Krysskulturell eller religiøs og skeiv?

Å være for eksempel samisk eller muslim, og samtidig være skeiv, kan være vanskelig. Husk at du ikke er alene - det er mange som tenker som deg!

Jente med hijab som har ansiktet delvis gjemt bak et blad.
SNAKK OM DET: Det er ikke uvanlig å kjenne på en indre konflikt. Det er viktig at du snakker med noen hvis du har det vanskelig. Foto: Unsplash.

Det å være skeiv er noe å være stolt av. Det samme gjelder om du har krysskulturell bakgrunn. Egentlig har du grunn til å være stolt gange to!

Men, selv om det i stor grad er akseptert å være skeiv i det norske samfunnet i dag, er det mange som tilhører kulturer og religioner som ikke synes det er like greit.

Kanskje familien din kommer fra et annet land der det er skamfullt eller forbudt? Eller er familien din religiøs, eller tilhører en kultur som ikke aksepterer det å være skeiv?

Snakk med noen om det

Det er forståelig om du synes det er vanskelig å være åpen hvis du tror eller vet at de rundt deg ikke vil akseptere at du er skeiv. Vi mennesker er skapt for å leve sammen i «flokk», og frykten for å bli utestengt eller straffet gjør at mange skeive i slike miljøer holder hemmeligheten for seg selv lenge.

Lever du mellom to kulturer?

Nettstedet Nora handler om frihet til å bestemme hvordan du skal leve livet ditt. Uten overvåkning, kontroll og tvang.

På Nora finner du blant annet:

 • historier fra virkeligheten
 • kontaktinfo til minoritetsrådgivere
 • tips og råd

Hvis du er skeiv og holder det hemmelig på grunn av frykt bør du prate med noen om det. Det kan for eksempel være helsesykepleier eller minoritetsrådgiver på skolen, eller noen andre du stoler på. De kan hjelpe deg å få kontakt med andre personer som er som deg, og som kan støtte deg i å bli stolt og tryggere enn du kanskje føler deg nå.

Det finnes mange gode chattetjenester hvor du kan snakke om det anonymt, og du kan også sende spørsmål til fagpersoner hos oss. Du kan også ta kontakt med Skeiv verden, som blant annet hjelper ungdom med ulik religiøs og kulturell bakgrunn med hvordan de kan fortelle det til de rundt seg.

Hvorfor er det viktig å snakke om det?

Som skeiv og religiøs eller flerkulturell tilhører du to eller tre minoriteter. Det kan føre til minoritetsstress, som er å forvente eller frykte negative reaksjoner basert på minoritetsgruppen(e) man tilhører. Det å være redd for å oppleve rasisme eller andre former for diskriminering og minoritetsstress kan være slitsomt for ungdom.

Minoritetsstress kan gå utover den psykiske helsa di og blant annet føre til uro, stress, lav konsentrasjonsevne og dårlig selvbilde. Det kan til og med gjøre at du begynner å hate minoriteten du selv tilhører, fordi du prøver å beskytte deg selv ved å ta avstand fra det. Samtidig kan du føle at du ikke er akseptert av storsamfunnet, noe som kan føles urettferdig og ensomt.

Det er slitsomt å prøve å være en annen enn den man er, og når man ikke trygt kan være åpen kan det forsterke minoritetsstresset. Derfor er det viktig å snakke med noen om det før det går på helsa løs.

Religiøs og skeiv

Som religiøs og skeiv kan du kjenne en sterk indre konflikt - at troen din ikke går overens med hva du føler. Man kan føle seg som en «dårlig» troende fordi man for eksempel er lesbisk, noe som kan være veldig vondt.

Visste du at mange ungdommer er religiøse og skeive, og at

du ikke er alene om å føle på de tingene du gjør, og at du ikke trenger å velge. Du kan være både religiøs og skeiv på samme tid - ingen kan bestemme over din mangfoldige identitet!

Krysskulturell og skeiv

Mange unge vokser opp som krysskulturelle i Norge. Det betyr at man har tilhørighet i flere kulturer eller land samtidig som man er norsk på sin egen måte. Kanskje har du flyttet mye rundt i oppveksten, kanskje kommer foreldrene dine fra et annet land enn Norge.

Det er bare du selv som kan bestemme hvem du er, og det er helt vanlig for krysskulturell ungdom at de føler seg som en blanding av flere kulturer og tradisjoner. Eller kanskje føler du deg bare norsk? Uansett har du en unik bakgrunn som er en veldig flott ting å ha.

Er du skeiv og trenger fine ord som kan beskrive deg på somalisk? IMDi og Skeiv Verden har lagd noen forslag til positive ord om å være skeiv:

denne siden kan du også finne forslag til positive ord på arabisk om det å være skeiv.

I flere afrikanske og midtøstlige land er det forbudt å være skeiv. Det betyr ikke at alle fra disse landene fordømmer skeive. Samtidig kan det være skummelt å komme ut av skapet som skeiv i familier fra land der det er ulovlig å være skeiv. Skeiv Verden er en organisasjon av og for skeive med innvandringsbakgrunn, og kan gi støtte og råd for hvordan man kan stå fram i sitt miljø.

Det blir også stadig økende fokus på at det kan være tøft å være skeiv blant annet i den samiske kulturen i Norge. Tradisjonelt sett har det ikke vært noe særlig aksept for å være skeiv i den samiske kulturen, og derfor arrangeres Sàpmi Pride hvert år - en stolthetsfestival av og for samiske skeive. Der fokuserer man på at usynlighet gir skam, og at å vise seg og snakke om hvem man er gir stolthet, helse og glede.

Kanskje er det lettere enn du tror?

Mange som er redde for å fortelle oppdager at reaksjonene fra andre ikke ble så ille som de hadde fryktet. Kanskje undervurderer du også familien din?

Familie er jo som oftest noen som støtter og er glad i en. Hvis de får vite at du er skeiv vil de kanskje reagere mer positivt enn du hadde trodd – selv om de tilhører den religionen eller den kulturen de gjør? Når noen man er glad i står fram som skeiv kommer temaet mye tettere på seg sitt eget liv, og da kan det være lettere å godta det.

Kanskje har familie og venner spørsmål om det å være skeiv? Kanskje har du selv spørsmål om det å være skeiv? Det er mange som er klare til å gi deg støtte og tips til å være krysskulturell og skeiv.

Finn andre i samme situasjon:

 • Skeiv Verden: jobber for skeive med minoritetsbakgrunn. Hjelper for eksempel skeive flyktninger som ønsker et sosialt nettverk, eller støtter nordmenn med innvandrerforeldre til å komme ut av skapet.
 • Salam Norge: fremmer et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og/eller andre ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn.
 • Åpen kirkegruppe: er et kristent fellesskap for alle skeive. Ønsker å tilby et miljø for kristne skeive, uansett legning, og hjelpe dem som syns det er vanskelig å kombinere kristen tro med sin egen homofili.
 • Foreningen FRI: jobber nå med å etablere et nettverk for personer med tilhørighet til de frikirkelige og pinsekarismatiske miljøene. Les mer om hvordan du kan ta kontakt med dem hvis det gjelder deg.
 • IMDis minoritetsrådgivere: følger opp ungdom som er, eller står i fare for, å bli utsatt for negativ sosial kontroll, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og/eller æresrelatert vold. De har rådgivere på videregående- og ungdomsskoler i alle landets fylker, se listen over hvor her.

Redd for straff, vold eller andre konsekvenser?

Vold eller andre krenkelser mot personer på grunn av deres seksuelle orientering er forbudt, og noe du aldri skal måtte finne deg i! Hvis du forteller om din seksuelle orientering og noen gjør deg noe vondt eller du ikke føler deg trygg i familien din, kan du ta kontakt med barnevernet, alarmtelefonen, eller ditt lokale politikontor for å få hjelp.

Du kan også ta kontakt med noen av de vi har nevnt ovenfor, f.eks. Skeiv Verden eller Skeiv Ungdom, som kan hjelpe deg med råd og hjelp til hva du kan gjøre. Vi har samlet mange gode chattetjenester her for deg som trenger å prate med noen. Du kan også alltid sende spørsmål til oss anonymt, der du forklarer din situasjon, og få svar fra fagpersoner om hva du kan gjøre.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 28.06.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Jente med hijab som har ansiktet delvis gjemt bak et blad.
SNAKK OM DET: Det er ikke uvanlig å kjenne på en indre konflikt. Det er viktig at du snakker med noen hvis du har det vanskelig. Foto: Unsplash.

Lever du mellom to kulturer?

Nettstedet Nora handler om frihet til å bestemme hvordan du skal leve livet ditt. Uten overvåkning, kontroll og tvang.

På Nora finner du blant annet:

 • historier fra virkeligheten
 • kontaktinfo til minoritetsrådgivere
 • tips og råd
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Jente som holder mobilen sin og smiler.

Jeg er homofil, lesbisk eller bifil

I ungdomstida kan du være opptatt av å finne ut hvem nettopp du er. Kanskje har du funnet ut at du er skeiv og trenger noen råd?

To gutter som klemmer, den ene blinker til kamera.

Homofobi og diskriminering av skeive

Får du slengt «homo» eller «lesbe» etter deg på skolen? Har du opplevd å bli diskriminert på grunn av din seksuelle orientering eller kjønnsidentitet?

To jenter som ser forelska ut.

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente