Kan jeg legge på meg av grov, sunn mat om jeg spiser for mye?
Gutt, 16
Hei. Jeg har sett på kaloriinnholdet i havre og grov mat altså maten som sies å vere sunn og bra for kroppen å spise. Men viss jeg spiser masse av denne grove maten som er energirik og har masse kalorier, kan jeg legge på meg av det viss jeg ikke forbrenner like mye som jeg tar inn?
Svar
Hei!
Så bra at du ønsker å spise den sunne maten. Man kan legge på seg av både sunn og usunn mat, så lenge man spiser mer enn man forbruker. Det er imidlertid lettere å legge på seg av usunn mat, enn av sunn mat. Grov mat som havre (og andre grove kornsorter) inneholder mye fiber, som gir metthetsfølelse. Da trenger man ikke spise like mye, og man holder seg mett lengre, enn om man spiser kneipbrød og loff. Det er stort sett like mange kalorier per 100 gram i kneippbrød som i havrebrød, men kroppen klarer ikke utnytte alle kaloriene i fiberrik mat, fordi fiber ikke kan tas opp i kroppen. I praksis vil du derfor få litt færre kalorier fra grov mat enn fra lys.
Jeg er litt usikker på hva du mener med "den grove maten som er energirik", fordi som sagt er det like mye kalorier i loff og ikke grove kornsorter. Vi anbefaler å velge grovt nettopp for å redusere sjansen for at man lagrer overflødig fett.
Samtidig vil man kunne legge på seg om man spiser massevis av grove brødskiver (eller annen sunn mat), mye mer enn den mengden kroppen trenger. Kalorier er kalorier, men spørsmålet er hva som kommer i tillegg til kaloriene. I sunn og grov mat er det mye vitaminer, mineraler, fiber og sunne næringsstoffer, slik at kroppen får det den trenger for å utvikle seg riktig.
I usunn mat som inneholder mye sukker og fett er det gjerne mye kalorier, uten at man blir særlig lenge mett av det. Da er det lettere å legge på seg.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 24.10.2019
Oppdatert: 24.10.2019
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

