Spørsmål og svar

Jeg har lest at maten blir værende i magesekken i 1-4 timer.

Jente, 17

Hei. Jeg lurer på om jeg kan ha lav forbrenning? Eller noe sånt. Leser i naturfag-boka at mat vanligvis bare blir værende i magesekken i rundt 1-4 timer. Men det har seg sånn at jeg spiste ris til lunsj på skolen en dag (rundt 12.30) og så ble jeg syk morgenen etter (omgangssyke) og spydde klokken 9.30 ca. Så over 20 timer etter jeg spiste risen. Jeg spydde da opp risen igjen, og det virker jo ikke normalt? Er ikke noe som plager meg akkurat så kommer ikke til å gå til legen men det var jo litt forunderlig

Svar

Hei

Jeg kan forstå at du kan tenke at du har lav forbrenning når du har lest at maten blir værende i magesekken i 1-4 timer. Allikevel bruker maten lenger tid på å bli fordøyd enn fire timer fordi magesekken kun er et av flere steg av fordøyelsen. 

Når maten kommer i magen bruker magen 1-4 timer på å kverne opp maten. Dette forklarer hvorfor vi blir sultne og bør spise ca hver 3-4 time. Deretter går maten videre til tarmen. Totalt bruker man omtrent 24 timer på å fordøye maten, selvom det kan variere litt fra person til person. Det kommer også litt an på hva slags mat du spiser da noe bruker lenger tid på å fordøyes enn annet. Dermed er det helt vanlig at du kan kaste opp igjen ris som du har spist for 20 timer siden. 

Ved omgangssyke kvitter man seg ofte med maten som man har hatt i magen det siste døgnet, avhengig av hvor kraftig omgangssyke man har og hvilket virus som har gitt omgangssyken. Noen virus gir først og fremst kvalme og oppkast, andre gir hovedsakelig diaré - det vanligste er likevel en kombinasjon.

Håper svaret var til nytte for deg. 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Besvart: 24.10.2020

Oppdatert: 24.10.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål