Er det farlig å spise 4 kg rødt kjøtt i uka?
Gutt, 17
Hei, jeg trener masse, spiser sikkert 4000g rødt kjøtt i uka skulle ønske jeg kunne kutte ned men hadde gjort d hvis æ hadde hatt muligheten til det, er det noen farlige sykdommer man kan få av og spise så store mengder?
Svar
Hei!
Så flott at du trener masse! Det er en viktig innsats for god helse.
Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser maksimalt 500 gram rødt kjøtt per uke. Årsaken er at forskning viser at et høyt inntak av rødt kjøtt øker risikoen for kreft i tykktarmen. Dette er en sykdom man får som voksen, men et langt liv med risikofaktorer tilstede øker sjansen. Det er derfor av betydning hva man gjør/spiser tidlig i livet også. Det er også sånn at noe kjøtt inneholder en god del fett, og dette er det fettet som vi ikke skal ha så mye av (mettet fett), et høyt inntak av mettet fett kan øke risikoen for hjerte-karsykdom.
I stedet for å spise kjøtt kan man spise kylling, fisk eller belgfrukter. Det er helsegevinster av å spise spesielt fisk, så det å redusere inntaket av rødt kjøtt og heller spise fisk er svært positivt for helsa.
Selv om man spiser mye rødt kjøtt så er det ikke sånn at man garantert får sykdommer, noe flaks og uflaks er det inn i bildet, men det vil alltid være lurt å redusere risikoen for sykdom, fremfor å øke risikoen. Det vil derfor være positivt for helsa di om du bytter ut noe rødt kjøtt med annen mat.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 24.6.2020
Oppdatert: 24.6.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
