Spørsmål og svar

Kan man spise litt godteri hver dag?

Gutt, 15

Dere sier at man bare skal spise godteri maksimalt én gang i uken. Men det er greit å få i seg 50g sukker hver dag og det betyr vel at man kan spise litt godteri hver dag? Og man skal få i seg maks 30g mettet fett hver dag, men hva skjer hvis man får i seg mye fett hver dag selv om det ikke er mye mettet fett? Hva slags sykdommer kan man få da hvis man spiser mye fett, men lite mettet?

Svar

Hei!

Vi sier at det er greit å innta inntil 50 g med tilsatt sukker per dag, fordi det er nesten helt umulig å ikke få i seg noe tilsatt sukker daglig. Det er mye "vanlig" mat som er tilsatt sukker, så mange kommer opp i 50 g uten å spise godteri.

For eksempel vil du ved å spise en Go morgen yoghurt få i deg 17 g tilsatt sukker. 2 ss syltetøy gir ca 10 g sukker. Én porsjon frokostblanding gir mellom 5-10 g sukker (uten at du sukrer selv). Det er også hele 80 g sukker i et stort glass med sweet&sour woksaus.

Det er derfor ikke greit å spise godteri hver dag, fordi det sukkeret kommer oppå det som allerede er tilsatt i maten du spiser.

Vi har to hovedtyper fett i kostholdet: mettet fett og umettet fett. Det mettede fettet er det vi ønsker å begrense inntaket av, fordi et høyt inntak kan øke risikoen for hjerte-karsykdom, ved at kolesterolet øker, en type som heter LDL-kolesterol. Når kolesterolet øker så "dumpes" det fett ut i blodåreveggen, noe som kan føre til at blodåren tettes med årene, og gir hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det umettede fettet er det bra å spise mye av, fordi det forebygger hjerte-karsykdom. Umettet fett øker en spesiell type kolesterol som heter HDL, dette bidrar til å redusere mengden fett som dumpes ut i blodårene våre, og på den måten beskytter det kroppen mot hjerteinfarkt og hjerneslag.

Men man kan ikke spise ubegrenset med umettet fett heller, fordi det er kaloririkt (som mettet fett), og et veldig høyt inntak kan føre til for mange kalorier, som igjen fører til overvekt. Men det kan se ut som det er vanskeligere å legge på seg av å spise mye fisk (met umettet fett) kontra mye kjøtt (med mettet fett), selv om kalorimengden er den samme. Det vil derfor alltid være positivt å øke inntaket av matvarer med umettet fett.

I stedet for å tenke på mengden fett du får i deg (fordi det er ikke nødvendig å regne på dette), så kan du heller tenke på hvilke matvaregrupper du skal spise mye og lite av.

Matvarer med mettet fett: Kjøtt og spesielt bearbeidede kjøttprodukter (pølse, salami, hamburger, kjøttkaker osv.), fete melkeprodukter (rømme, creme fraiche, fløte, smør), kokosolje/kokosfett, kakao, sjokolade, kaker, kjeks.

Matvarer med umettet fett: Nøtter, fisk, vegetabilske oljer (raps- og olivenolje), frø, avokado, kylling (med skinn).

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 20.5.2021

Oppdatert: 20.5.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål