Sesjon - ditt første fysiske møte med Forsvaret

Først må alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge fylle ut en egenerklæring. På bakgrunn av denne, plukker Forsvaret ut hvem som må møte opp på sesjon.

Sist oppdatert: 15.04.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Mann i militæruniform
SESJON: Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt. Foto: Colourbox

Sesjon er Forsvarets måte å finne ut om du er egnet til en tjeneste i Forsvaret. For å bli tjenestedyktig må du gjennom to ting:

 1. Egenerklæring: En egenerklæring som du skal fylle ut på nettet.
 2. Sesjon: Et fysisk oppmøte på et av Forsvarets sesjonssentre.

Egenerklæring

I året du fyller 17 eller 18 år får du beskjed om å fylle ut en egenerklæring på nett. I skjemaet får du spørsmål om:

 • Sosialt liv
 • Fysisk form
 • Helsen din
 • Motivasjonen din
 • Interessene dine
 • Ønsker

Forsvaret bruker opplysningene til å avgjøre om de vil kalle deg inn til sesjon. Sesjon er første skritt på veien til førstegangstjeneste, utdanning eller en jobb i Forsvaret. Derfor må du svare så godt du kan, så svar ærlig.

Sesjon

Dersom Forsvaret etter å ha sett på egenerklæringen din vurderer deg som egnet, får du innkalling til sesjon. Dette er et fysisk oppmøte på et av Forsvarets sesjonssentre. Her blir det grundigere testet om du er egnet til en tjeneste i Forsvaret.

Alle får snakke med en offiser på sesjon. Under samtalen kan du komme med ønsker om hvilken tjeneste du vil avtjene, og når det passer for deg å få en innkallelse.

Hva ønsker du å gjøre i Forsvaret?

På sesjon blir det avgjort om du kan gjøre tjeneste i Forsvaret og hva du skal gjøre. Les mer om tjenestemuligheter eller utdanningsmuligheter i Forsvaret.

Dette må du huske å ta med

 • Innkallingskortet (for rabatt på reisen)
 • Gyldig legitimasjon
 • Om du har, ta også med: legeerklæring (for deg med sykdommer som kan påvirke evne til å gjennomføre førstegangstjenesten), brilleseddel eller «synstest for førerkort» (for deg som bruker briller eller linser), sertifikat (inkludert førerkort klasse B) og arbeidsattester

På Forsvarets Min side finner du en fullstendig pakkeliste, i tillegg til informasjon om hvordan du kan forberede deg, og hvor og når du skal møte opp til sesjon.

Reise til sesjon

Reiseutgifter til og fra sesjonsstedet får du godtgjort etter hva det koster å bruke offentlig transport. Husk å vise fram innkallingskortet hvis du bruker offentlig transport. Innkallingskortet gir deg 90 prosent rabatt på reisen.

Det skal ikke føres fravær for sesjonsdagen. Du har også rett til fri fra arbeid, men tapt arbeidsfortjeneste for frammøte til sesjon blir ikke dekket av Forsvaret.

Kan du ikke møte?

Via Forsvarets Min side kan du søke om å endre tid og sted for sesjon, dersom du for eksempel har flyttet eller tidspunktet ikke passer.

Mann i militæruniform
SESJON: Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt. Foto: Colourbox

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?