Spørsmål og svar

Hva er et variert kosthold? Er så kresen på mat!

Jente, 15

Hei. Jeg har veldig dårlig forhold til mat og jeg har perioder der jeg nesten ikke spiser og der jeg spiser mye. Men det er fordi jeg ikke merker at jeg er sulten? Jeg kan gå i flere timer uten at jeg blir sulten men jeg merker det jo til slutt fordi Jeg blir kvalm og mister energien. Hva er et variert kosthold fordi jeg føler jeg så utrolig kresen på mat? Før så spiste jeg spinat salat til frokost og nå lager jeg omelett nesten hverdag eller så blir det toast.. er det bra? Jeg klarer ikke og spise noe annet fordi jeg liker det ikke? Jeg er aldri på skolen så jeg lager jo alltid frokost hjemme og bruker tid på det men ellers da jeg er på skolen spiser jeg knekkebrød, er det noe galt med meg siden jeg ikke klarer og spise annet som frokost? Bør jeg dra til legen? Klem

Svar

Hei!

Selv om du ikke merker at du er sulten så er det viktig at du spiser. Vi anbefaler å spise noe ca hver 3.time. Dette kan du fordele utover: frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, kveldsmat. Hvis du klarer å spise så regelmessig som dette så vil du ikke bli skrubbsulten plutselig (kvalm og lite energi) og dermed overspise. Det er typisk at man spiser for mye hvis man har spist for lite tidligere på dagen. Du vil nok få det bedre om du klarer å spise regelmessig.

Du bør dra til legen hvis du føler deg syk (har noen plager) eller du føler at du trenger noen å prate om dette med/få hjelp av.

Et variert kosthold vil si at du gjennom dagen spiser noe mat fra de fleste matvaregruppene: kornprodukter (brød/knekkebrød/havregrøt), melkeprodukter (melk, yoghurt, ost), grønnsaker, frukt/bær, egg/kylling/kjøtt/fisk, nøtter. Et lite variert kosthold er hvis du for eksempel spiser toast tre ganger om dagen, hver dag, lite frukt/grønnsaker og ofte det liknende middagsmat (for eksempel pizza eller spaghetti eller taco).

Det er helt fint å spise toast eller omelett til frokost, velg grovt brød når du lager toast, og skinke/kyllingpålegg fremfor salami. Du kan spise dette daglig, men da må du også spise noe annet gjennom resten av dagen, for eksempel yoghurt, grovt brød med annet pålegg (gjerne fiskepålegg), varierte middager, to frukt og tre porsjoner grønnsaker. (En gulrot er en porsjon grønnsak).

Spiser du knekkebrød på skolen så er det supert å ha på makrell i tomat, om du liker det?

Du skriver at du er kresen på mat, så jeg tenkte du kanskje vil ha litt råd for hvordan du kan bli mindre kresen?

Det er mulig å lære seg å like alle typer mat. For å klare det, må man være innstilt på å gjøre en innsats, og tørre å spise mat som man egentlig ikke er så glad i. Man må smake på noe ca 10-15 ganger før man begynner å like det. Her må man altså presse seg selv litt. Men om du virkelig ønsker å bli sunnere, så er det kanskje det du må gjøre?

Vi har skrevet en guide til hvordan man skal få til smarte valg i kostholdet sitt. Det gjelder å gå frem på riktig måte slik at det er større sjanse for å lykkes, og for å klare å holde på endringene over tid.

Artikkelen finner du her: Hvordan få til smarte endringer i kostholdet

Begynn med noe du liker litt, eller tror du kan komme til å lære deg å like. La oss si at du tror det kan være mulig å lære seg å like gulrøtter. Da begynner du med den grønnsaken. Husk at du må bruke mange forsøk på å lære deg å like det. Det kan også være lurt å tilberede det på ulike måter, for å se om det er noe som fungerer bedre enn annet.

Når du skal lære deg å like en grønnsak, så kan det være lurt å prøve å spise den rå, kokt, med dip, ovnsbakt, stekt, "kamuflert" i saus/gryte/ovnsrett. Altså forsøke mange ulike måter å tilberede det på. Det er helt sikkert at du vil lære deg å like det etter hvert.

Hvis du skal lage pizza så kan du lage pizzasausen selv av hakkede tomater, løk, hvitløk, én raspet gulrot og litt tomatpuré. Kjør dette sammen i stavmixeren etter å ha kokt det sammen en liten stund. Denne oppskriften kan også brukes til en pastasaus, og da kan man også tilsette andre grønnsaker: sopp, paprika, selleri.

Hvis du skal lage potetmos, kan du lage en blanding av potetmos, blomkål, løk og fløte (kok først poteter og blomkål i vann, før du blander det med lett stekt løk og fløte, og kjører det i stavmixeren).

Om du skal lære å like fisk, så kan det være en idé å lage en fiskegrateng som inneholder veldig lite fisk første gangen, også øker du mengden etter hvert. Da venner smaksløkene dine seg til "fiskesmak" og du blir mer vant til det.

Håper disse rådene vil hjelpe!

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 14.5.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål