Er det anbefalt å spise over 2000 kalorier?
Jente, 16
Hei! Jeg lurer så på hvordan sånn 2000 kalorier bare er anbefalt?? Sånn jeg spiser sikkert 3000+ kalorier om dagen, og hvis jeg bare skulle spist 2000 hadde jeg dødd av sult. Og jeg skjønner ikke siden anbefalingene er 4 måltider + 2 mellommåltider, og si man spiser 2 skiver brød med ost, skinke, smør og grønnsaker, et glass melk og en frukt så blir jo det fort 700 kalorier bare det måltidet der! og hvis man spiser noe lignende til frokosy, lunsj og kvelds, og så middag som blir fort 1000kcal siden feks hvis man har taco så er det 2 lefser (ish 400) kjøttdeig (ish 400) og rømme og grønnsaker så blir fort middag 1000 kalorier. Og med mellomtider gjennom dagen blir det fort 3600 kalorier i løpet av en dag. Skjønner ikke hvordan folk spiser kun 2000 kalorier!? Spiser de bare et måltid med 300 kalorier eller? Skjønner ikke hvordan 4-6 måltider en anbefalt men det er også 2000 kalorier om dagen? Gir ikke mening i hodet mitt..
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Anbefalingen om 2000 kalorier er en generell anbefaling, og det finnes alltid individuelle unntak. Hvor mange kalorier hver enkelt av oss trenger er individuelt, og kommer an på flere faktorer. Dette er ting som kjønn, alder, høyde, vekt, hvor fysisk aktiv man er, hormoner og gener (hvor høy forbrenning man har). Den beste indikasjonen på hvor mange kalorier man trenger er vekten vår. En stabil vekt viser at man spiser like mange kalorier som kroppen vår forbrenner, vekttap viser at vi får i oss færre kalorier enn hva kroppen vår forbrennner, og en vektøkning viser at vi får i oss flere kalorier enn hva kroppen vår forbrenner.
Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger altså ikke å telle kalorier for å få i os riktig mengde mat. Alt vi trenger å gjøre er å spise regelmessige, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Å telle kalorier er tidkrevende, og det er lett å gjøre feil. Mange kan også overestimere hvor mye man faktisk spiser, og tenke at matvarene inneholder flere kalorier enn hva de egentlig gjør (en typisk middag er f.eks ofte på 400-600 kalorier). Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger.
Jeg legger ved et par artikler hvor du kan lese mer om dette.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin uke!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 22.2.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

