Hvor lite kan jeg spise før det blir farlig?
Jente, 18
Hei jeg er en jente som er 18 år gammel Jeg er ikke tjukk, og det vet jeg! Men jeg ønsker å gå ned i vekt. Dette har ikke noe med dårlig selvtillit men jeg ønsker bare å ha det enda bedre med meg selv! Jeg har bestemt meg for å spise mindre, ikke så ofte, og har også bestemt meg for å ikke spise snop. Dette gjør at jeg vil bli tynnere, og dette har jeg tenkt å gjøre i en periode slik at jeg får høy forbrenning, og slik at kroppen blir vandt til å ikke få så mye mat lenger! Dette er den raskeste måten å gå ned i vekt, og farligste. Men jeg kommer til å gjøre det, og lurer på et par ting angående det. - Hva bør jeg spise til lunsj (veldig lite) på skolen for at jeg skal holde meg mett? - Hva er bra å spise til middag? - Hvor lite kan jeg spise i løpet av en dag uten at det er farlig? Jeg vet at det er farlig å spise lite, og det kan føre til spiseforstyrrelser etc, men jeg har kontroll og vet hvor grensa går! Takk på forhånd:-)
Svar
Hei!
Det er synd å høre at du ønsker å gjøre endringer i kostholdet som du vet ikke er så bra for helsa. Jeg blir litt bekymret for deg når du skriver dette.
Du har nok misforstått litt. For å få høy forbrenning så må man spise ofte. Hvis man spiser sjeldent, så går forbrenninga ned. Hvis man spiser for lite mat, så går også forbrenninga ned. Det er derfor mange som prøver å slanke seg slutter å gå ned i vekt, selv om de spiser lite mat. Kroppen jobber i mot. Ved å øke matinntaket, øker forbrenninga, og man begynner å gå ned i vekt igjen.
Vi har skrevet en artikkel om hva som skjer med kroppen om man spiser for lite.
For å miste fett fra kroppen bør man altså spise lite og ofte. Man bør øke grønnsaksinntaket betraktelig, og spise proteinrik mat, som gir god metthetsfølelse og økt forbrenning. Trening er også viktig, for å unngå å miste muskelmasse.
Hvor lite mat som skal til før det blir farlig, er nok ganske individuelt. Men vi anbefaler folk som skal ned i vekt å ikke spiser mindre enn 500 kalorier under det som er dagsbehovet. Om man trenger 2200 kalorier om dagen, bør man ikke spiser mindre enn 1700 kalorier altså.
Mat som er mettende er den som inneholder fiber og proteiner. Eksempel er: Cottage cheese med havregryn og bær, omelett, knekkebrød med makrell i tomat, salater med egg og cottage cheese i. Du må spise så mye mat at du føler deg mett. Hvis man ikke oppnår metthetsfølelse så sprekker man ofte etter hvert.
Mange oppnår små forandringer på kroppen om man bare kutter ut godteri og begynner å trene (tung) styrke tre dager i uka. Det trenger ikke være vanskeligere enn som så.
Jeg håper du ikke begynner på noen diett som er farlig, og at du ikke spiser for lite mat. Om du har flere spørsmål vedrørende dette vil jeg råde deg til å prate med helsesykepleier (helsesøster) om dette, husk at helsestasjon for ungdom er tilgjengelig for alle som har store og små spørsmål om kropp og helse.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 6.1.2019
Oppdatert: 6.1.2019
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål