Er jeg kresen på mat?
Jente, 15
Hei. Jeg har alltid syntes at mat er ekkelt. Det er en litt komplisert situasjon, jeg vet. Det er lite jeg liker som for eksempel Jasmin ris, toast, eller andre litt enklere ting (trenger mer variasjon for bedre kosthold, jeg vet!). I tillegg til det spiser jeg mye usunt som godteri og sjokolade og har lagt merke til hvor lite proteiner jeg får i meg i forhold til fett og karbohydrater. Jeg har alltid visst at det er en dårlig ting, men har aldri tenkt på hvor mye det kommer til å fucke meg opp i fremtiden. Hvis jeg ser matretter som kanskje andre klarer å spise uten problemer klarer jeg ikke engang å se på det utenom å måtte føle av å spy. Jeg har også blitt ganske sensitiv til lukt. Det er vanskelig å leve med sånn lukt når jeg har utenlandske foreldre som lager kompliserte matretter med alle slags grønnsaker også. Jeg har prøvd i flere år, men har ikke styrken eller mentaliteten til å prøve noe nytt. Jeg har bare alltid vært sånn. Ikke noe trauma. Tror ikke dette er å være kresen.
Svar
Hei
Du kommer ikke med et spørsmål, men jeg forstår at du tenker en del rundt det om du er kresen når det kommer til mat. 
Matlysten og hva vi liker å spise avhenger av mange ting. For eksempel om man har fått prøve ulike typer mat som liten, da er det ofte lettere å spise mer variert når man blir eldre. Det kan ta tid å like nye ting, og ofte må man smake på det samme 10-15 ganger før man blir vant til å spise denne typen mat.
Matlyst kan du lese mer om artikkelen under.
Hvis du spiser svært få typer mat, kan du snakke med legen om dette, og ved behov få en henvisning for å få hjelp til å spise annerledes. Hvis problemet vurderes til å være lite, så kan du selv sette deg noen mål om å for eksempel spise en ny ting hver uke, flere ganger i samme uke for å se om du finner nye ting som du liker å spise.
Dersom du spiser noe kjøtt, kylling, fisk, linser eller bønner og drikker melk og spiser melkeprodukter slik som ost så vil du få i deg noen proteiner.
Du kan også snakke med foreldrene dine om å få dampede eller kokte grønnsaker uten krydder, og se om du liker dette bedre en gryteretter. Her gjelder det å prøve seg fram! For det er som du selv er inne på viktig å spise variert.
Ønsker deg alt godt!
Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 22.7.2020
Oppdatert: 22.7.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
