Hopp til hovedinnholdet

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)
TRUER: Hvis du har en du har en kjæreste som er voldelig, truer deg eller prøver å kontrollerer deg, er det viktig at du prater med noen om det så du kan få hjelp.

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)
TRUER: Hvis du har en du har en kjæreste som er voldelig, truer deg eller prøver å kontrollerer deg, er det viktig at du prater med noen om det så du kan få hjelp.

Føler du deg utrygg?

Om du har en kjæreste som kan være voldelig, truer deg eller på annen måte prøver å styre og kontrollerer deg, er det viktig at du prater med noen om det så du kan få hjelp.

Alle har rett til et liv uten frykt for vold. Altfor mange lever i voldelige forhold i Norge. Er du utsatt for vold, trusler eller tvang?

Kontakt politiet på 02800.

Hvor lite skal du finne deg i?

De fleste forhold starter med forelskelse og kjærlighet. Derfor ønsker vi ofte å bortforklare og tilgi, selv om man opplever vold og krenkelser.

Det kan være vanskelig å være kritisk til noen du er forelsket i. Mange som opplever å bli slått, truet eller kontrollert av kjæresten sin forteller at det gikk fint i begynnelsen, men at det ble verre etter hvert.

Det startet kanskje som en deilig forelskelse, men etterhvert kom kranglingen og en kjæreste som skjelte deg ut, truet deg og slo. Du tar kanskje imot, holder munn og lærer deg å unngå de verste situasjonene.

Spørsmålet er ikke hvor mye du skal finne deg i, men hvor lite. Sjekk faresignalene på hvorlite.no.

Husk at du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd.

 

Krangling er vanlig

I nesten alle forhold oppstår det uenighet og litt krangling. En frisk diskusjon og kanskje også en krangel eller flere kan være helt greit og noe som kanskje til og med man kan komme styrket ut av, men det viktig å skille klart mellom krangling og vold.

I kjæresteforhold med en voldelig part er det ikke likevekt. I stedet er det en som dominerer og truer, mens den andre blir kuet og endrer oppførselen sin for å ikke trigge den andre til mer vold. Som regel skjer det gradvis, slik at begge parter blir vant til å ha det slik og tror det er "helt normalt".

 

Tegn du kan være obs på:

Kjæresten..

 • er ekstrem sjalu
 • vil ha kontroll på alt du driver med
 • blir bråsint og agressiv uten grunn
 • liker ikke å dele deg med andre (venner, familie), men vil ha deg for seg selv
 • bruker makt for å få viljen sin
 • legger skylden på andre for sine problemer eller feil
 • truer, tvinger eller slår deg
 • angrer og sier det aldri skal skje igjen uten å holde det
 • ønsker å få deg raskt inn i et forhold
 • lyver
 • fremhever sine tanker og meninger som de beste
 • bruker, eller har brukt, mye alkohol eller stoff
 • behandler barn eller dyr dårlig
 • oppfører seg annerledes når dere to er alene enn når dere er sammen med andre
 • OBS: kan fremstå som sjarmerende

Behandler partneren din deg bra?

Sjekk faresignalene på hvorlite.no

Går i sirkel

Vold i et parforhold tenkes å gå i en sirkel som kan se ut slik:

1. Det smeller
2. God periode
3. Spenningsoppbygging
4. Det smeller igjen

Det er stor forskjell på hvor lang tid det går mellom hver voldsepisode i ulike parforhold. Sirkelen kan også krympe etter hvert som tiden går i forholdet, slik at voldsepisodene blir hyppigere etter hvert.

Det som er viktig, er at den som blir utsatt for vold, er klar over at oppførselen fra en voldsutøver varierer, fordi mange opplever å få et sterkt håp når det går litt bedre, og dermed bli overrasket når det smeller igjen. Ved hjelp av denne sirkelen kan den som lever i et voldelig parforhold forstå hva som skjer på en bedre måte.

Og dermed kan det bli lettere å bryte ut, og få slutt på vold i livet sitt.

Hvorfor slår du ikke bare opp?

Mange lurer på hvorfor de som opplever dette fortsetter å være sammen med voldelige kjærester. Det kan være mange grunner til det, men de vanligste årsakene er:

 • at du tror kjærestens sterke sjalusi handler om kjærlighet
 • at kjæresten har klart å overbevise deg om at det er du som er skyld i problemene i forholdet
 • at du har sett andre venner eller familiemedlemmer bli dominert på denne måten, og tror det er slik det skal være i et forhold
 • at du ikke kjenner noen du kan snakke med eller som kan hjelpe deg
 • at du er redd for hva som vil skje hvis du slår opp

 

Skillelinje, ung.no

Du kan få hjelp

Snakk med noen! Mange opplever det som tabu og vanskelig å snakke om, men hvis du kjenner igjen kjæresten din i disse beskrivelsene, bør du snakke med noen du føler deg trygg på og har tillit til. Det kan være en venninne, foreldrene dine eller en lærer.

Det kan tenkes at du som familiemedlem, nabo, venn eller kollega mistenker at barn eller voksne utsettes for vold og trusler. Ring politiet eller barnevernet og få råd og veiledning om hva du kan gjøre videre.

Ring politiet 02800, så blir du satt over til ditt lokale politikontor.

Alarmtelefonen for barn og unge har telefonnummer: 116111
Alarmtelefonen er åpen fra 15.00 tl 08.00 hver ukedag og hele døget i helgene. Det er gratis å ringe og du kan være anonym. TLF: 116111 (fra utlandet 0047 95 41 17 55, SMS 41716111.

Helsesykepleier/rådgiver/sosiallærer
Ved ungdoms- og videregåendeskoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærere og rådgivere som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser.

Skriv inn til ung og få hjelp
Du kan også skrive inn til ung.no/oss og få hjelp og råd, anonymt.

 

Oversikt over hjelpetjenester

ung.no har også en oversikt over hjelpetjenester, "Trenger du å snakke med noen?", med tips om andre du kan kontakte og som kan hjelpe deg hvis du føler deg alene med problemene.

Har du mistanke om at noen du kjenner er utsatt for vold og trusler?
Her finner du en oversikt over hjelpetjenestene.

Har du mistanke om at noen du kjenner utøver vold og trusler?
Her finner du en oversikt over hjelpetjenestene.


Skrevet av:
Alternativ til vold, Stavanger
Sist oppdatert:
05.06.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Lohi
0
29.08.2017 11:25:30
hjelper altså ikke å dra til politiet med sånne saker. virker som ingen vil tro på deg, og saken dras ut over lengre tid, når det man helst vil er at alt skal bli ferdig, så man kan komme seg så langt borte det som skjedde som mulig. min sak varte i over 1 år, og endte med at det ikke ble nok bevis. det er det vanligvis ikke.
Anonym
0
29.09.2016 04:01:22
Hei. Nå i natt har jeg akkurat blitt utsatt for trusler og vold av min samboer. Han slo, dro i meg å har vridd begge armene mine. Har også blødd bra fra munnen, og har noen store/små blåmerker. Jeg konfronterte han med at han flørtet og har møtt andre jenter. Noe han ikke tålte og høre. Så hva gjør jeg?
Amman
0
20.07.2015 23:10:30
Hei. Jeg har hatt et uønsket seksuelt forhold med en eier av et treningssenter mens jeg var medlem der. Han er nesten 15 år eldre enn meg og har blitt dømt for seksuell omgang med barn under 16. Saken er at jeg har hørt at han er "aktiv" igjen, og lurer på om jeg skal gjøre noe? (red: du kan ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Oversikt over andre hjelpetjenester finner du på http://www.ung.no/hjelp/#hvem_kan_hjelpe)
mini
1
08.02.2015 13:11:26
jeg er sammen med en gutt, men vet ikke helt hva jeg skal gjøre...han går langt over intimgrensa mi hele tiden..han prøver å komme ned i buska og bhen min når jeg er våken, men jeg bare viker han bort og setter meg en annen plass, men når jeg sovner i nærheten av han, så våkner jeg hver jævl* gang til at han har kledd av meg og tar på meg og lignende..jeg tørr ikke si ifra til noen, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, å hver gang jeg sier at hvis han ikke slutter så kommer jeg til å si ifra til noen, så kommer han med trusler eller så sier han "neida pus det skal ikke skje igjen" og jeg er så sinnsykt forbanna fordi han lyver HELE tiden og det er så irriterende!! (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
magni
0
24.04.2015 22:47:54
Det kjæresten din holder på med er ikke greit. Det kan være vanskelig å gjøre det slutt når man er forelsket, men når han ikke endrer oppførsel må du tenke på deg selv. Det kommer nye sjanser, med gutter som respekterer intimgrensen din og ikke lyver.
Anonym
2
31.01.2015 18:42:53
Har blitt truet med kniv av kjæresten min, har blitt slått og sparket på grunn av at vi kranglet om en liten ting, som flere blir blir involvert, jeg har hatt noen tøffe uker som har vært vanskelig. Jeg har ikke vært på VGs på en uke, på grunn av kjæresten truer meg med kniv
magni
0
24.04.2015 22:48:52
Hvis du blir truet med kniv må du kontakte politiet før det utarter seg og du blir skadet!
mr.yolo.swags-alot2
1
28.01.2015 10:14:13
hvem tror
mr.yolo.swags-alot
1
28.01.2015 10:13:21
nei det burede ikke være et alternativ engang
jente18
4
14.05.2012 10:18:29
Hadde aldri taklet å vore i ett forhold med en gutt som slo eller misshandla meg, jeg hadde anmeldt han og slott opp. Mannfolk som er slik bør få sjekke seg grundig godt og burde få seriøst hjelp!
MEG
6
11.04.2012 21:01:23
Hvis du blir slått i et forhold er det kun en ting å gjøre,kutte ut !!!! fortest mulig,unasett om personen er "snill" de er ikke snille men later som for å få deg til å bli værende.alt det du skriver er faresignaler!
Lohi
0
29.08.2017 11:28:04
helt enig med deg. men ikke alltid like lett å gjenkjenne vold, når verdensbildet blir så forandret, etter å ha blitt intrudosert til det litt og litt.
jente16
15
18.03.2012 23:02:57
jeg har en kjæreste(18) han er som oftest grei og snill mot meg, men han kan være ganske voldelig iblant! Når han er i dårlig humør eller er sint for et eller annet pleier han å la det gå ut over meg! Han har slått meg å slengt med inni vegger flere ganger! men når han er glad er han snill og søt og kysse på meg å sånt... jeg er litt forvirret å vet ikke hva jeg skal gjør, han er jo voldelig, men han kan være ganske snill og søt også. jeg er også litt redd for å slå opp, for en gang da jeg tok det opp sa han "vis du prøve å slå opp så drep jeg deg" har ingen å snakke med, han nekte meg å snakke med venninnene og kompisene mine!! mvh jente på 16 år, som er redd for å gjør det slutt med kjæresten!! (red: Fint at du skriver inn her. Du kan skrive inn til ung,no/oss og få hjelp og råd.)
ok!
1
04.02.2015 08:59:33
Det er jo ganske klart at du skal dumpe ham! Du er fortsatt på søken etter mange svar i tilværelsen, og kjærlighet er en av disse. Men, du har ikke tid, eller lyst tenker jeg, til å bruke opp denne fine tiden hvor du finner ut av dette med å bli terrorisert. Hvis han fortsetter etter at du har dumpet ham så må du ikke glemme at han også er en person på søken etter mange av de samme svarene, men du må være sterk og klar hvis han insisterer på at han skal endre seg - de gjør skjeldent det!
mia93
3
16.11.2011 15:12:37
Det er vitig å sette grenser i forholdet. Hvis du ikke gør det, kanskje du aldri får det godt. Du finner fortere ut o dere passer sammen om du vet hvordan du vil ha det med en i et forhold.
Trine
6
12.09.2011 16:21:12
HALLO, selvfølgelig har INGEN lærere lov å ha sex med mindreåringer og INGEN elever! Er du helt sprengt eller tuller du??? Får lyst å filleriste deg. Jeg håper VIRKELIG IKKE du har gang i noe.
lene
6
09.09.2011 12:13:08
eg er ei jente på 15år. læreren min har voldtatt meg på skolen eg sa at eg skule på do så fulte han etter meg. så gikk han inn på Do der jeg var så bjunde han å ta på meg. Eeg blei dritt redd (..) (red: Du bør anmelde dette til politiet. Ring 02800. Du kan også ringe hjelpetelefonen: 800 57 000 om du vil snakke med noen.)
renate
7
08.07.2011 00:38:43
nei. det er ikke lov ;) hvorfår lurer du på det? har du inledet er forhold til han :)
hege
6
09.05.2011 12:17:44
eg lurer på om læreren har låv til å ha sex med mindreåringer (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar. )

Spørsmål og svar

Eksen banket henne opp, nå føler hun seg utrygg.
Hei jente (20) For en forferdelig situasjon du er i. Dette var veldig trist å høre og du trenger hjelp.Umiddelbart tenker jeg at du må snakke med ...
Jeg skrek stopp, men han stoppet ikke. Ble jeg voldtatt av kjæresten min? Jeg vil slå opp!
Hei Takk for at du deler denne historien. Ja, dette høres ut som en voldtekt. I følge norske lover har kjæresten din gjort fire straffbare handlin...
Kjæresten og jeg  har i det siste blitt mer kranglete og han viser tegn til å kunne bli voldelig. Hjelp!
Hei jente 20 år Så fint at du tar kontakt med oss på Ung.no og forteller hvordan du har det kjæresten din! Du tar opp et tema som det er mange s...
En tidligere kjæreste tvang meg til sex mot min vilje, jeg får ikke dette ut av hodet mitt
Hei Ut i fra det du skriver tenker jeg at du er blitt voldtatt. Det at noen har sex med deg mot din vilje er voldtekt. Du sier at det er din skyld, d...
Jeg vet ikke om jeg takler alt dette mer og lurer på hvordan jeg kan komme meg noen steg videre.
Hei Takk for at du skriver til oss! Hvis du er i et forhold der du er redd, blir kontrollert, overvåket og dyttet, er det du opplever i forholdet v...
Kjæresten min er mye sint, kaller meg stygge ting og sier alt er min feil. Hva skal jeg gjøre?
Hei jente 20 og takk for at du skriver til oss! Du beskriver et sinne hos kjæresten din som kommer til uttrykk både i materiell og psykisk vold. Vi...
Vi vurderer å anmelde en som har truet oss. Hva gjør vi?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det du forteller om høres veldig alvorlig ut. Han har begått mange lovbrudd og har satt og kan fortsette å se...
Kjæresten har begynt å bli voldelig
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du utsettes for er både fysisk (slag, knipe) og seksuell (tvunget til å ha sex) vold. Dette er IKKE greit,...
Kan man anmelde for vold selv om man ikke har bevis?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung. Det er vanskelig å si noe om dette kan anmeldes når du ikke sier noe om hvor mange år siden dette har s...
Hvordan fortelle venner/familie/flørt at jeg ble fysisk/psykisk mishandlet?
Hei! For det første så synes jeg ikke du bør være redd for å snakke om dette med de nærmeste vennene dine og familien din. De vil ønske å vit...
Er usikker på hvordan jeg skal grensesette meg iforhold til kjæreste
Hei, og takk for spørsmål Det er veldig bra at du er bevisst på dette.  Respekt for hverandre og for den andres grenser, er jo det viktigste av a...
Min kjæreste slår og skader meg, hva gjør jeg?
Hei Det du beskriver er alvorlig fysisk vold (slå,skade), og alvorlig psykisk vold (presse deg til å gjøre ting du er ukonfortabel med). Det er ul...
Jeg har hatt sex med kjæresten til venninna mi flere ganger bak hennes rygg. Han har truet meg med kniv og jeg er redd.
Hei jente 18 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hva du står i akkurat nå og hvor redd du er etter å ha blitt truet.Førs...
Forhold der han driver med psykisk vold og noe fysisk.
Hei jente 19 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Så flott at du bryr deg og ønsker å hjelpe venninnen din. Det er helt tydelig at dette er et u...
Du skriver at din kompis blir fysisk og psykisk mishandlet av kjæresten. Du har prøvd å snakke med han og hans foreldre, og du lurer på hva mer du kan gjøre. 
Hei gutt 18 Du skriver at din kompis blir fysisk og psykisk mishandlet av kjæresten. Du har prøvd å snakke med han og hans foreldre, og du lurer p...
Har hatt mye sex men det har hendt at det har skjedd Imot min vilje
Hei Tusen takk for din henvendelse til oss. Du skriver til oss at din kjæreste ikke stoppet, selv om du sa du ikke ville. Det er viktig og sette g...
Min kjæreste begynner å vise voldelige tendenser, hva kan jeg gjøre?
Hei Først av alt: Det er slett ikke sikkert at det  er så mye du kan gjøre for å snu voldelige tendenser hos din kjæreste, og det er heller ikk...
Kjæresten min er sykelig sjalu og kontrollerer alt jeg gjør.
Hei Jeg er veldig glad for at du skriver til oss nå.  Det er et viktig skritt på veien til å få det bedre.  Du lever i et veldig destruktivt fo...
Kjæresten min reagerer på en måte som går ut over meg
Hei Dette du beskriver er ikke greit. Det er bra at du søker råd for hvordan du kan håndtere det som skjer mellom dere.  Sjalusi og sinne er nor...
Se alle