Hvorfor veier jeg ikke mer? Ønsker å gå opp i vekt!
Gutt, 15
Hei. Jeg er 173 cm høy og veier ca 49 kg. Har sjekket min bmi, så vet at jeg er undervektig. Jeg trener regelmessig hver uke og spiser da selvfølgelig vesentlig mer enn hva jeg ellers ville gjort på en hviledag. Til vanlig (hviledag) spiser jeg ca. fire brødskiver med skinke, makrell i tomat, kyllingpålegg eller annet kjøttpålegg. Er ikke spesielt glad i smør så dropper det. Jeg får lunsj på skolen, men forsyner meg 2-4 ganger. Mellom måltidene spiser jeg gjerne frukt. Når jeg kommer hjem pleier jeg å spise noen brødskiver før jeg deretter spiser middag. Da spiser jeg vanligvis 2-3 relativt rause porsjoner. Drikker vanligvis vann til måltidene med unntak av frokost hvor jeg noen ganger drikker juice. I helgene spiser jeg mer mat, spiser godteri, i tillegg til at jeg drikker brus. Spørsmålet mitt er da, hvorfor veier jeg ikke mer? Ønsker gjerne å bikke femti.
Svar
Hei!
Det høres ut som du er flink til å spise mye for å forsøke å øke vekten. Mange ville nok gått opp i vekt med det kostholdet du har, men her er vi så forskjellige. Det er sannsynlig at du har høy forbrenning, det vil si at kroppen din bruker mange kalorier hver dag, og da skal det mer til for å gå opp i vekt. Det som ofte fungerer godt da, er å gjøre maten mer energitett, fremfor å spise enda mer.
For å øke energitettheten i maten må man bruke matvarer/ingredienser med mye kalorier, noe av det mest kaloriholdige vi har er smør/margarin, oljer, ekte majones. Det betyr at selv om du ikke er så glad i smør/margarin, hvis du kan klare å lære deg å like det, så vil du kunne få rundt 100-150 kalorier mer per måltid om du begynner å bruke et godt lag margarin under pålegget. Å bruke en god porsjon majones på makrell i tomat, under skinke o.l., er også effektivt. Majones er sunt, det er lagd av vegetabilsk fett som har det umettede fettet, så det er ikke noe negativt å bruke mye majones hvis man skal opp i vekt.
Spiser du kveldsmat? Det skriver du ikke noe om. Selv om du spiser en god porsjon middag er det lurt å ha kveldsmat, hvis ikke blir det veldig mange timer mellom middag og frokost, noe som er uheldig når du skal opp i vekt. Hvis du ikke er så sulten til kvelden, kan et kaloririkt, men lett måltid være yoghurt iblandet 2 ss rapsolje, med et par never nøtter og litt musli være et godt og kaloririkt alternativ.
Drikk alltid melk/juice e.l. til måltidene, det bidrar også med kalorier. Men ikke velg drikker med mye tilsatt sukker.
Her er våre generelle råd for å øke vekten:
- Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
- Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
- Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
- Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
- Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
- Ha raps-/olivenolje på salaten
- Ha raps-/olivenolje i smoothie
- Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
- Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
- Spis kveldsmat hver dag
- Unngå å bruke lettprodukter
- Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.
Håper rådene hjelper!
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 22.4.2021
Oppdatert: 22.4.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


