Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Offentlig og kvalitetssikret

Vi får mange spørsmål om hvordan man kan få større muskler, bedre utholdenhet, eller bli mykere. De fleste vet at for at dette skal skje, må man trene på det man ønsker å endre på. Men hvorfor endrer kroppen seg når man trener – hva er det faktisk som skjer?

Trening setter i gang prosesser

Når vi setter i gang med fysisk aktivitet eller trening, setter kroppen i gang mange prosesser for at vi skal klare å gjennomføre aktiviteten.

Dette skjer ved hjelp av nervesystemet og hormoner i kroppen. Vi kan kjenne tydelig er at hjertet slår kraftigere og raskere. Dette skjer blant annet på grunn av et hormon som heter adrenalin.

Hjertet pumper mer blod rundt i kroppen og blodet frakter oksygen og næringsstoffer til musklene, sånn at de orker å jobbe mer. Vi puster også raskere, og puster inn og ut mer luft hver gang. Blodet omdirigeres, sånn at det går mindre blod til fordøyelsen, og mer til muskler og hud. Ettersom musklene produserer masse varme når de jobber, stiger kroppstemperaturen. For å ikke bli for varme, begynner vi å svette.

Energi

Når vi beveger oss, skjer det ved at musklene trekker seg sammen, og dermed beveges knoklene som de er festet i. For å orke dette, trenger musklene energi og oksygen. Energien kommer fra maten vi spiser. Maten vi spiser inneholder stoffer som i kroppen brytes ned til ulike næringsstoffer, blant annet sukkerarter, fettsyrer og aminosyrer.

Dersom kroppen ikke har behov for energien akkurat der, og da lagres disse næringsstoffene. De lagres i musklene, leveren og i fettvevet. Når vi begynner å bevege oss, tar musklene i bruk energien som er lagret. Musklene kan bruke karbohydrater, fett og aminosyrer som energi.

For at musklene skal kunne arbeide er det viktig med oksygen. Når det er for lite tilgang på oksygen (når vi jobber med veldig høy intensitet), blir det dannet melkesyre. Dette hindrer musklene i deres arbeid. Du har kanskje kjent at musklene «stivner», sånn at du ikke klarer å løpe like fort. Da har det hopet seg opp melkesyre i musklene. Men hvis vi trener litt roligere igjen, kan kroppen faktisk bruke melkesyren som energi, og dermed bryte den ned igjen.

Hvorfor føler vi oss så bra etter trening?

I løpet av aktiviteten og etterpå, er det også en del som skjer i kroppen. Når vi er ferdige å trene, virker nervesystemet litt motsatt av når vi begynner å bevege oss, det sender istedenfor signaler om at kroppen skal roe seg. I tillegg sendes det under og etter aktiviteten ut hormoner, og signalstoffer i hjernen, som gir oss en følelse av velvære, og senker stressnivået.

Endinger på cellenivå

Enkelt forklart, så vil kroppen tilpasse seg for å kunne møte de utfordringene den utsettes for. Hvis man trener mye styrketrening, vil derfor kroppen endre seg for å tåle slik belastning, det samme gjelder med utholdenhetstrening, hurtighetstrening osv.

Å takle nye utfordringer er et samspill mellom mange deler av kroppen, og endringer som skjer på cellenivå.

Musklene våre består av mange tusen muskelceller, også kalt muskelfibre. Når kroppen skal gjøre en bevegelse, sender nervesystemet signaler til muskelen om å trekke seg sammen, og dermed skapes bevegelse.

Vi har ulike typer muskelceller, med litt forskjellige egenskaper. Noen er mer egnet for raske bevegelser, andre er mer utholdende.

Hva slags muskelceller vi har mest av, er genetisk bestemt, og det kan du lese mer om i denne artikkelen.

For at man skal få en høyere prestasjonsevne, enten om det gjelder å bli sterkere, få bedre kondisjon eller andre ting, må kroppen belastes litt mer enn det nivået den har vent seg til. Det kan vi kalle «overload».

Styrketrening og muskelvekst

Når musklene vokser, skjer det først og fremst ved at hver enkelt muskelfiber vokser. Muskelvekst stimuleres av positiv energibalanse, altså at man får i seg mer energi enn det man bruker.

Når muskelen blir utsatt for tung belastning som det ved styrketrening som fører til overload, settes det i gang en reaksjon inne i muskelcellene som gjør at den vokser. Her er flere hormoner og stoffer involvert, blant annet testosteron – det mannlige kjønnshormonet.

På den måten bygger musklene seg opp til å tåle mer belastning. Og ettersom kroppen hele tiden tilpasser seg nye utfordringer, må vi gi den nye utfordringer hvis vi ønsker formen skal fortsette å bli bedre.

Det er viktig med hvile mellom øktene

Hvis man utsetter kroppen for en ny aktivitet, trener tyngre enn det den er vant til, eller trener for første gang på en stund, blir man ofte støl. Forskerne er faktisk ikke helt sikre på hvorfor vi blir støle, men det mest sannsynlige er at det skyldes mikroskader på muskelfibre og blodkar som følge av uvant belastning. Dette gjør at musklene blir såre og ømme i noen dager etterpå, før musklene har fått reparert seg selv igjen.

Det er ikke farlig å trene selv om man er støl, men ofte klarer man ikke ta i så mye på øvelsene fordi musklene er så ømme, og dermed får man gjerne ikke så mye utbytte av treningen.

Det er også lurt å gi kroppen tid til å hente seg inni igjen mellom hver økt. Hvis kroppen ikke får hvile og næring mellom øktene, får den ikke bygget seg opp. Da får man heller ikke de resultatene man ønsker. Derfor kan det være fint å trene andre deler av kroppen enn der man er støl eller nylig har trent, eller trene en annen type aktivitet, for eksempel utholdenhetstrening.

Utholdenhetstrening

Ved utholdenhetstrening skjer det litt andre forandringer i musklene enn ved styrketrening. Ved styrketrening må musklene kunne utvikle stor kraft over en kort periode, mens ved utholdenhetsaktiviteter må den kunne utvikle kraft over lengre tid. Ved utholdenhetstrening blir ikke musklene først og fremst større, men det skjer allikevel forandringer.

Noe av det som skjer, er at det blir et større nettverk av blodårer rundt muskelcellene, sånn at de får tilgang på mer oksygen og musklene blir bedre på å bruke energi Hvis man trener mye utholdenhetstrening, vil cellene bli flinkere til å bruke fett som energikilde.

Det skjer også endringer i hjertet og lungene. På samme måte som andre muskler kan vokse, vokser hjertet. I tillegg får vi mer blod, og disse to tingene gjør at hjertet klarer å pumpe mer blod gjennom kroppen for hvert slag. Det kaller vi økt slagvolum. Det gjør at hjertet ikke trenger å pumpe like mange ganger når vi er i ro for å pumpe nok blod rundt i kroppen. Derfor har de som er godt trent gjerne lavere hvilepuls.

I begynnelsen kommer resultatene raskere

Du har kanskje merket at den første tiden når du begynner å trene, blir du raskt bedre. Men etter hvert flater utviklingen litt ut. Dette skyldes flere ting.

En av grunnene er at musklene og nervesystemet blir vant til aktiviteten, og klarer å samarbeide bedre. Kroppen bli rett og slett vant til nye måter å bevege seg på – koordinasjonen blir bedre. Det handler altså ikke bare om at du er blitt sterkere.

Når man begynner å trene, og særlig ved styrketrening, sendes det som sagt mer blod til musklene som arbeider, som fører til at de blir umiddelbart større. Denne effekten varer en tid etter treningsøkten, men så vil kroppen transportere den overflødige væsken tilbake.

Vi har alle en maksimal kapasitet for hvor godt trent vi kan bli på et område, og etter å ha trent regelmessig mot det i flere år, nærmer vi oss denne grensen mer og mer, og vi vil ikke ha like stor fremgang. Men ved å gi kroppen nye utfordringer i form av en annen aktivitet, kan man få fremgang på det. Man må også holde treningen ved like for å opprettholde formen og de gode helsegevinstene man får ved trening.

Så lenge man vokser, har man imidlertid gode muligheter for å ha fremgang, for da er jo kroppen i stadig utvikling. Og særlig i puberteten skjer det mye. Produksjonen av hormoner som er viktige for utvikling av styrke og muskelvekst, øker hos guttene. Dette fører til at de blir både sterkere, raskere og får mer muskler i denne perioden. Derfor kan man altså ikke forvente å få like stor muskelvekst før puberteten som etter.

Jentenes kropp endrer seg på en annen måte enn guttenes i puberteten. De opplever ofte at istedenfor å få raskt fremgang på idrettsprestasjoner, stagnerer utviklingen litt, og forholdet mellom muskulatur og fett i kroppen endrer seg på den måten at man får mer fett, særlig på områdene lår, mage og rumpe. Dette er helt naturlig, og handler om at kroppen gjør seg klar til å kunne bære frem barn. Selv om det kan være frustrerende, er det viktig å la dette skje. Kroppsfettet er blant annet viktig for produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Finn en aktivitet du liker

Det er altså mye som skjer i kroppen når vi trener, og hvilke resultater man får av trening avhenger av mange forhold. Men uansett hva målet med treningen er, så er det viktigste at man finner aktiviteter man liker, og trener variert, sånn at kroppen blir utfordret på ulike måter.

Skrevet av:
Fysioterapeuten, ung,no
Sist oppdatert:
02.05.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Jeg hater å være tynn. Hvordan kan jeg få sixpack så fort som mulig?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner at det ikke er så lett for deg å være så slank, og at det er frustrerende at du ikke legger på deg....
Hva kan jeg gjøre for å bli sterkere i lår og legger?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint å høre at du har så mye glede av løping! Å klare å holde høyere fart handler både om kondisjon og st...
Hvorfor forsvinner ikke fettet fra magen selv om jeg trener jevnt?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du er så aktiv! det er veldig vanlig at når man begynner å trene, ser man tydelige resultater ganske ...
Hvor bra trening er det egentlig å gå?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Om det  å gå er bra trening kommer litt an på hva som er formålet med treningen. Det som er bra, er at du beveg...
Får man bedre kondisjon av å øve på å holde 
Hei Takk for spørsmålet ditt. Jeg kan ikke tenke meg at du vil få noe særlig bedre kondisjon bare av å øve på å holde pusten. Du vil nok kunne...
Er jeg for dårlig trent til å gjøre pushups?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du trener! Pushups er en kjempefin øvelse, men den trener flere muskler enn bare triceps. Blant annet t...
Hvordan går jeg fra "feit" til "fit" på kort tid?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Det er et veldig fokus på kropp for tiden, og på sosiale medier og andre steder legges det ut mange bilder, videoer...
Kan det å spise mye kylling gi 'man boobs'?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Så flott at du har kommet ordentlig i gang med trening, og så flink du er som har disiplin til å trene ...
Hvordan får jeg mindre lår og legger? 
Hei Det er ingen spesiell type trening eller mat som gjør at du får mindre lår og legger. Trening og et sunt kosthold generelt bidrar imidlertid t...
Betyr stølhet at muskelen vokser?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Når man får vondt i en muskel etter å ha trent øvelser for denne musklen, er det som regel stølhet. Særlig hvis...
Hvordan kan jeg trene bort fettet akkurat på toppen av lårene?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Kroppsformen vår er i stor grad bestemt av gener, og det er litt forskjellig fra person til person hvordan kroppsfet...
Hvordan kan jeg gå opp i vekt, jeg liker ikke så mye.
Hei gutt 15 år. Takk for at du skriver til ung.no. Du ønsker deg en sunn kropp og da er det viktig med regelmessige måltider med tilstrekkelig me...
Kan musklene vokse når du sover med genser på?
Hei Gutt, 18 år!  Takk for spørsmålet til ung.no! Musklene vokser ikke bare ved at man sover med genser på. For at musklene skal vokse må man...
Er svømming god trening?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du er glad i å trene og vil holde deg i form! Det er helt fint å variere treningen litt, det skal jo v...
Foreldrene mine lar meg ikke trene mer enn 5 ganger i uken.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du vil satse på håndball! Jeg skjønner at det er frustrerende for deg å føle at du blir holdt ...
Hvor lenge må jeg trene for å få muskler.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du er aktiv med trening. Det er ikke først og fremst lengden på treningsøktene som avgjør hvor raskt ...
Er den treningen jeg driver med bra?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du er så aktiv! Sånn du beskriver treningen din, ser den veldig variert og fin ut, og det er flott at d...
Hvordan bør jeg trene og spise for å få mer muskler og en større kropp?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du vil komme i gang med trening! Når man ønsker å få større muskler og bli sterkere, er det først o...
Hva kan jeg gjøre for å få beina mindre, eller fjerne musklene fra beina?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du er aktiv med trening! Du har jo en veldig høy treningsmengde, og da er det faktisk mye viktigere at d...
Hjelper styrketrening for å få vekk fett?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Styrketrening har de effektene på kroppen at man kan bli sterkere, og få større muskler. Og fordi man øker si fys...
Se alle