Er det bare mettet fett som er farlig?
Gutt, 15
Man skal prøve å ikke få i seg så mye mettet fett, men hva med vanlig fett? Hva skjer om man spiser opp mot 150 gram fett hver dag, men mindre enn 30g mettet fett? Kan du utvikle sykdommer av annet fett enn mettet også eller?
Svar
Hei
Overordnet finnes det tre former for fett som vi får i oss gjennom å spise vanlig mat: mettet fett, umettet fett (enumettet/flerumettet) og transfett.
Transfett og mettet fett bør vi begrense inntaket av til fordel for umettet fett. De norske helsemyndighetene har egne anbefaling for hvor mye de ulike fett-typene bør utgjøre av det totale kostholdet, men dette er vanskelig og helt unødvendig å regn på og avhenger helt av hvor mye du spiser i løpet av en dag.
For en god helse er det langt viktigere at du fokuserer på å få i deg minst mulig av det usunne mettede og transfettet og mer av det sunne umettede fettet. I praksis betyr dette at du bør begrense inntaket av smør og fete meieriprodukter, bearbeidet kjøtt og kjøtt med mye synlig fett, potetgull og andre chipsvarianter, kjeks, kaker og frityrstekt mat. Samtidig bør du spise mer av alle typer nøtter og frø, avokado, fet fisk, kaldpressede oljer og plantemargarin (særlig raps og oliven).
Det mettede fettet og transfett er vist å øke kolesterolet i blodet vårt, noe som på sikt er med på å tette igjen blodårene våre og dermed kan føre til utvikling av blant annet hjerte-karsykdom. Det samme gjelder ikke ved inntak av umettet fett.
Når det er sagt, trenger vi litt av alle typer fett (også det mettede), så det er ingen grunn til å avstå helt fra alle matvarer som inneholder dette.
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 25.5.2021
Oppdatert: 25.5.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
