Sesjon - ditt første fysiske møte med Forsvaret

Først må ale gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge fylle ut en egenerklæring. På bakgrunn av denne, plukker Forsvaret ut hvem som må møte opp på sesjon.

Mann i militæruniform (colourbox.com)
SESJON: Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt. Foto: Colourbox

Sesjon er Forsvarets måte å finne ut om du er egnet til en tjeneste i Forsvaret. For å bli tjenestedyktig må du gjennom to ting:

 1. Egenerklæring: En egenerklæring som du skal fylle ut på nettet.
 2. Sesjon: Et fysisk oppmøte på et av Forsvarets sesjonssentre.

Egenerklæring

I året du fyller 17 eller 18 år får du beskjed om å fylle ut en egenerklæring på nett. I skjemaet får du spørsmål om:

 • Sosialt liv
 • Fysisk form
 • Helsen din
 • Motivasjonen din
 • Interessene dine
 • Ønsker

Forsvaret bruker opplysningene til å avgjøre om de vil kalle deg inn til sesjon. Sesjon er første skritt på veien til førstegangstjeneste, utdanning eller en jobb i Forsvaret. Derfor må du svare så godt du kan, så svar ærlig.

Sesjon

Dersom Forsvaret etter å ha sett på egenerklæringen din vurderer deg som egnet, får du innkalling til sesjon. Dette er et fysisk oppmøte på et av Forsvarets sesjonssentre. Her blir det grundigere testet om du er egnet til en tjeneste i Forsvaret.

Alle får snakke med en offiser på sesjon. Under samtalen kan du komme med ønsker om hvilken tjeneste du vil avtjene, og når det passer for deg å få en innkallelse.

Hva du ønsker du å gjøre i Forsvaret?

På sesjon blir det avgjort om du kan gjøre tjeneste i Forsvaret og hva du skal gjøre. Les mer om tjenestemuligheter eller utdanningsmuligheter i førstegangstjenesten.

Dette må du huske å ta med

 • Innkallingskortet (for rabatt på reisen)
 • Kontonummer (for utbetaling av reisegodtgjørelse)
 • Gyldig legitimasjon
 • Om du har, ta også med: legeerklæring (for deg med sykdommer som kan påvirke evne til å gjennomføre førstegangstjenesten), brilleseddel eller «synstest for førerkort» (for deg som bruker briller eller linser), sertifikat (inkludert førerkort klasse B) og arbeidsattester

Reise til sesjon

Reiseutgifter til og fra sesjonsstedet får du godtgjort etter hva det koster å bruke offentlig transport. Husk å vise fram innkallingskortet hvis du bruker offentlig transport. Innkallingskortet gir deg 50 prosent rabatt på reisen.

Det skal ikke føres fravær for sesjonsdagen. Du har også rett til fri fra arbeid, men tapt arbeidsfortjeneste for frammøte til sesjon blir ikke dekket av Forsvaret.

Kan du ikke møte?

Hvis du ikke kan møte til tidspunktet i innkallingen, må du ta kontakt med Forsvaret. Da ringer du Forsvaret på telefon 03003 (+47 915 03 003 hvis du ringer fra utlandet). Her kan du avtale ny sesjonsdag.

Jenter har også verneplikt

Siden 2014 har verneplikten vært kjønnsnøytral i Norge. Det betyr at også jenter må fylle ut egenerklæringsskjema og møte til sesjon hvis Forsvaret kaller dem inn. Les mer om dette her.

Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 15.04.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Mann i militæruniform (colourbox.com)
SESJON: Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Utdanning i Forsvaret

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Dette krever Forsvaret av deg

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Løper på tredemølle (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)