Spørsmål og svar

lønn på pizzarestaurant

Jente, 20

Hei, jeg jobber en 15% stilling på en pizza takeaway sjappe, hvor jeg vanligvis jobber mer enn stillingsprosenten min. Vi får ikke betalt etter 22:00 (stengetid) selv om vi ofte kjører ut bestillinger til 23:00, så vasker osv etter, er dette lovlig? I tillegg er «alle» satt på tilkalling hver dag når alle har fast stilling og vi får ikke lov til å legge planer. Sier vi nei til å komme å hjelpe fordi vi har planer får vi kjeft og de blir utrolig sure. Jeg studerer ved siden av og sier jeg må jobbe med skole osv, dette støtter ikke ledelsen på jobben, og med en gang jeg spør om en fri kveld eller sier ifra om en dag jeg ikke kan jobbe pga skole klikker de og lager masse drama fordi «jobb er mye viktigere enn skole» Hva gjør jeg? Og hva er rett? I tillegg føler jeg meg mobbet på jobb og føler ikke de hører på ansatte, hver setning hører jeg «jævla, faen» og mange andre banneord, i tillegg til en utrolig frekk tone, slik skal man vel ikke snakke til sine ansatte?

Svar

Hei

I bransjen du arbeider (kafe, restauranter, hotell, overnatting) er det ikke tillatt å arbeide gratis. Det betyr at du skal ha lønn for alle timer du arbeider. Når det kommer til at du blir tilkalt hver dag på jobb, så er det slik at du er pliktig til å arbeide slik som beskrevet (15%). Om du er pliktig til å arbeide utover dette vil avhenge av hva som står i kontrakten, om du er en slags tilkallingshjelp utover det som er fast. Når en har avtale om tilkalling så er det slik at arbeidsgiver ikke er pliktig til å tilby arbeid, i tillegg så er heller ikke arbeidstaker pliktig til å takke ja til arbeid som blir tilbudt. Når du sier nei til arbeid og leder reagerer på en ufin møte kan du vise til arbeidsavtalen din og det som står der. 

Det er ikke noe forbud på banning på jobb, men arbeidsgiver skal sørge for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig på alle områder. Det står i Arbeidsmiljøloven at arbeidstaker ikke skal utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden og det gjelder også fra kolleger og leder. Du kan forsøke å ta dette opp med leder, hvordan dette oppleves. Du kan lese mer om det psykososiale arbeidsmiljø her: https://www.arbeidstilsynet.no/tema/psykososialt-arbeidsmiljo/

Lønn i restaurant: https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/lonn/minstelonn/#Minstelønnssatserpertime(fra1.juni2019)

 

Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Besvart: 15.1.2021

Oppdatert: 15.1.2021

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål