Jeg spiser lite fordi jeg ikke liker grønnsaker og potet!
Jente, 14
Jeg spiser veldig lite fordi jeg rett og slett liker nesten ingenting. Jeg liker ikke grønnsaker og jeg hater potet. Når jeg spiser det så får jeg sånn «gag reflex». Jeg blir så kvalm av så mye av mat. Så derfor spiser jeg sykt lite til middag foreksempel. Og jeg hater jul for da tvinger mamma meg til å spise potet og pinnekjøtt som jeg hater:)
Svar
Hei!
Jeg skjønner om det er frustrerende å ikke like flere matvarer, det gjør det jo slitsomt å spise sammen med andre, og i alle fall når du opplever å bli mast på angående dette. Det vil imidlertid være svært lurt at du lærer deg å like grønnsaker (og potet). Dette er sunne matvarer som er en viktig del av alles kosthold. Det vil også gi deg mye trøbbel i sosiale settinger i fremtiden når du skal spise med andre/få servert mat, om du ikke liker dette.
Den gode nyheten er at det er mulig å lære seg å like alle typer mat. For å klare det, må man være innstilt på å gjøre en innsats, og tørre å spise mat som man egentlig ikke er så glad i. Man må smake på noe ca 10-15 ganger før man begynner å like det. Her må man altså presse seg selv litt. Men om du virkelig ønsker å bli sunnere, så er det kanskje det du må gjøre?
Vi har skrevet en guide til hvordan man skal få til smarte valg i kostholdet sitt. Det gjelder å gå frem på riktig måte slik at det er større sjanse for å lykkes, og for å klare å holde på endringene over tid.
Artikkelen finner du her: Hvordan få til smarte endringer i kostholdet
Begynn med noe du liker litt, eller tror du kan komme til å lære deg å like. La oss si at du tror det kan være mulig å lære seg å like gulrøtter. Da begynner du med den grønnsaken. Husk at du må bruke mange forsøk på å lære deg å like det. Det kan også være lurt å tilberede det på ulike måter, for å se om det er noe som fungerer bedre enn annet.
Når du skal lære deg å like en grønnsak, så kan det være lurt å prøve å spise den rå, kokt, med dip, ovnsbakt, stekt, "kamuflert" i saus/gryte/ovnsrett. Altså forsøke mange ulike måter å tilberede det på. Det er helt sikkert at du vil lære deg å like det etter hvert.
Hvis du skal lage pizza så kan du lage pizzasausen selv av hakkede tomater, løk, hvitløk, én raspet gulrot og litt tomatpuré. Kjør dette sammen i stavmixeren etter å ha kokt det sammen en liten stund. Denne oppskriften kan også brukes til en pastasaus, og da kan man også tilsette andre grønnsaker: sopp, paprika, selleri.
Hvis du skal lage potetmos, kan du lage en blanding av potetmos, blomkål, løk og fløte (kok først poteter og blomkål i vann, før du blander det med lett stekt løk og fløte, og kjører det i stavmixeren).
Hvis dette er et problem du ikke tror du klarer å løse på egen hånd, så må du bestille deg en time til fastlegen din, eller ta kontakt med helsesykepleier på skolen din for hjelp og veiledning i prosessen. Du skal vokse og utvikle deg i årene fremover, du trenger nok og riktig mat. Det er bekymringsfullt å høre at du spiser lite. Det kan få konsekvenser for helsa di om det fortsetter over lengre tid.
Snakk med moren din om hvordan du skal gå frem for å lære å like flere matvarer, og forhåpentligvis vil hun hjelpe deg på en måte som ikke oppleves som masete. Jeg er sikker på at moren din ønsker det beste for deg :)
Håper rådene var til hjelp! Og lykke til fremover!
Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 24.12.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


