Lyst til å prøve ekstremsport?

Drømmer du om å sveve i luften, hoppe i strikk fra store høyder eller svømme dypt under overflaten? Her kan du lese om ulike typer ekstremsport og finne ut hvor gammel du må være.

Sist oppdatert: 01.08.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

To personer som hopper tandem i fallskjerm.
EKSTREMSPORT: Mange ekstremsporter har 16-årsgrense, men det finnes likevel aktiviteter for deg som ennå ikke har fylt 16 år. Foto: Skydivevoss/Instagram

Er du ute etter et skikkelig adrenalinkick, eller vil gi deg selv en utfordring, kan ekstremsport være noe for deg.

Det finnes mange forskjellige aktiviteter innenfor ekstremsport. I denne artikkelen har vi samlet noen av de mest populære og hvilke krav som stilles til å utføre dem:

Fallskjermhopping

Det finnes to måter å hoppe i fallskjerm på; enten sammen med en instruktør, eller alene. Å hoppe sammen med en erfaren instruktør, det som kalles for et tandemhopp, er gjerne den enkleste måten å oppleve sitt første fallskjermhopp på.

For å kunne hoppe tandem må du:

  • Være minst 16 år gammel - men dersom du er under 18 år må du ha skriftlig tillatelse fra BEGGE foresatte
  • Ha normal, god helse
  • Veie under 100 kilo

Vil du hoppe alene, må du gjennomføre en fallskjermutdanning. Du kan lese mer om hvordan du blir fallskjermhopper hos Norges Luftsportforbund.

Strikkhopping

Strikkhopping er en aktivitet som innebærer å hoppe fra en høyde, ofte en bro, mens man er festet til et strikk eller et elastisk tau. Kravene for å få hoppe i strikk kan variere fra sted til sted, men i utgangspunktet må du:

  • Være fylt 16 år (evt. ha foresattes tillatelse dersom du er under 16)
  • Veie minst 40 kg og maks 110 kg

Dersom du kunne tenkt deg å prøve ut strikkhopping kan du for eksempel sjekke ut nettsiden til Luftig Lek eller Strikkhopp Rjukan.

Hanggliding, speedgliding og paragliding

Hang-, para-, og speedgliding er den enkleste måten vi mennesker kan fly. Her kan du starte fra bakken, til forskjell fra fallskjermhopping, og sveve i luften i timesvis.

  • Du må være 18 år for å kunne ta sertifikat for hang-, speed- og paraglider, men med foreldre eller foresattes tillatelse kan du fly etter fylte 15 hvis du har tatt kurset.

Du kan lese mer om hang-, speed- og paragliding på Norges luftsportforbunds sider.

Dykking

Drømmer du kanskje om å være vektløs? Eller er du nysgjerrig på hvordan det ser ut under vannoverflaten?

Allerede når du er 12 år gammel kan du begynne på kurs for å ta dykkerlappen. Det er viktig at du er i god fysisk form og selvfølgelig være komfortabel i vannet.

Les mer på Norges Dykkeforbunds (NDF) hjemmesider.

Klatring

Klatring er både fysisk og psykisk utfordrende, og følelsen av å ha "beseiret" et fjell eller en fjellvegg er deilig. Fjellklatring er trening, naturopplevelse, psykisk trening og problemløsing pakket sammen.

Hvis du synes det virker litt drastisk å gi deg i kast med digre fjell sånn med en gang, finnes det i dag en haug med innendørs klatrevegger å boltre seg i. Sammen med en voksen er aldersgrensen ofte 6 år, men skal du klatre alene er det anbefalt at du har tatt brattkortet.

Skal du lære å klatre ute, er det lurt å melde seg inn i en klatreklubb. Klatreklubbene arrangerer kurs i teknikk og sikkerhet. Du må vanligvis være 14-15 år for å ta grunnleggende uteklatrekurs. Les mer på Norges Klatreforbunds (NKF) hjemmesider.

Rafting

Rafting er en aktivitet som går ut på å navigere en flåte ned en elv. Rafting utføres gjerne i stryk og elver hvor vannet renner raskt.

Det er forskjellige aldersgrenser på organisert rafting fra stryk til stryk, så les på hjemmesidene til de som driver med dette i et stryk du ser spenennde ut.

På Visit Norway sine nettsider kan du finne en oversikt over steder du kan rafte i Norge.

Andre former for ekstremsport

Er du interessert i ekstremsport og er nysgjerrig på hvilke andre ting du kan finne på, kan du ta en titt på hjemmesidene til: Ekstremsportveko i Voss.

To personer som hopper tandem i fallskjerm.
EKSTREMSPORT: Mange ekstremsporter har 16-årsgrense, men det finnes likevel aktiviteter for deg som ennå ikke har fylt 16 år. Foto: Skydivevoss/Instagram

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?