Konfirmasjon med skilte foreldre

Hvis foreldrene dine ikke klarer å snakke sammen på en god måte, kan konfirmasjonen føles vond og vanskelig. Hva gjør du hvis foreldrene dine ikke klarer å være i samme rom?

Sist oppdatert: 06.06.2023 Av: Familieterapeuten, i samarbeid med, ung.no

Dekket bord i et konfirmasjonsselskap
KAN VÆRE VANSKELIG: Hvis familien din ikke klarer å bli enige om hvordan konfirmasjonen skal feires, er du ikke alene. Jo bedre dere klarer å snakke sammen og lytte til hverandre før festen, dess større er sjansen for å lykkes.

Merkedager som konfirmasjon, bursdag og julaften virker som et forstørrelsesglass på de fleste familier. Det som er bra bli enda bedre, mens det som er vanskelig kan bli enda vanskeligere.

Sårt og ubehagelig

For noen kan det være ekstra sårt å ha skilte foreldre når de skal konfirmeres. Det kan være fordi foreldrene krangler eller ikke kan være i samme rom.

Kanskje vil foreldrene dine ha to forskjellige konfirmasjonsselskap eller nekter å komme hvis den andre skal være der. Hva gjør du da?

Dine ønsker skal veie tungt

Hvis det er en én dag ønskene dine bør tas hensyn til, så er det nettopp på konfirmasjonsdagen. Dette er din dag, det er du som skal feires og det aller viktigste er at det blir en god opplevelse for deg.

Derfor er det naturlig at det er du som får velge hvem som bli invitert og hvordan festen legges opp, innenfor de økonomiske og praktiske rammene dere har. 

Tenk etter – hva vil du?

Det første du kan gjøre er å finne ut hvordan du ser for deg at konfirmasjonsdagen skal være.

  • Hvordan vil det føles å ha to selskaper?
  • Er det viktig for deg å samle hele familien?
  • Hvordan vil det være om begge foreldrene dine kommer?
  • Har foreldrene dine nye kjærester og skal de, og eventuelt deres barn, komme?
  • Er det noen gjester du absolutt ikke ønsker, og hvorfor?

Når du har tenkt etter hva du vil, må du snakke med foreldrene dine om hva de tenker.

Snakk med begge

Det å snakke sammen om vanskelige ting, kan være lettere sagt enn gjort. Men når dere planlegger konfirmasjon kommer du ikke unna å ta en prat med begge to, enten hver for seg eller sammen.

Av og til har de voksne et annet perspektiv eller de vet noe som du kanskje ikke var klar over. Er det noe de sier om saken som du ikke har tenkt over?

Det kan for eksempel hende at de har noen erfaringer som gjør at de tror det er bedre med to selskaper enn med ett.

Hvis du likevel vil at hele familien skal samles, på tross av vanskelige følelser, bør foreldrene dine lytte til dette og sette sine egne følelser til side for din skyld.

Hvordan kan festen gå litt lettere?

Hvis du bestemmer deg for å samle hele familien, er det noen grep dere kan gjøre for at du skal kunne slappe av mest mulig og slippe å ta ansvar for familiemedlemmene dine.

En mulighet er at familiemedlemmene som har problemer møtes før konfirmasjonen. Da får de kanskje snakket ut på forhånd og de kan bli enige om hvordan de skal klare å være sammen under selskapet.

Vi blir ikke enige!

Hvis dere ikke klarer å bli enige om hvordan festen skal arrangeres, kan du ta kontakt med helsesykepleieren på skolen din.

Helsesykepleieren kan hjelpe deg å komme i kontakt med familievernkontoret der du bor. De som jobber der, er gode til å hjelpe til med å løse konflikter mellom skilte foreldre.

Nyt det som er fint

Det er ikke sikkert at konfirmasjonen blir akkurat sånn som du hadde tenkt. Kanskje blir det uenigheter på selve dagen eller du savner noen du skulle ønske var der.

Da kan det være godt å tenke på de gjestene som faktisk kom for å dele dagen sammen med deg. Husk at de er der fordi de er glade i deg og ønsker å feire deg!

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
Dekket bord i et konfirmasjonsselskap
KAN VÆRE VANSKELIG: Hvis familien din ikke klarer å bli enige om hvordan konfirmasjonen skal feires, er du ikke alene. Jo bedre dere klarer å snakke sammen og lytte til hverandre før festen, dess større er sjansen for å lykkes.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider