Er beredskapen på plass hjemme hos deg?
Det er ikke ditt ansvar at dere har et beredskapslager hjemme, men du kan være med å påvirke foreldrene dine. Hva bør du prioritere dersom du bor alene på hybel og har lite lagringsplass?
Sist oppdatert: 24.06.2025 Av: Redaksjonen, ung.no

Du har sikkert hørt mye snakk om egenberedskap i mediene. Egenberedskap handler om å være forberedt på kriser.
Målet er at så mange som mulig skal klare seg selv i én uke. Familie, venner og naboer kan gjerne hjelpe hverandre og samarbeide om gode løsninger.
Hva er det du trenger for å klare deg i én uke hvis alle butikker er stengt, strømmen er borte og det ikke er noe vann i krana?
Hvorfor skal vi ha et egenberedskapslager?
God egenberedskap er en investering i trygghet for deg og familien din. Det er først og fremst foreldrene dine som bør sørge for at dere har et slikt lager, men du kan være med på å minne dem på det.
I tillegg til å sikre dere alt dere dere trenger, avlaster det også samfunnet. Skulle noe skje, kan myndighetene da prioritere de som trenger hjelp aller mest.
Hva kan skje?
Det er viktig å understreke at det først og fremst handler om å være forberedt hvis noe skulle skje. Det å være godt forberedt er lurt, selv om vi mest sannsynlig ikke vil få bruk for lagrene våre.
Det myndighetene ønsker er at vi er forberedt på at deler av samfunnet kan stoppe opp på grunn av kriser. Det kan være naturkatastrofer, pandemier, store ulykker, krig, digitale trusler, strømbrudd, snøkaos og liknende.
Hvor lenge skal vi planlegge for?
Ved å være forberedt for én uke blir du og familien din bedre i stand til å håndtere alt fra små forstyrrelser i hverdagen til større kriser. I tillegg har dere bedre tid til å planlegge veien videre hvis krisen skulle bli langvarig.
Hva må jeg huske på?
Ha et lager for det nødvendigste du trenger for én uke.
20 liter drikkevann per person for én uke er anbefalt.
Sørg for at du har en plan for å holde varmen.
Hva må vi ha i egenberedskapslageret vårt?
I sjekklisten for egenberedskap finner du eksempler på ting som er lurt å ha hjemme. Du bør gå gjennom behovene dine, og vurdere hvilke løsninger som er mulig der du bor. Husk at familie, venner og naboer kan samarbeide om egenberedskap.
Det er lurt å sjekker lageret med jevne mellomrom. Og husk at det er mye bedre å ha noe på lista enn ingenting!
Hvis du bor alene og har liten plass?
Kanskje bor du alene på hybel og har ansvaret alene for din egenberedskap? Kanskje har du ikke plass til alt som står på lista? Da må du prioritere og velge det som er aller viktigst for at du skal klare deg der du bor.
Egenberedskap trenger ikke være dyrt eller ta mye plass. Det aller viktigste er å ha drikkevann og en plan for å holde varmen.
Det er anbefalt å lagre 20 liter drikkevann per person. Det tar litt plass, men det er ofte lettere å lagre noen små beholdere enn én stor. Er det helt umulig å finne plass til 20 liter, er det selvsagt bedre at du lagrer fem eller ti liter enn ingenting.
En beredskapsvenn er gratis. Finn ut hvem du kan reise til hvis det blir et langvarig strømbrudd. Den avtalen bør du gjøre på forhånd, og ikke når strømbruddet først har skjedd.
Informasjon på mange språk
Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har laget oversikten over hva egenberedskapslageret ditt bør inneholde. På sidene deres dsb.no finner du masse nyttig info om egenberedskap.
DSB har også laget en brosjyre som finnes på mange forskjellige språk.
Les også:

Hva må jeg huske på?
Ha et lager for det nødvendigste du trenger for én uke.
20 liter drikkevann per person for én uke er anbefalt.
Sørg for at du har en plan for å holde varmen.
Kilder:
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (dsb.no)