Inneklima på skolen

Får du ofte vondt i hodet på skolen? Dette kan skyldes for dårlig luft eller lys i klasserommet. Her får du tips til hva du kan gjøre med det.

Sist oppdatert: 15.11.2021 Av: Elev- og lærlingombudet i Oslo i samarbeid med ung.no

Bilde av et tomt klasserom med pulter og stoler
FRISKT: Lufta på klasserommet skal være frisk og god, og du skal også ha godt med lys over pulten din.

Dårlig inneklima kan også gjøre deg sliten og trøtt. Hvis også andre strever med det samme, kan det være lurt å finne ut om det er noe galt med inneklimaet.

Hvordan skal inneklimaet i et rom være?

Som elev har du krav på god luft i klasserommet.

  • Lufta skal være frisk og behagelig
  • Det bør ikke være for mye CO2 i lufta (ikke over 1000 ppm)
  • Det skal være godt lys over pulten din, minst 300 lux
  • Temperaturen bør ligge mellom 19 og 26 grader

Hvem kan du si ifra til?

Dersom du og klassen din mener det er dårlig inneklima kan det være lurt å ta dette opp med elevrådet. Noen ganger er det lurt å være flere som går sammen for å finne en løsning.

Dere kan måle temperaturen og skriv en klage til rektor om det er for dårlig temperatur. Det er rektors ansvar å sørge for et godt innemiljø. Skolen må finne en løsning slik at dere får undervisningen dere har krav på i et rom som er passe varmt og har tilfredsstillende luftkvalitet.

Du eller tillitseleven i klassen kan derfor snakke med rektor om det er noe som ikke er som det skal være. Gjerne skriv et brev med så mange fakta som mulig. Rektor må gi dere et godt svar.

Det er også lurt å få hjelp av foreldre til å ta opp dette temaet. Skolehelsetjenesten kan også hjelpe til hvis det er et problem at mange blir syke av inneklimaet.

Hvis det ikke blir bedre

Kommunelegen kan kontaktes ved spørsmål om inneklima på ungdomsskolen.

Hvis dere har klaget til rektor på videregående uten at problemet har blitt løst, kan dere klage videre til Statsforvalteren.

Les Paragraf § 9A-7 i opplæringsloven for å sjekke ut reglene for fysisk skolemiljø.

Du kan også lese Helsedirektoratets anbefalinger for et godt fysisk skolemiljø, og du kan se film om luft i klasserommet fra Norges Astma- og Allergiforbund.

Spørsmål og svar på ung.no om inneklima

Dersom du er usikker på om du har en god sak, eller om du lurer på dine rettigheter om inneklima kan du også stille spørsmål på ung.no. Du kan også lese tidligere stilte spørsmål og svar om skolehverdagen.

Bilde av et tomt klasserom med pulter og stoler
FRISKT: Lufta på klasserommet skal være frisk og god, og du skal også ha godt med lys over pulten din.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider