Spørsmål og svar

Legger jeg på meg av å spise mer kalorier når jeg har spist lite?

Jente, 15

Hei. hvis msn bare har spist fra 150-500 kalorier om dagen i en uke, også spiser man rundt 1700 kalorier en dag. Legger man på seg da?

Svar

Hei!

For de aller fleste vil 1700 kalorier på én dag være for lite kalorier. Da vil man ikke legge på seg. For å legge på seg må man spise mer kalorier enn det man forbrenner per dag. Hos noen som er veldig lite aktive, og har lav forbrenning, så kan 1700 kalorier være omtrent det man forbruker på en dag, men heller ikke da vil man legge på seg, fordi det går opp i opp. Å legge på seg av bare 1700 kalorier høres veldig usannsynlig ut.

Når man spiser så lite som 150-500 kalorier om dagen, så går man ned i vekt. Det skjer også forandringer i kroppen, blant annet med forbrenningen. Den går gjerne ned, noe som gjør det lettere å legge på seg når man spiser normalt igjen. Allikevel er det usannsynlig å legge på seg av 1700 kalorier, fordi det er såpass lite.

Det bekymrer meg mer at du har levd på bare 150-500 kalorier om dagen. Hva er grunnen til det? Det kan skje hvis man er syk og ikke klarer å få i seg mat, men det bør ikke skje frivillig. Fordi man risikerer å få alt for lite næringsstoffer og dermed skade kroppen sin.

Les mer:Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

Jeg vil råde deg til å lese artikkelen over, og til å begynne å spise mer. Det er ikke nødvendig å telle kalorier, men spise regelmessig og normale porsjoner.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Hvis du synes dette med vekt, mat og kropp er vanskelig vil jeg råde deg til å prate med noen voksne om det.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 16.3.2020

Oppdatert: 16.3.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål