Hva skjer hvis jeg spiser lite mat som inneholder mye kalorier?
Jente, 13
hei! et lite spørsmål som jeg er nysgjerrig på, hva skjer hvis jeg spiser lite mat, men maten inneholder mange kalorier? mister jeg vekt, eller legger jeg på meg vekt?
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
Det er i utgangspunktet kaloriinnholdet (energien) i maten som bestemmer om vi går opp eller ned i vekt. Spiser man flere kalorier enn man forbrenner over tid vil vekten gå opp, mens den vil gå ned dersom man spiser mindre enn man forbrenner.
Spiser man mat med mye kalorier, vil man altså raskere kunne legge på seg vekt selv om man ikke spiser så mye av det. Eksempler på slike matvarer er mat som inneholder mye fett, sånn som sjokolade, potetgull, frityrstekt mat, olje, nøtter, smør, pølser, burgere osv.
Til sammenlikning kan man spise mye av matvarer som inneholder mindre kalorier uten at man legger på seg i det hele tatt. Eksempler på slike matvarer er frukt og grønnsaker, magre meieriprodukter, bønner, linser, mager fisk, kylling osv.
Når man spiser lite vil man gjerne også føle seg mer sulten (selv om man har spist mange kalorier), noe som lett kan føre til at man overspiser senere på dagen.
I denne artikkelen kan du lese mer om kalorier og hvor mye mat man trenger og her kan du lese om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite.
Håper dette var oppklarende!
Hvis du synes dette med mat og kropp er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Jeg legger også ved noen flere artikler som du kan titte på.
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 9.6.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


