan også lese Helsedirektoratets anbefalinger for et godt fysisk skolemiljø, og du kan se film om luft i klasserommet fra Norges Astma- og Allergiforbund.

 

Spørsmål og svar på ung.no om inneklima

Gutt 16:

Nå som vi har tentamen og om noen uker eksamen hva er egentlig kravene når det kommer til klimaet inne? Vi føler at luften inne blir veldig innestengt hvis vi er plassert på et rom uten vinduer. De har plassert en Co2 og temp måler i disse rommene men virker ikke ut som de bryr seg om den heller. De prøver å åpne dørene men det er bare 2 dører som er plassert helt bakers i rommet så det hjelper ingen ting hvis du sitter forran. Går jo ikke å konsentrere seg uten frisk luft.

Svar:

Hei gutt, 16 år. Takk for at du skriver til oss. Et godt inneklima er viktig hvis man skal sitte mange mennesker i et rom og ha tentamen.

Myndighetene har satt krav til inneklima, og luftkvaliteten er en av flere faktorer som påvirker inneklima. Luftkvaliteten skal oppleves frisk og behagelig, og alle skoler skal ha ventilasjon som sikrer nødvendig friskluftsfornyelse. Ved å måle CO2 verdier vil man kunne se om luften er bra nok. Elever kan kreve dokumentasjon fra skolen på resultatet av CO2 verdiene. Det finnes en forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler som beskriver kravene til, blant annet, inneklima. Denne forskriften har rektor på skolen ansvar for å følge.

Hvis dere som elever opplever at inneklima er så dårlig at det går utover helse eller prestasjoner så må dere si i fra. Lærer, rektor eller helsesøster er personer dere som elever kan henvende dere til. Utfordringer med inneklima kan også være en sak for elevråd, eller foreldreutvalget på skolen.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 

Jente 15:

Hei. Jeg lurte på hvem jeg kan gi beskjed til/ hva vi kan gjøre i forhold til inneklimaet på skolen vår. Det er veldig tung/tykk og varm luft, mange får vondt i hodet og det er veldig slitsomt. Takk for svar:-)

Svar:

Hei. Takk for din henvendelse! Dette er en sak for elevrådet! Elevrådet kan ta opp saken videre med vaktmester/rektor. Elevrådet kan be om å få en forklaring på hvorfor det er så dårlig luft i klasserommene. Det er også mulig å be om å gjøre en luftmåling i klasserommene. Elevene har krav på et godt inneklima.

Lykke til!

Hilsen Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

 

Jente 17:

Hei! I klasserommet på skolen min er det veldig dårlig luft, vi har en vifte som bråker og nærmest forstyrrer undervisningen. I taket er det også ganske sikkert at det er mugg. Jeg har ofte vondt i hodet, og er konstant trøtt på skolen. Er det noe vi kan gjøre?

Svar:

Hei. Takk for at du tar opp dette. Det høres ut som om dere har alvorlige problemer med luften og inneklimaet i klasserommet. Du har krav på et godt inneklima og et godt fysisk skolemiljø!

Jeg foreslår at du får med deg foreldre og/eller medelever og skriver en skriftlig klage til rektor. Du kan finne forslag til oppsett for klagen på sidene til Elev- og lærlingombudet i Oslo.

Hvis ikke rektor finner en rask og god løsning, kan dere klage til fylkesmannen i fylket der du går på skole.

Lykke til!

Hilsen Elev- og lærlingombudet i Oslo i samarbeid med Ung.no

 

Skrevet av Elev- og lærlingombudet i Oslo

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Lufta er for dårlig i klasserommet!
Hei Takk for spørsmålet!Tips til konsentrasjon på skolen Er det noe skolen kan gjøre for at det skal bli lettere å konsentrere deg på skolen? ...
Kan rektor nekte oss å ha på jakke i klasserommet?
Hei Takk for din henvendelse! Å ha mye ytterplagg inne i et klasserom kan påvirke inneklimaet/ventilasjonen i klasserommet. Derfor er det ikke unat...
Hvem bestemmer inndeling av klasserom på skolen?
Hei Takk for spørsmålet. Så fint at du engasjerer deg i et godt skolemiljø!Rektor bestemmer hvem som skal bruke hvilket rom. Det er også rektors...
Skolen er helseskadelig!
Hei Takk for spørsmålet. Det høres ut som om skolen deres er i svært dårlig stand. Det er lurt at dere allerede har tatt det opp med skolen. Jeg...
Hvor kaldt er det lovt til å ha det i et klasserom?
Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no "Temperaturen bør ligge mellom 19 og 26o C, og helst ikke over 22o C (høyere temperaturer kan to...