Å komme seg ut av et dårlig miljø

Mange ungdommer skriver til oss at de vil ut av miljøer med kriminalitet, rus eller andre ting som gjør dem usikre. Her er noen tips hvis det gjelder deg.

Sist oppdatert: 01.02.2021 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med Politiet og psykolog.

Bildet er uskarpt og viser silhuetter av en guttegjeng.
ÆRLIG: Det første skrittet for å komme ut av et miljø er at du må være helt ærlig med seg selv. (Foto: Unsplash / Olesya yemets)

Det er mange grunner til at man kan havne i et såkalt dårlig miljø. Vi styres av ulike impulser, og hvilke venner man ender opp med kan føles litt tilfeldig.

Et dårlig miljø kan også oppstå gradvis over tid, uten at man merker hvor ille det er før man plutselig vil vekk fra det.

Kjennetegn på et dårlig miljø

Det bør ringe en varsellampe hvis kriminell aktivitet er akseptert eller forventet i miljøet ditt, som å stjele, ruse seg eller sloss.

Hvis dette gjelder ditt miljø bør du tenke over at det å få noe på rullebladet kan være veldig skadelig for deg.

Hvis du kjenner at det er en konflikt mellom miljøet ditt og din egen følelse av hva som er rett og galt for deg, bør du også tenke over om dette er noe du vil være en del av.

Å tenke over konsekvensene kan motivere deg

Mange utdanninger, jobber, visumsøknader og annet krever et rent rulleblad. Kanskje døren til en drøm i fremtiden lukkes fordi du blir tatt for noe kriminelt i det miljøet du er i nå?

Hvis du overser dine egne følelser for å gjøre de i miljøet ditt fornøyde kan det også få konsekvenser. Å stadig undergrave egne følelser kan gjøre at du til slutt mister kontakten med deg selv – hva du står for og hva du vil. Dersom du står i en slik situasjon lenge nok kan du også utvikle symptomer på angst og depresjon.

Ensomhet, skam og dårlig selvfølelse kan også prege deg etter å ha vært i et dårlig miljø lenge. Det kan du forebygge ved få deg et nytt nettverk og nye venner, for eksempel ved å flytte for å studere i en annen by.

Å tenke over mulige konsekvenser av å være i et dårlig miljø kan være en motivasjon til å greie å ta de stegene som trengs for å komme deg ut av det. Du kan klare det!

Tips til å komme seg ut av et dårlig miljø:

  • Det første skrittet for å komme ut av et miljø er at du må være helt ærlig med seg selv. Så må du være ærlig med andre slik at du kan få hjelp.
  • Finn noen du kan snakke med. Det kan være en forelder, en utekontakt der du bor, en helsesykepleier eller lærer på skolen din, en som jobber i kommunen eller en annen voksen du stoler på.
  • Du må gå inn for å oppleve noe nytt med nye mennesker. Hvis du bare "henger rundt” uten noe mål er det vanskelig å få til en forandring.
  • Finnes det noen fritidstilbud der du bor som du kunne tenke deg å prøve? Å tørre å oppsøke nye arenaer kan hjelpe deg ut av miljøet du er en del av.
  • Hvis det ikke finnes så mange tilbud der du bor kan også du ta initiativ til å starte noe nytt, som kan hjelpe deg og andre ungdommer.

I flere kommuner finnes det blant annet “nabolagsgrupper” der man kan samles med andre fra sitt nabolag. Det er mange muligheter, men mange voksne trenger å få noen ideer. Det kan gjerne være fra deg!

  • Hvis du er i et dårlig miljø fordi du ikke klarer å følge med på skolen, og kanskje ikke møter opp, bør du ta kontakt med noen på skolen så fort som mulig. De kan hjelpe deg med alternative utdanningsløp – ingen er tjent med at du faller ut av skolen!
  • Det kan hjelpe å høre historier fra andre som har kjent på det samme, og hvordan de kom seg ut av det. Kanskje finner du noen på for eksempel YouTube eller andre kanaler som deler erfaringer du kan hente inspirasjon fra?
  • Hvis du kan studere eller være lærling i en annen by kan det være lurt – da får du muligheten til å starte helt på nytt og få nye venner.

Sliter du med tanker og følelser?

Hvis du har vært i et dårlig miljø over lengre tid er det ikke rart hvis du sliter med vanskelige tanker og følelser etterpå. Du kan føle det som om du har “vært en annen” lenge, og bli usikker på din egen identitet og hvem du egentlig er. Heldigvis finnes det mange du kan snakke med for å få det bedre!

Du kan for eksempel snakke med en helsesykepleier på skolen din, eller fastlegen din. De har taushetsplikt og du kan enten snakke med dem om det du har opplevd, eller så kan de henvise deg videre til annen hjelp, som en psykolog, hvis du trenger det.

Å ønske seg selv det beste

Det å komme seg ut av et dårlig miljø handler også om selvtillit og selvfølelse – å ønske seg selv det beste. Du er bra, akkurat som du er, og må ta vare på deg selv. Hvis du ikke liker den du er i miljøet ditt, kan du tenke at du fortjener bedre? At du vil deg selv noe bedre enn det du står i?

Du kan skape et godt liv for deg selv

Uansett hvilke utfordringer du står i nå kan du klare deg veldig fint. Det som har skjedd i miljøet ditt definerer ikke deg som person, og er ikke noe som trenger å følge deg resten av livet.

Vær raus med deg selv og tenk at du kan klare å skape deg et godt liv, bare ved å være den du er, og ved ta grep over hvordan du vil at livet ditt skal være. Alle fortjener en ny sjanse, spesielt du som er ung og som har hele livet foran deg.

Bekymra for en venn eller et søsken?

Kanskje er du bekymra for miljøet en venn eller et søsken er en del av? Du kan ikke ta ansvar for det, men du kan si ifra til en voksen og snakke med personen det gjelder. Si ifra at du er bekymra, hva som gjør deg bekymra og at du velger å si ifra fordi du bryr deg om personen. Kanskje kan du komme med noen tips fra denne artikkelen også?

Du kan støtte og vise omsorg, men det er personen som selv er i et dårlig miljø som må ta grep og bestemme seg for å komme seg ut av det. I denne artikkelen får du tips til hvordan du kan snakke om vanskelige ting med en du bryr deg om.

Fakta

Trenger du noen å snakke med?

Bildet er uskarpt og viser silhuetter av en guttegjeng.
ÆRLIG: Det første skrittet for å komme ut av et miljø er at du må være helt ærlig med seg selv. (Foto: Unsplash / Olesya yemets)

Fakta

Trenger du noen å snakke med?

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Vennskap

Les mer

Kriminalitet

Les mer

Rusmidler

Les mer