Hvem bestemmer hva i Norge?

Prinsippet om maktfordeling har hatt stor betydning i Norge. Statsmakten er delt i tre, slik at disse kan balansere hverandre, og forhindre maktmisbruk.

(colourbox.com
TREKANT: I Norge kommer maktdelingen fram i at statsmakten er delt i tre.

Prinsippet om maktfordeling i et samfunn ble lansert av den politiske filosofen Montesquieu, i 1748. Han baserte maktfordelingsprinsippet på observasjoner om at "den som har makt, er tilbøyelig til å misbruke den". På bakgrunn av dette foreslo Montesquieu en tredeling av statsmakten, der de ulike statsmaktene skulle operere uavhengig av hverandre og hindre hverandre i maktmisbruk.

Lovgivende, utøvende og dømmende makt

I Norge kommer maktdelingen fram i at statsmakten er delt i tre, og du kan lese mer om disse her:

Regjeringen må ha stortingsflertallets tillit

Montesquieus maktfordelingsprinsipp sier at de tre statsmaktene skal være helt uavhengig av hverandre. I Norge har derimot folkesuverenitetsprinsippet en så sentral plass at vi i dag ikke lenger har tre statsmakter som er helt uavhengig. Da parlamentarismen ble innført i Norge i 1884, ble den utøvende makt gjort direkte avhengig av den lovgivende, som er Stortinget. Regjeringen må ha stortingsflertallets tillit for å kunne styre.

Det er de folkevalgte på Stortinget som vedtar lover, vedtar skatter og avgifter og bevilger penger. Men det er regjeringen og departementene som foreslår hva det skal bevilges penger til, og hvordan man skal skaffe inntekter til disse bevilgningene.

Hovedreglene om maktfordelingen finner du i Grunnloven av 1814.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 13.10.2021

Offentlig og kvalitetssikret
(colourbox.com
TREKANT: I Norge kommer maktdelingen fram i at statsmakten er delt i tre.

Fakta

I Norge kommer maktdelingen fram i at statsmakten er delt i tre, og du kan lese mer om disse her:

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva er demokrati?

Norge regnes som et av de mest demokratiske landene i verden. Men hva er egentlig et demokrati, og hvordan kan du være med å påvirke?

Stortinget i Oslo (colourbox.com)
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no