Hvorfor er jeg så kresen på mat og hva kan jeg gjøre med det? Er det ARFID?
Jente, 20
Hei, jeg har så lenge levd alltid strevd med mat, når jeg var barn var jeg mye syk og var på sykehuset, jeg tror kansje matvegringen henger igjen fra den perioden, jeg hater alt av grønnsaker og fisk syntes det er så grusom konsistens på det, bare det og smake på ny mat er en utfordring for meg, det påvirker helse, det sosiale og energi nivået mitt i hverdagen, jeg bruker næringsdrikke i itillegg til vanmig mat for og få i meg nok næring. Jeg tror ikke jeg har anoreksi eller bulimi for jeg har ikke noe dårlig syn på kroppsbildet mitt av noe slag, mn noe slag av noe spiseforestyrelse tror jeg at jeg har, tror jeg har aaldri vært borti noen som er så kresen som meg, bare jeg spiser en grønnsak eller salat brekker jeg meg eller kaster opp. Har dere noe ide om hva dette kan være? Vil veldig gjerne få hjelp så jeg kan klare og lære meg og like ny mat for det går veldig utover det sosiale for eks.
Svar
Hei!
Så fint at du stiller spørsmål til oss i ung om dette.
Det er leit å lese at du har det så vanskelig med mat. Du trenger hjelp og oppfølging fra helsepersonell for å finne ut om du trenger behandling.
Det kan hende at kresenheten du har til mat er en vanske som kalles ARFID. Dette er en diagnose som enda ikke brukes så mye i Norge, men som flere BUPer og DPSer har kjennskap til.
Her kan du lese om ARFID (Selektiv spisevansker): nettros, arfid
Du må få hjelp til å finne ut hvilken mat som er vanskelig for deg slik at du kan få støtte til å øve deg på å spise det. Du må prøve å spise ting flere ganger slik at du blir vant til konsistensen. Det er nok å prøve med litt og litt slik at det ikke blir så overveldende for deg. Når du gjør denne prøvingen er det viktig at du sitter et sted hvor det er helt greit å bli kvalm. Kanskje kan det være på et eget rom eller på kjøkkenet sammen for eksempel en av foreldrene dine.
Du må ikke gi opp. Øving og prøving vil hjelpe deg slik at du etterhvert får til å spise flere matsorter.
Det kan være slitsom å være veldig kresen på mat, så jeg forstår godt at du vil gjøre noe med dette. Hvis vi ser bort fra ARFID, så er det til vanlig slik at for å bli vant til å spise en ny type mat, så kan det være nødvendig å smake på dette opptil 15 ganger?
Det høres ut som du allerede har forsøkt en god del å smake ny mat, men jeg kan komme med noen generelle tips likevel. Jeg tenker at du i første omgang kan sette deg noen mål.
Dette er et forslag:
- Annenhver uke velger du en ny matvare som du vil smake på. Du kan ha denne matvaren i flere ulike oppskrifter utover uken.
- Etter hvert vil du kanskje oppdage noen typer mat som du liker med en gang, mens andre blir du kanskje aldri glad i. Prøv deg fram!
Dersom du spiser svært begrensede typer mat og derfor står i fare for å få vitaminmangler vil det kunne være lurt å oppsøke hjelp. For eksempel hos fastlegen din eller en ernæringsfysiolog.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 18.8.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
