Spørsmål og svar

Hva er en kalori? Og er det samme hvor de kommer fra?

Jente, 15

Jeg er egentlig veldig opptatt av å spise sundt, men jeg forstår meg ikke på kalorier. Kalorier er energi iks? Men hvis vi får mest energi av sunn mat, hvorfor er det ikke da masse kalorier i frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og mat med proteiner og alt det? Og hvorfor er det ca. Like mange kalorier i sjokolade som i chips? Det er rundt. 500 kalorier per 100 gram i begge deler. Sjokolade er jo bare usunt, men chips er jo poteter med masse krydder på. Og nøtter, alle sier at nøtter er sunt, men det inneholder mer kalorier enn 100 gram sjokolade. Jeg spurte mamma, også sa hun at det er sunne kalorier. Men kalorier er kalorier og gjør det samme i kroppen. Men hvis kalorier er energi, er det ikke bra med masse energi?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Dette er et godt spørsmål, og jeg skjønner godt at du lurer på dette.

Kort forklart er kalorier energi som er lagret i mat, og som blir tilgjengelig for kroppen vår når vi spiser og fordøyer maten. Kaloriene i maten kan enten brukes direkte der og da til å drifte alle prosessene i kroppen vår, eller så kan kroppen velge å lagre energien til senere. Som regel skjer det litt av begge deler.

Fettrik mat inneholder flere kalorier enn protein- og karbohydrat rik mat. Dette er fordi 1 g fett gir 9 kalorier, mens 1 g protein eller karbohydrat gir 4 kalorier. Usunn mat inneholder ofte mer mettet, usunt fett, og har derfor et høyt kaloriinnhold (slik som potetgull og sjokolade). Årsaken til at nøtter inneholder så mange kalorier er fordi de er rike på det umettede, sunne fettet, som vi gjerne kan inkludere i kostholdet vårt. Sunne matvarer, slik som frukt og grønnsaker, inneholder få kalorier fordi de ikke inneholder særlig fett, og mest karbohydrater.

Om en matvare er kaloririk eller ikke sier ingenting om den er sunn. I tillegg til kalorier inneholder matvarer også en rekke ulike næringsstoffer, noe kroppen vår er avhengig av for å vokse og utvikle seg optimalt.

Matvarer som sjokolade og potetgull inneholder en del kalorier (i form av mettet fett), og svært lite av disse ulike næringsstoffene. Hvis vi spiser mye av slike matvarer kan det gå på bekostning av andre, sunnere matvarer, noe som i verste fall kan føre til at vi får mangler på ulike næringsstoffer.

Med andre ord er det viktig at vi spiser greit med kalorier/energi, og at vi får i oss de næringsstoffene som kroppen vår trenger. Hvis vi spiser færre kalorier enn hva kroppen vår forbrenner over tid vil vi gå ned i vekt, og dersom vi spiser flere kalorier enn hva kroppen vår forbrenner vil vi gå opp i vekt. Det er dermed ikke bra med for få eller for mange kalorier.

I disse artiklene kan du lese mer om kalorier og hvor mye mat man trenger og om hva som skjer med kroppen dersom du spiser for lite.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 7.6.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål