Spørsmål og svar

Hva kan jeg gjøre for å legge på meg?

Jente, 13

Hei, jeg har lest gjennom flere av inleggene og spørsmålene her på ung.no, men har ikke fått særlig svar på det jeg selv lurer på. Jeg er 13 år, 165 cm og veier 44kg. Jeg er (en av) de tynneste i klassen, men jeg prøver virkelig å gå opp i vekt! Det jeg spiser en helt vanlig dag er omtrent: 2 brødskiver til frokost, 3 til skolemat, noen ganger en eller to når jeg kommer hjem fra skolen. Og når jeg spiser middag spiser jeg omtrent for eksempel 3 kjøttkaker og 3 poteter og litt gulrot. Til kveldsmat spiser jeg ca. 2 brødskiver eller havregryn. Jeg spiser mer enn de i klassen som er mye fetere enn meg gjør. Har lest tipsene deres om å ha mer smør på brødskiva osv. Har nesten prøvd alt og vil gi opp. Jeg liker kroppen min og er sånn passe fornøyd, men det er bare at jeg vil få litt mer former og bli "feitere/større" Tusen hjertelig takk for hjelp på forhånd♡

Svar

Hei

Så fint ut de skriver til oss i ung.no. Hvorfor noen legger mer på seg enn andre er til en stor del genetisk bestemt. Vi er alle født med ulike gener som i stor grad styrer hvor høy forbrenning vi har, altså hvor mye kalorier kroppen vår bruker på å holde oss i gang. Personer med høy forbrenning vil naturlig nok ha vanskeligere for å legge på seg en personer med lav forbrenning selv om de spiser like mye eller mer. 

I tillegg vil de fleste jenter oppleve å legge på seg og få mer former når de kommer i puberteten. Når man kommer i puberteten er individuelt, men ofte vil man følge omtrent samme mønster som moren sin og eventuelt eldre søstre.

Utenom disse faktorene, som vi ikke selv kan styre, er det enkelte tips i forhold til kostholdet man kan gjøre for å gå opp i vekt. Prinsippet er at man må tilføre kroppen mer kalorier enn man forbrenner. Dette innebærer generelt at man spiser litt oftere og litt mer til hvert måltid og at man velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.

  • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
  • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
  • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
  • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
  • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
  • Ha raps-/olivenolje på salaten
  • Ha raps-/olivenolje i smoothie
  • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
  • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
  • Spis kveldsmat hver dag
  • Unngå å bruke lettprodukter
  • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
  • Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.

Forsøk å følg en del av disse rådene. Ha også litt tålmodighet, men opplever du ikke noen endringer i løpet av noen måneder, så kan du gjerne ta en tur innom helsesykepleier og spørre henne om råd også.

Jeg legger også ved noen artikler med flere råd som du kan titte på. Lykke til!

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 27.4.2021

Oppdatert: 27.4.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål