Spørsmål og svar

Jeg har regulering, hva bør jeg spise?

Jente, 14

Jeg har regulering og når jeg strammer pleier jeg å få vondt sånn at jeg får et ubalansert kosthold for jeg kan bare spise grøt og suppe noen perioder, har dere/du noen bra tips til å komme seg opp igjen når det ikke gjør vondt

Svar

Hei

Jeg kan godt forstå at det kan være utfordrende for deg å spise i perioder når du har vondt i munnen/tennene dine. Likevel er det flott at du i disse periodene får i deg både grøt og supper. Begge deler kan lages både sunne og næringsrike og trenger ikke ødelegge for et sunt kosthold forøvrig.

Grøt kan du koke av en rekke ulike gryn, f.eks havre, hirse, bygg og spelt. Bruker du melk når du koker grøten, blir den mer næringsrik. Du kan også tilsette litt honning, most banan eller liknende. Er det vanskelig å tygge hele korn kan et tips være å stavmikse grøten etter at du har kokt den. 

Også supper kan være veldig næringsrike og enkelt lages selv ved at du koker forskjellige grønnsaker sammen med litt buljong og stavmikser dette. Ha gjerne også oppi litt melk/kokosmelk eller andre melkeprodukter. Det finnes en rekke ulike oppskrifter på slike supper på nettet.

Andre gode alternativer til flytende føde kan være smoothies (her kan du ha oppi det meste), yoghurt og liknende.

Ellers er dette våre generelle anbefalinger for et sunt og variert kosthold i de periodene du ikke har vondt i tennene dine:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Lykke til :)

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 10.6.2021

Oppdatert: 10.6.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål