Spørsmål og svar

Hvorfor kjenner jeg ikke sult og metthet? Er redd for å spise feil!

Jente, 18

Hei, har lenge lurt på det med kalorier osv... Er 155 cm høy og veier 46-47kg Trener 6-7 dager i uka, og gjerne flere ganger hver dag (sykler 3 mil til/fra skolen+ jogging 4 ganger ca45min + 4 timer med kampsport) Har ofte perioder hvor jeg ikke føler sult i det hele tatt og det stresser meg mye. Vet ikke hvor mye jeg skal spise for og opprettholde vekten og hvorfor føler jeg ikke sult og metthet? Er redd for og spise for mye/for lite de dagene jeg ikke føler sult. Har jeg fått lav forbrenning? Spiser ca 2100-2200 de dagene jeg ikke er sulten, mer når jeg er sulten

Svar

Hei!

Du er svært aktiv, og trenger ekstra mye kalorier sammenlignet med andre jenter på din alder. Det er viktig at du spiser et ekstra måltid i forbindelse med treningsøktene, og det kan også hjelpe deg med å få i deg nok næring.

Les mer:Dette bør du spise før og etter trening!

Det er ikke så godt å si hvorfor du ikke føler deg sulten. Men lav forbenning har du nok ikke når du er så fysisk aktiv, og har en normal vekt.

Selv om du ikke føler deg sulten skal det ikke være nødvendig å telle kalorier, så lenge du spiser regelmessige måltider:

  • Spis ca hver 3.-4. time, dette betyr at du spiser: frokost, lunsj, middag, kveldsmat og 1-2 mellommåltider (inkl. eller i tillegg til treningsmåltid)
  • Spis noe innen en time etter treningsøkten er over
  • De fleste jenter på din alder trenger rundt 2 brødskiver per måltid, men du som er så aktiv må kanskje ha 3? Eventuelt en frukt ved siden av i stedet. Du må kjenne etter hvor mye du trenger de dagene du faktisk kjenner på sult- og metthet, og bruke det som en pekepinn.

Du bør spise et generelt sunt kosthold, slik alle andre.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 20.9.2020

Oppdatert: 20.9.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål