Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg spise sunnere og mindre godteri?

Jente, 15

Hei, jeg lurer på hvordan jeg kan spise sunnere, men fortsatt spise god mat. Jeg liker godteri veldig godt så er vanskelig å spise sunt

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Så flott at du ønsker å spise sunnere! Et sunt kosthold og en sunn livsstil sammen med nok fysisk aktivitet er viktig for at kroppen din skal kunne vokse og utvikle seg slik som den skal for at du skal ha en god helse, både nå og på sikt. Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold som jeg vil anbefale deg å følge:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen. Da vil du føle deg mett og fornøyd, og sjansen for å overspise til måltidene blir mindre med en mer regelmessig måltidsrytme. Å faste er ikke noe vi anbefaler, og vi vil heller råde deg til å ha en jevn måltidsrytme.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Når det gjelder godteri anbefaler vi generelt at man forsøker å begrense dette til en dag i uken. Grunnen til dette er at godteri først og fremst består av sukker og samtidig ingen andre næringsstoffer som er nyttige for kroppen. Spiser man mye godteri kan det fort føre til at det erstatter den mer næringsrike maten som kroppen trenger (vitaminer, mineraler, fiber, sunne fettsyrer og vann). Det kan igjen føre til mangler på næringsstoffer. Dette skaper ubalanse i kroppen og på sikt vil det kunne oppstå alvorlige mangeltilstander. Sukker inneholder dessuten mye kalorier. Hvis man spiser mye av dette, vil det på sikt kunne føre til at man kan legge på seg og bli overvektig og utvikle fedme.

Godterier og annen sukkerholdig mat kan virke svært avhengighetsskapende og vanskelig å kutte ned på hvis man først har kommet inne i en spiral hvor man spiser mye av det. Å legge om kostholdet kan være vanskelig, men det er ikke umulig. Det krever imidlertid en god porsjon viljestyrke og at du har andre smarte alternativer tilgjengelig.

Vi har skrevet en artikkel om søtsug og tips til hvordan du kan bli kvitt det som du lese her.

Vi har også laget en guide til hvordan du kan lykkes med smarte endringer i kostholdet. Det er lurt å gå frem på en strategisk måte for å ha større sjanse for å holde på nye vaner over tid. Ikke forsøk å endre på for mye på en gang. Hvis du spiser snacks/godteri daglig, så kan det bli for tøft å endre til å ikke spise noen dager. Kanskje er det bra nok å spise det annenhver dag i starten? Eller redusere mengden i første omgang? Forsøk å finne en fremgangsmåte som du tenker er gjennomførbar for deg.

Jeg legger også ved noen artikler med flere råd for et sunt kosthold og en sunn livsstil som du kan titte på.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 10.4.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål