Spørsmål og svar

Er det ulike næringsstoffer innenfor samme matvaregruppe?

Gutt, 20

Inneholder helmelk, yoghurt naturell og andre meieriprodukt de samme næringsstoffene, og er det noe vits helsemessig i å få i seg en del av flere typer meieriprodukt, eller er det like sunt å bare drikke melk for eksempel, og ingen andre typer meieriprodukt? Tenker på folk som ikke har noen intoleranser/allergier o.l. Man hører jo at det er viktig å spise variert, men gjelder dette innenfor kategorien meieriprodukt?

Svar

Hei!

Det er et godt spørsmål du stiller.

Svaret er at det er ulike næringsstoffer og mengder av de i de ulike matvarenen innen én matvaregruppe, man bør derfor spise variert også her.

Her er noen eksempler for melkeprodukter:

  • 1 dl yoghurt gir deg ca 17 % av kroppens behov for vitamin B2, mens 1 dl melk gir deg 8 %
  • 2 skiver hvitost gir deg 12 % av kroppens behov for vitamin A, mens 1 dl lettmelk gir bare 1 %.
  • 2 skiver hvitost gir deg 19 % av alt zink du trenger, mens 1 dl lettmelk gir bare 6 %.

Sånn generelt er det mye av de samme typene vitaminer og mineraler innen samme matvaregruppe, men som du ser kan mengden av de være veldig ulik. Skal du dekke halvparten av kroppens behov for vitamin A på melkeprodukter så kan du spise enten 8 skiver hvitost eller drikke 5 liter melk. Det sier seg selv hva som er realistisk. Hvis du aldri spiser hvitost, men bare går for melk, vil du kunne få for lite vitamin A. 

Når det kommer til frukt og grønnsaker, er det enda mer ulikt hva det er av næringsstoffer i de ulike typene. I banan er det blant annet folat, zink og selen, noe som ikke finnes i det hele tatt i epler.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 6.9.2020

Oppdatert: 6.9.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål