Aldersgrenser og ekstremsport

Lyst til å sveve høyt i lufta aller svømme dypt under overflata? Her kan du finne ut hvor gammel du må være.

Fallskjermhopping (colourbox.com)
EKSTREMSPORT: Mange ekstremsporter har 16-årsgrense, men det finnes likevel aktiviteter for deg som ennå ikke har fylt 16 år. Her er noen svevet over Åndalsnes.

Fallskjerm (16 år)

Det er 16-års aldersgrense for å hoppe i fallskjerm i Norge. Det eneste andre kravet er at du veier under 100 kilo og har normal, god helse. Det er vanlig å prøve et tandemhopp før man hopper på et fallskjermkurs. Er du under 18 år, må du ha tillatelse fra foreldre eller foresatte før du får hoppe.

I et tandemhopp hopper du sammen med en erfaren fallskjermhopper. Det eneste du trenger å gjøre er å gjennomgå et 15 minutters kurs, koble deg fast til tandeminstruktøren og nyte utsikten. Vil du hoppe alene, må du selvsagt gjennomgå et mer omfattende kurs.

Les mer om hvordan man blir fallskjermhopper hos Norges Luftsportforbund og finn fallskjermklubben nærmest deg.

Seilflyver (fra 13 år)

I et seilfly flyr du alene i et lydløst og motorløst fly i opptil 300 kilometer i timen. Under optimale forhold kan du fly flere hundre kilometer uten å måtte mellomlande.

Du kan starte å fly sammen med instruktør fra du fyller 13 år. Sammen med instruktør flyr du til du har gjennomført grunnkurs 1. Etter fylte 15 år og fullført grunnkurs 1, kan du fly solo (alene).

Du kan lese mer om seilfly på Norges Luftsport sine nettsider.

Hanggliding, speedgliding og paragliding (18 år)

Drømmer du om å fly? Hang-, speed- og paragliding er en måte å oppnå drømmen din på. Du slipper å leie eller å kjøpe et eget fly, utstyret er billigere, og kurset tar mye kortere tid. Dessuten får du kjenne vinden mot kroppen. Med en paraglider kan du fly i timevis, og alt utstyret får du plass til i en ryggsekk. En speedglider er en separat utgave av paragliding, med veldig små vinger.

Du må være 18 år for å kunne ta sertifikat for hang-, speed- og paraglider, men med foreldre eller foresattes tillatelse kan du fly etter fylte 15 hvis du har tatt kurset. Du kan lese mer om hang-, speed- og paragliding på Norges luftsportforbunds sider.

Dykking (fra 12 år)

Drømmer du kanskje om å være vektløs? Eller er du nysgjerrig på hvordan det ser ut under vannoverflaten?

Allerede når du er tolv år gammel kan du begynne på kurs for å ta dykkerlappen. Det er viktig at du er i god fysisk form og selvfølgelig være komfortabel i vannet.

Les mer på Norges Dykkeforbunds (NDF) hjemmesider.

Klatring

Klatring er både fysisk og psykisk utfordrende, og følelsen av å ha "beseiret" et fjell eller en fjellvegg er deilig. Fjellklatring er trening, naturopplevelse, psykisk trening og problemløsing pakket sammen.

Hvis du synes det virker litt drastisk å gi deg i kast med digre fjell sånn med en gang, finnes det i dag en haug med innendørs klatrevegger å boltre seg i. Sammen med en voksen er aldersgrensen ofte 6 år, men skal du klatre alene er det anbefalt at du har tatt brattkortet. Det er et kurs i regi av Norges klatreforbund.

Skal du lære å klatre ute, er det lurt å melde seg inn i en klatreklubb. Klatreklubbene arrangerer kurs i teknikk og sikkerhet. Du må vanligvis være 14-15 år for å ta grunnleggende uteklatrekurs. Les mer på Norges Klatreforbunds (NKF) hjemmesider.

Padling og rafting

Liker du å bli våt? Da kan elvepadling og rafting være noe for deg. Det forskjellige aldersgrenser på organisert rafting fra stryk til stryk, så les på hjemmesidene til de som driver med dette i et stryk du ser spenennde ut.

Mer informasjon finner du hos Norges Padleforbund.

Andre former for ekstremsport

Er du interessert i ekstremsport og er nysgjerrig på hvilke andre ting du kan finne på, kan du ta en titt på hjemmesidene til: Ekstremsportveko i Voss.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 14.05.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Fallskjermhopping (colourbox.com)
EKSTREMSPORT: Mange ekstremsporter har 16-årsgrense, men det finnes likevel aktiviteter for deg som ennå ikke har fylt 16 år. Her er noen svevet over Åndalsnes.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Forelsket i en venn

Forelsket i noen du allerede er venn med? Vanskelig å vite hvordan du skal gå fram, eller redd for å ødelegge vennskapet? Ungdomsjournalist Julie har samlet noen råd til deg.

Gutt smiler (colourbox.com)

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)