Spørsmål og svar

Er det farlig å spise bare 900 kalorier, når jeg ikke er sulten?

Jente, 16

Hei! Jeg er en 16år gammel jente som er ca.160 høy og veier 48kg. Jeg trener ca.3 ganger i uka og vil si jeg har et bra kosthold. Jeg har hatt den samme vekta og høyden siden 7. klasse, altså i omtrent 4 år, da jeg sluttet å vokse da. I det siste har jeg blitt ekstra nøye på kosthold og det å velge sunne alternativer. Jeg leste på nettet et sted at man trenger 2000kalorier i løpet av en dag, og av ren nysgjerrighet regnet jeg ut hvor mange kalorier jeg bruker å spise i løpet av en dag og kom fram til rundt 900kcal/dag. Jeg vet det høres ekstremt lite ut, men jeg føler meg aldri sulten eller slapp etc. Jeg har aldri hatt noe form for spiseforstyrrelser heller. Jeg spiser 4måltider om dagen + en snack. Her er et eksempel på hva jeg spiser: Frokost-1knekkebrød m/pålegg Lunsj-2 knekkebrød m/pålegg Middag-1potet m/fisk eller kjøtt + litt grønnsaker Snack-frukt Kvelds-smoothie Det som jeg da lurer på om det er farlig å bare spise 900kcal om dagen?Husk at jeg aldri føler meg sulten/slapp

Svar

Hei!

Det er fint at du spør om dette, det kan jo være avgjørende for helsa di om du får i deg nok mat eller ikke.

Hvis kroppen blir vant til et lavt kaloriinntak over tid, så går forbrenninga ned (man trenger mindre mat), og sultfølelsen forsvinner. Det betyr imidlertid ikke at det er sunt for kroppen å spise så lite. Kroppen bare tilpasser seg det lave matinntaket, fordi den ikke orker å bruke energi på å gjøre deg sulten hele tiden (når den uansett ikke vil få mer mat). 

Et lavt kaloriinntak henger ofte sammen med et lavt inntak av næringsstoffer (vitaminer, mineraler, fiber, antioksidanter, sunne fettsyrer, proteiner). Det er vanskelig å få i seg alt kroppen trenger på et så lavt matinntak. Det er ikke umulig at du mangler vitaminer/mineraler i kroppen din, om du har spist så lite over lang tid. Og om du ikke mangler noe nå, står du i alle fall i fare for å få mangler. Og være klar over at flere mangler ikke gir symptomer. Man merker altså ikke at man mangler stoffer i kroppen som egentlig er kjempeviktig at man har.

Du må nok prøve å øke matinntaket ditt gradvis fremover. Det du kan gjøre, er å gradvis legge til litt mat til alle måltider. Å spise ett knekkebrød til frokost er for eksempel veldig lite. Det vil være bra å starte med å legge til et knekkebrød til, eller en yoghurt, eller en frukt. Videre kan du ha litt frukt eller nøtter eller yoghurt som mellommåltid, mellom frokost og lunsj, eller mellom lunsj og middag (eller begge).

I smoothien din om kvelden kan du ha i cottage cheese eller kesam, og gjerne en neve havregryn. Det vil øke inntaket ditt av proteiner og fiber, samt øke kaloriinntaket.

Hvis du begynner å spise mer fremover vil du også føle deg mer sulten, og du får et påfyll av alle vitaminer og mineraler, slik at du ikke utvikler noen mangler.

Ta godt vare på deg selv og helsa di!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 14.2.2019

Oppdatert: 14.2.2019

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål