Har du slitt med hodepine på skolen fordi det er så tung luft i klasserommet? Eller blir du fort veldig sliten og trøtt? Da kan det være noe galt med inneklimaet.

 

 

Hvordan skal inneklimaet i et rom være?

Som elev har du krav på frisk luft i klasserommet.

  • Lufta skal være frisk og behagelig
  • Det bør ikke være for mye CO2 i lufta (over 1000 ppm)
  • Det skal være godt lys over pulten din, minst 300 lux
  • Temperaturen bør ligge mellom 19 og 26 grader

Hvem kan du si ifra til?

Dersom du og klassen din mener det er dårlig inneklima kan det være lurt å ta dette opp med elevrådet. Noen ganger er det lurt å være flere som går sammen for å finne en løsning.

Dere kan måle temperaturen og skriv en klage til rektor om det er for dårlig temperatur. Det er rektors ansvar å sørge for et godt skolemiljø. Derfor må han eller hun finne en løsning slik at dere får undervisningen dere har krav på i et rom som er passe varmt.

Du eller tillitseleven i klassen kan derfor snakke med rektor om det er noe som ikke er som det skal være. Gjerne skriv et brev med så mange fakta som mulig. Rektor må gi dere et godt svar.

 

 

Klag til fylkesmannen

Hvis dere har klaget til rektor uten at problemet er løst, kan dere klage videre til Fylkesmannen.

Les Paragraf § 9A-7 i opplæringsloven for å sjekke ut reglene for fysisk skolemiljø.

Du kan også lese Helsedirektoratets anbefalinger for et godt fysisk skolemiljø, og du kan se film om luft i klasserommet fra Norges Astma- og Allergiforbund.

Spørsmål og svar på ung.no om inneklima

Dersom du er usikker på om du har en god sak, eller om du lurer på dine rettigheter om inneklima kan du også stille spørsmål på ung.no. Hos oss får du svar fra Elev- og lærlingombudene. Du kan også lese tidligere stilte spørsmål og svar om skolehverdagen.