Når foreldrene krangler

Selv om det ikke er uvanlig at foreldre krangler er det naturlig å bli bekymra når det skjer. Her er noen tips til hva du kan gjøre.

Gutt som ser ned i bordet. Bak han står foreldrene og krangler.
BEKYMRET? Hvis du synes det er mye krangel og redd for hva som skjer mellom foreldrene dine, er det viktig å si ifra så dere kan få pratet om det. Foto: Colourbox.

Det kan være slitsomt å leve i en familie der det er mye krangling. Det er ikke uvanlig å bli bekymret over hvordan foreldrene har det, og kanskje er du redd for at de skal gå fra hverandre?

Det beste du kan gjøre er å prate med foreldrene dine om det, men hvordan? Her er noen tips:

  • Ta initiativ til å snakke om det på et tidspunkt dere alle er venner og har god tid til å snakke om det.
  • Kanskje er du mer komfortabel med å snakke med bare én av dem om det? Det er også helt greit, så lenge du får snakka med en av dem om det.
  • Å spørre om å snakke om det litt på forhånd kan være lurt, da gir du både deg selv og foreldrene dine mulighet til å tenke over hva dere vil si til hverandre.
  • Vær ærlig om at du merker at det er dårlig stemning hjemme – det er ikke sikkert at de vet at du merker det så godt som du gjør.
  • Fortell hvordan det føles fra ditt ståsted. Kanskje foreldrene dine tåler godt at de krangler en del, men at de ikke har tenkt så mye over hvordan det føles for deg?
  • Vær nysgjerrig og spør foreldrene dine om hvorfor de krangler og hvordan de opplever at det er. Kanskje det ikke er så alvorlig som du tror?
  • Hold deg rolig når dere prater sammen og prøv å sett ord på hva det er du er redd for. Er du redd for at de skal gå fra hverandre? Hvis du er ærlig om hva du er bekymra for er det lettere for foreldrene dine å være ærlig tilbake.
  • Hvis du synes det er vanskelig å ta det opp ansikt til ansikt kan du skrive det ned og vise det til foreldrene dine.
  • Det kan også være lurt å ta samtalen når dere gjør noe, som å kjøre bil – da slipper dere å ha øyekontakt hele tiden og samtalen kan oppleves mindre intens.

Det er ganske vanlig at foreldre krangler og sjelden noe alvorlig. Husk at hvis du ikke får til praten, eller hvis det begynner å gå mye ut over ditt eget liv, så oppfordrer jeg deg til å søke hjelp utenfra og!

Du kan for eksempel:

Sist oppdatert: 28.06.2021

Kilder:

Skrevet at familieterapeuten, ung.no

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt som ser ned i bordet. Bak han står foreldrene og krangler.
BEKYMRET? Hvis du synes det er mye krangel og redd for hva som skjer mellom foreldrene dine, er det viktig å si ifra så dere kan få pratet om det. Foto: Colourbox.

Fakta

Trenger du hjelp, eller noen å snakke med?

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?

Far som holder rundt sønnen sin.

Du kan kontakte familievernet

Familievernet kan hjelpe deg med små og store problemer hjemme. De som jobber der er fagfolk med taushetsplikt.

Jente som gråter og som får trøst av sin søster.
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox