Spørsmål og svar

Er det sant at opprettslaks inneholder giftige stoffer?

Jente, 14

Hei, jeg har lest i avisa at det er farlig å spise oppdrettslaks fordi det finnes giftige stoffer i den. Det står at man kan få kreft og at man i fremtiden kan gi babyen sin lavere IQ og sånt på grunn av stoffene når man ammer. Er det sant (fordi jeg har spist mye laks siden jeg var liten)?

Svar

Hei!

Det stemmer at media har skrevet en del om at oppdrettslaks inneholder miljøgifter og er farlig for oss. Dette er ikke helt riktig, i alle fall ikke nå lenger. Tidligere var det mer miljøgifter i oppdrettslaks, fordi laksen ble fôret med fisk og fiskefett (og fikk da i seg miljøgiftene som allerede var i den fisken). Nå er fôret i stor grad plantebasert, noe som har redusert mengden miljøgifter betraktelig. Det er ikke mer miljøgifter i oppdrettslaks enn i villaks. Men innholdet av omega 3 er litt lavere i oppdrettslaks, fordi man har sluttet å fore den med fisk.

Vi anbefaler at man spiser 200 g fet fisk i uka, dette kan være i form av laks, makrell eller ørret for eksempel. Det er solid forskning som viser at det er helsefremmende og forebygger en rekke sykdommer å ha et høyt inntak av fisk. Selv om man får i seg noen uheldige stoffer fra fisken, så veies helsefordelen opp.

Det er ingen god dokumentasjon for at man får kreft eller barn med lav IQ av å spise fet fisk som laks, selv om det er litt miljøgifter i fisken. Hadde det vært sånn så ville ikke Helsedirektoratet anbefalt at vi spiste fisk regelmessig.

Det er mye annen mat vi spiser som også har litt miljøgifter, og vi smører ulike kremer, parfyme o.l. på huden som også kan være ugunstig i store mengder, og der vi ikke vet helt hvordan det virker på lang sikt. Hvis man skal unngå absolutt alt kan man ikke leve et normalt liv. 

Du kan være trygg på at vi har et Mattilsyn som følger med på innhold av miljøgifter og andre stoffer i fisk og mat, og som ikke tillater at det selges noe som vil være direkte farlig for oss å spise. Samtidig trenger vi mer kunnskap om en rekke stoffers virkning på kroppen, både miljøgifter, hormonhermere og plantevernmidler (for å nevne noe), og det blir spennende å se hva man finner ut i fremtiden. Kanskje vil noen produkter forsvinne, og noen kostråd endre seg, men det er helt umulig å forutsi nå og vi må stole på den kunnskapen vi har per i dag.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 12.7.2020

Oppdatert: 12.7.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål