Blir bekymret når jeg leser artikler om at matvarer er farlige!
Jente, 20
jeg blir alltid bekymret når der dukker opp artrikkler på vg eller andre plasser på internett der det står matvarer som er farlig for kroppen/med skadelig innhold. denne gangen leste jeg om ris som inneholder arsen, som kunne være skadelig for kroppen og at en bør være forsiktig med høyt inntak. No spiser jo eg hurtigris til middag 1-2 ganger i uken. noen ganger annen hver uker, bør eg bekymre meg? også eter jo jeg frossenlaks som inneholder kvikksølv. spiser det 1 gang i uken og eg spiser makrell i tomat 4 ganger i uken. Bør eg være bekymret?
Svar
Hei!
Jeg forstår veldig godt at det kan oppleves forvirrende og bekymringsfullt å lese artikler som skriver om kosthold og matvarer som er farlige for kroppen. Dessverre er det slik at det publiseres mange artikler med innhold som ikke helsemyndighetene nødvendigvis er enig i. En årsak kan være at det kommer en forskningsartikkel som viser noe som egentlig ikke er bevist at stemmer enda, men som media allikevel velger å publisere som sann og spennende ny forskning.
Du bør altså være veldig skeptisk til det du leser om kosthold i media, og stole på det som kommer fra Helsedirektoratet. De vil gi tydelig beskjed hvis noen kostråd endres.
Når det gjelder spørsmålet ditt om arsen, så er det ikke så enkelt å gi et ja/nei svar. Jeg vil anbefale deg å lese denne artikkelen for å lære mer. Dette er en god kilde til informasjon om kosthold, da det er kvalitetssikret av fagfolk.
Vi anbefaler et inntak av minimum 200 gram fet fisk i uka. Hvis du spiser laks én dag og én boks makrell i tomat, er det minimumsbehovet dekket. Spiser du mer, få du mer av de gode og sunne fettsyrene. Det er miljøgifter i fet fisk, men helseeffekten av å spise fisk overstyrer de eventuelle negative effektene miljøgifter har. Samtidig skal man ikke overdrive inntaket av fet fisk heller. Vi vet at mange får i seg alt for lite jod, og det finnes det mye av i hvit fisk (som regel den magre fisken), så hvis du kan bytte ut 1-2 bokser med makrell i tomat med hvit fisk så gjør du en god innsats for helsa!
Les mer: Du trenger jod. Hvit fisk og melkeprodukter er viktig.
Vær kritisk til det du leser, vurder kilden om den er pålitelig eller ikke, og pass på at du ikke bekymrer deg for mye.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 22.10.2020
Oppdatert: 22.10.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål