Hva slags mat gjør at jeg legger på meg?
Jente, 13
Heii, jeg lurer på hva slags mat som gjør at man legger på seg og går opp i vekt. Og hva slags mat som gjør at du ikke legger på deg og kanskje går ned i vekt da. Jeg lurer på det her fordi jeg har lyst til og endre livsstilen min og bli sunnere og da lurer jeg på deg her om mat og sånne ting. Plis svar fort🫶🏻 Takk for svar på forhånd🤗
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Om vi går opp eller ned i vekt handler i utgangspunktet om hvor mye vi spiser sammenliknet med hvor mye vi forbrenner over tid. Spiser vi mer (flere kalorier) enn hva kroppen vår forbrenner vil vekten gå opp, mens den vil gå ned dersom vi spiser mindre (færre kalorier) enn hva vi forbrenner.
Hva du spiser er av mindre betydning. Så lenge du ligger i et kaloriunderskudd, så vil vekten gå ned. Hvis du ligger i et kalorioverskudd (flere kalorier enn hva kroppen trenger) vil du gå opp i vekt, uavhengig av hvor kaloriene kommer fra. Vi kan også legge på oss av å spise sunn mat, dersom kaloriinntaket blir høyere enn forbruket vårt. Motsatt kan vi også gå ned i vekt på fast food/usunn mat, så lenge vi ligger i kaloriunderskudd og spiser mindre enn hva vi forbrenner. Når det er sagt, så inneholder mat med mye sukker og fett gjerne også mye kalorier. Vi kan derfor spise mye mindre av dette sammenliknet med f.eks frukt og grønnsaker, som inneholder lite kalorier.
Spiser vi lite og usunt vil det dessuten medføre at vi går glipp av de næringsstoffene som kroppen trenger for å vokse og utvikle seg slik som den skal. På sikt vil dette være svært uheldig, og noe som kan føre til utvikling av sykdom som kan følge deg videre i livet.
I disse artiklene kan du lese mer om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite og om kalorier og hvor mye mat vi trenger.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.
Hvis du synes dette med mat, kropp og trening er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 22.7.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål