Fem fordeler med gaming

Visste du at gaming er en god kilde til læring og utvikling? Les mer om positive sider ved dataspilling her.

POSITIVT: Når du gamer trener du flere deler av hjernen samtidig og blir bedre på multitasking. (Illustrasjon: Colourbox)

Fortnite, CS, Minecraft, eller Roblox – dette er antagelig spill du kjenner til og kanskje spiller selv. Og du er ikke alene. Hele 96 prosent av ungdommer i alderen 9-18 år bruker deler av fritiden sin på gaming!

Er gaming bra for meg?

Om du bruker mye tid på dataspill, kan du ha god samvittighet. Gaming er nemlig ikke bare gøy, det er nyttig også. Her er noen grunner til det:

1. Du blir god i engelsk

Mange spill krever at du leser instrukser og kommuniserer med andre spillere på engelsk. Dette gjør at du trener språkkunnskapene dine hver gang du spiller, kanskje helt uten å tenke over det.

2. Du er sosial og knytter nye kontakter

Mange spill legger opp til samarbeid med andre, som du snakker med via chat, taleprogram eller andre sosiale plattformer for gamere. Samtalene kan gå ut på å holde seg oppdatert med gamle kjente eller å stille spørsmål og bli kjent med nye, helt tilfeldige personer.

For mange blir store spillfellesskap en kilde til tilhørighet og nye venner. Kanskje er nettopp du en viktig kontakt for noen som ikke har så mange venner fra før?

3. Du blir god på problemløsning

I tillegg til at du blir bedre på samarbeid med andre, trener du også på løse ulike typer oppgaver. Det kan være etiske problemstillinger – altså hva som er rett eller galt å gjøre i en type situasjon. Kanskje din avgjørelse påvirker livene til innbyggerne i en by eller framtiden til én spesiell karakter?

Eller det kan være strategiske og taktiske problemstillinger – altså hvordan du vinner over en fiende raskest mulig, eller hvordan du på best måte skaffer deg en viktig ingrediens eller nødvendig utstyr og lignende.

4. Du trener flere deler av hjernen samtidig

I tillegg til de kognitive funksjonene, altså hvordan vi tenker på og utfører oppgaver, trener du også andre deler av hjernen. Når du gamer, stilles det ofte høye krav til de motoriske evnene dine – for eksempel hvor fort du klarer å bruke ulike taster. Ikke minst er det å bruke begge hender samtidig, men med forskjellige bevegelser, en øvelse som krever en godt utviklet øye-hånd-koordinasjon.

5. Du lærer å takle stress

Visste du at de som gamer på profesjonelt nivå utsettes for samme mengde stress som en racerbilsjåfør i toppklasse?

Hobbygaming er nok ikke like krevende, men du påvirkes av de samme mekanismene. Du har sikkert kjent pulsen øke når det virkelig gjelder, enten du skal angripe en boss alene eller sammen med gruppen eller laget ditt? Å beholde roen og utføre oppgaver på en god måte i slike situasjoner, er en treningssak hvor du tar med deg erfaringer i nye forsøk og fremtidige oppgaver.

La kroppen hente seg inn

Når gamere sammenlignes med toppidrettsutøvere, sier det seg selv at lange økter med spilling sliter mye på hode og kropp. Da er det viktig å:

  • få i seg nok vann
  • spise variert og sunt
  • få nok søvn
  • ta pauser hvor du får frisk luft og litt mosjon

I motsetning til fysisk trening er det ikke like lett å kjenne at kroppen trenger litt ekstra påfyll når du gamer. Men tar du vare på deg selv, vil du også prestere bedre i spillet.

Sjekk ut artiklene under for gode tips til en sunn gaming-hverdag:

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 07.02.2022

Kilder:
Offentleg og kvalitetssikra
POSITIVT: Når du gamer trener du flere deler av hjernen samtidig og blir bedre på multitasking. (Illustrasjon: Colourbox)
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Ti gode grunner til å drikke vann

Vann er den beste tørstedrikken og anbefales som drikke til måltider - og mellom måltider. Les mer om hvorfor du trenger mye vann og hvordan du får drukket nok.

Vannflaske på bagasjen på en sykkel

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

GODT: Et sunt og variert kosthold gir deg de næringsstoffene kroppen trenger og får deg til å føle deg bra. Foto: Colourbox

Sånn sørger du for å få nok søvn

Mange bruker mye tid på å spille og har mye glede av det. Pass bare på at du få nok søvn. Vi har tipsene som hjelper deg hvis du sliter med å sovne.

Gutt foran pc (colourbox.com)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)