Det kreves hard jobbing for å nå flygerdrømmen, men hvordan blir du egentlig pilot? Her får du svaret.

To piloter sitter i cockpit. (www.colourbox.com)
BLI PILOT: Utdanner du deg som pilot ved Universitetet i Tromsø, får du støtte fra Lånekassen til å finansiere studiene.

Vanligvis består trafikkflybesetningen av en kaptein og en styrmann, i tillegg til kabinbesetningen om bord på passasjerfly.

Som kaptein er du sjef i flyet og har ansvar for besetning, passasjerer og last. Kapteinen har ansvar for at flyet fungerer slik det skal, og for at flygingen foregår etter sikkerhetsreglene.

Styrmannen er nestkommanderende og avløser kapteinen ved behov. Sammen setter kaptein og styrmann opp reiseplanen med spesifikasjoner for flyhastighet, flyhøyde og flytid.

Vil du jobbe i sivil luftfart?

Hvis du vil jobbe i sivil luftfart, jobber du som pilot for flyselskaper som flyr passasjerer på ruteflygninger eller på charterreiser i inn- og utland. For å jobbe innen sivil luftfart, finnes det to ulike utdanninger i Norge.

Statlig finansiert pilotutdanning: Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet tilbyr en bachelor i luftfartsfag, hvor du tar første året i Tromsø og de to siste årene av utdanningen i Bardufoss. Denne utdanningen må du ikke betale selv. Les mer om pilotutdanningen ved UiT her.

Egenfinansiert pilotutdanning: Private fagskoler tilbyr også sivil pilotutdanning, men da må du betale hele utdanningen selv. Noen private skoler er imidlertid godkjente, og gir deg rett til å få noen utgifter finansiert av Lånekassen. Det varierer hvor mye det koster for disse utdanningene. Les mer om private pilotutdanninger på utdanning.no.

Utdanning i utlandet: Det er mulig å ta utdanningen i utlandet også, både i andre europeiske land og i USA, og få utdanningen godkjent i Norge. Før du starter på pilotutdanning i utlandet bør du sjekke hvilke skoler du kan velge for å få utdanningen godkjent i Norge. ANSA kan svare på spørsmål om utdanning i utlandet.

Vil du jobbe i Luftforsvaret?

Denne utdanningen foregår både i Norge og i USA, og tar to-tre år. Du må imidlertid huske at du må jobbe i cirka 15 år i Luftforsvaret inkludert tiden utdanningen tar, hvis du velger denne veien for å bli pilot. Du kan lese mer om Luftforsvarets flygeskole på hjemmesiden til Forsvaret.

Spesielle opptakskrav

For å utdanne deg til pilot ved Universitetet i Tromsø må du ha generell studiekompetanse, matematikk R1 (eller S1+ S2) og fysikk 1. For å komme inn på dette studiet må du også bestå opptaksprøver og en medisinsk test.

Både den private og sivile pilotutdanningen krever at du er minst 18 år og har en gyldig klasse 1 legeattest. Du må samtidig ha tilfredsstillende kunnskap i engelsk og matte, normal helse og syn, og plettfri vandel. Det er en fordel å ha fullført videregående skole, men det er ikke alle steder at dette er et krav.

For å utdanne deg til pilot i Luftforsvaret, må du være mellom 18 og 22 år, eller 24 år hvis du har fullført befalskolen. Du må ha generell studiekompetanse og du må gjennom opptak og seleksjon.

Personlige egenskaper

Det stilles krav om god fysikk, psyke og motivasjon for å bli pilot. En flyger må gjennomgå hyppige legeundersøkelser avhengig av alder. Hvert halvår må flygere gjennomføre skriftlige og praktiske prøver. En pilot skal ha rask reaksjonsevne og være i stand til å bedømme og handle riktig i vanskelige og uforutsette situasjoner. Les mer om medisinske krav i luftfarten på Luftfartstilsynets nettsider.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no i samarbeid med Veiledningssenteret i Follo

Sist oppdatert: 22.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
To piloter sitter i cockpit. (www.colourbox.com)
BLI PILOT: Utdanner du deg som pilot ved Universitetet i Tromsø, får du støtte fra Lånekassen til å finansiere studiene.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvem får stipend og lån fra Lånekassen?

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen.

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Utdanning i Forsvaret

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)