Jeg forstår ikke helt meningen med sunn mat?
Jente, 14
Hei; jeg forstår egentlig ikke helt meningen med sunn mat på en måte fordi: Hvor jeg spiser for eksempel en kokosbolle på 150 kalorier til frokost hver dag i en måned, vil jeg da legge på meg? Eller hvis jeg spiser en skål med salat som blir 150 kalorier hver morgning i en måned til frokost vil jeg legge på meg? Er det sånn at hvis jeg spiser kokosbolle så går fettet fra den og fester seg inni meg så jeg blir tykk og hvis jeg spiser salat så fester ikke noe av fettet seg? For det er mange som har gått ned I vekt ved å spise like mange kalorier som før, men bare sunnere. Hvordan gir det mening?
Svar
Hei!
Det at en matvare er sunn handler ikke bare om kaloriinnholdet og om man går opp eller ned i vekt av å spise den. Når en matvare kategoriseres som sunn, så er det fordi den inneholder mange næringsstoffer som vi trenger: vitaminer, mineraler, fiber, proteiner, sunne fettsyrer, antioksidanter. Mat som inneholder næring som kroppen trenger er sunn mat. Salat/grønnsaker inneholder mye fiber og vitaminer og mineraler. Derfor er det sunt. Kylling inneholder mye proteiner og lite av det usunne fettet, derfor er det sunt. Kokosbolle inneholder mettet fett og sukker, som begge er næringsstoffer vi skal ha lite av i kostholdet, fordi de er usunne. Det er nesten ingen vitaminer og mineraler i kokosbolle, derfor er det usunt.
Når det kommer til vekt og kalorier, så er det fullt mulig å gå ned i vekt på usunn mat, her betyr kalorimengden mye. Hvis man for eksempel kun lever på 5 kokosboller om dagen, så gir det ca 150 kcal x 5 = 750 kalorier. På så få kalorier vil man gå ned i vekt. Men hvis man lever på kokosboller, så begynner kroppen gradvis å "brytes ned" og bli misfornøyd, fordi man ikke får de næringsstoffene man trenger. Man kan etter hvert få mangelsykdommer og bli skikkelig dårlig.
Les mer: Dette skjer med kroppen hvis man spiser for lite
Det er mulig å få til en endring i kroppsammensetning om man endrer fra et usunt kosthold til et sunt, selv om man spiser like mange kalorier. I mye av den sunne maten er det fiber. Fiber gir oss litt kalorier, men vi tar de ikke opp. Fiber gjør oss også mer mett, det holder oss mett lengre og det gir en langsommere blodsukkerstigning. Hvor mye blodsukkeret stiger etter et måltid er også med på å bestemme hvordan vekten reguleres. Matvarer med mye fiber er: grove kornprodukter, grovt brød, grovt knekkebrød, frukt, grønnsaker, frø, nøtter. Har man mye av dette i kostholdet, kontra sukkerholdig mat, så kan vekten endre seg litt.
Jeg legger ved noen artikler under svaret som du også kan lese for å lære mer om hvordan dette fungerer.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 29.4.2020
Oppdatert: 29.4.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

